Oenoferm Bio 50 g na 250 l

drożdże do wina

Indeks katalogowy: ME088029

  • Dostawa: od 5,00 zł (Odbiór osobisty w sklepie Strefa Piwa (Kraków))
36,90 zł brutto / op 30,00 zł netto + 23% VAT / op
Do przechowalni

Opis

Drożdże Oenoferm Bio 50 g na 250 l

Certyfikowane, organiczne suszone drożdże, wyselekcjonowane do win oraz win musujących, powstałych z organicznych upraw winorośli.

Opis produktu:

Oenoferm®Bio są pierwszymi, certyfikowanymi ekologicznymi suszonymi drożdżami, wybranymi do win i win musujących, powstających z organicznych upraw winorośli. Szczep został pozyskany z winnicy Markgraf von Baden (Margrave of Baden) w zamku Staufenberg’ów. Wszystkie zastosowane media propagacyjne pochodzą z certyfikowanej organicznej hodowli. Ostrożne suszenia i pakowanie drożdży podlegają nadzorowi zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 834/2007. Szczep drożdży Oenoferm®Bio (selekcja Klingelberg) podkreślają typowe atrybuty odmiany winorośli, specyfikę położenia winnicy i terroir. Drożdże te to szczep z gatunku Saccharomyces cerevisiae var.bayanus
i nadają się do fermentacji białych, różowych i czerwonych win. Najnowsze wyniki badań dowodzą, że równie dobrze nadają się do win musujących.

Dopuszczone zgodnie z prawem i przepisami obowiązujących obecnie w UE. Czystość i jakość zostały udowodnione laboratoryjnie.

Cel stosowania:

W pełni zakończona fermentacja win o czystych aromatach oraz win musujących, pochodzących ze zintegrowanych, organicznych upraw winorośli. Zostaje podkreślona wyrazista typowość odmian winogron i terroir.

Produkt i działanie:

Produkcja win z ekologicznych winogron wymaga dodatkowej opieki, nie tylko w winnicy, ale także w ogólnej enologii. W takim przypadku proces fermentacji zajmuje szczególną, kluczową pozycję. Zaszczepione drożdże muszą spełniać wysokie wymagania bezpieczeństwa fermentacji, oraz minimalizować powstawanie produktów ubocznych. Biorąc pod uwagę te wymagania, został wybrany szczep Oenoferm®Bio.

Najbardziej korzystna temperatura dla przebiegu fermentacji wynosi 16-22°C w przypadku win białych i różowych, oraz między 22-28°C w przypadku win czerwonych.
Tolerancja na alkohol: do 16,5% obj.

Dawkowanie:

Wino: Dodanie 20-30 g Oenoferm®Bio/100L moszczu winogronowego zapewnia optymalną liczbę żywych komórek drożdży na ml moszczu. Ta duża liczba komórek zapewnia natychmiastowe wystąpienie fermentacji i przewagę nad dzikimi kulturami drożdży.

Wino musujące: 25g/100L nastawu winiarskiego.

Stosowanie:

Wino: Drożdże Oenoferm®Bio uwodnić w ilości 10 razy większej niż ilość drożdży mieszaniną 1:1 ciepłej wody (37-42°C) i moszczu gronowego. Powoli wymieszać. Pozostawić do spęcznienia na 20 minut. Zawiesinę drożdży dodaje się do kadzi, ciągle mieszając.

Wino musujące: Drożdże Oenoferm®Bio uwodnić w ilości 10 razy większej niż ilość drożdży mieszaniną 1:1 ciepłej wody (37-42°C) i moszczu gronowego. Po 20 minutach dodać do nastawu.

Różnica temperatur między starterem drożdżowym, a moszczem nie powinna przekraczać 8°C. W przeciwnym razie, może dojść do tzw. szoku termicznego, co może spowodować uszkodzenie wielu komórek drożdży i prowadzić do spadku wydajności drożdży. Wskazane jest, aby po około 10 minutach dodać do zawiesiny biologiczny aktywator drożdży i pożywkę Vita Drive®F3 w tej samej ilości. Gdy tylko rozpocznie się fermentacja, zaleca się kontrolować temperaturę, w celu utrzymania procesu na wymaganym poziomie.

Przechowywanie:

Pakowane próżniowo. Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu. Napoczęte opakowania szczelnie zamknąć i wykorzystać w ciągu 2-3 dni.

 

Uprawy ekologiczne cenryfikowane przez Przez LACON GmbH  

DE-ÖKO-003

EU Landwirtschaft

Koszty dostawy

Paczkomaty InPost : od 13,50 zł
Odbiór osobisty w siedzibie firmy : od 0,00 zł
Odbiór osobisty w sklepie Strefa Piwa (Kraków) : od 5,00 zł
Odbiór osobisty w sklepie Świat Kraftu (Kraków) : od 5,00 zł
Odbiór osobisty w sklepie Piwa Świata (Poznań) : od 5,00 zł
Odbiór osobisty w sklepie Delikatesy Best (Lublin) : od 5,00 zł
Odbiór osobisty w sklepie Sklep z Piwem (Gdańsk) : od 5,00 zł

Zapytaj o produkt