LittoLevure Complexe 20g na 100l
drożdże do wina
Indeks katalogowy: ME088053
- Dostawa: od 4,12 USD (Paczkomaty InPost)
Opis
Charakterystyka:
LittoLevure Complexe to drożdże akcentujące taniczność win czerwonych. Promowany jest złożony bukiet wina, taniny zostają w łagodny, zrównoważony i harmonijny sposób włączone do ogólnego profilu danej odmiany winorośli. Podkreślona jest intensywność owoców, typowe są aromaty jagód i sugestia wiśniowych smaków.
Właściwości enologiczne:
- krótka faza fermentacji wstępnej
- szybka i regularna kinetyka fermentacji
- zakres temperatur pomiędzy 18-35°C
- tolerancja na stężenie alkoholu do 15% objętości
- tworzenie produktów ubocznych fermentacji: bardzo niskie
- formacja gliceryny: 5-7g/l
- przeciętne zapotrzebowanie na składniki pokarmowe
- łatwość przeprowadzenia późniejszej MLF
Dozowanie:
20 - 40g/100L
Uwodnienie:
Uwodnić drożdże LittoLevure Complexe ok. 10-krotną ilością mieszaniny 1:1 wody/moszczu winogronowego. Dodawać przy ciągłym mieszaniu, umożliwiając pęcznienie przez 20 minut w temperaturze max. 35-40°C (zazwyczaj powstaje lekka pianka).
Enolog radzi:
Różnica temperatur między starterem drożdżowym, a moszczem w naczyniu fermentacyjnym nie powinna przekraczać 10°C, w przeciwnym razie wydajność/efektywność drożdży będzie osłabiona. Nawet jeśli zapotrzebowanie na składniki odżywcze drożdży jest niskie lub normalne, niedostateczna podaż wynikająca z rocznika winobrania może prowadzić do niedożywienia drożdży. W takim przypadku dodanie aktywatora/ odżywki dla drożdży jest wymagane.
Przechowywanie: Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.
Koszty dostawy
Paczkomaty InPost : | od 4,12 USD |
Odbiór osobisty w siedzibie firmy : | od 0,00 USD |