Oenoferm Color F3 500 g
drożdże do wina
Indeks katalogowy: ME088136
- Dostawa: od 4,12 USD (Paczkomaty InPost)
Opis
Opis produktu:
Oenoferm®Color to specjalnie wyselekcjonowane suszone drożdże z gatunku Saccharomyces cerevisiae (var. bayanus). Przy wyborze tych drożdży duże znaczenie przywiązano do umiejętności wydobycia i stabilizacji koloru. Oenoferm®Color zawierają system enzymatyczny, który optymalnie uwalnia antocyjanogeny, związane ze skórką winogron.
Dopuszczone zgodnie z prawem i przepisami obowiązujących obecnie w UE. Czystość i jakość zostały udowodnione laboratoryjnie.
Proces produkcji drożdży F3-Erbslöh - przeznaczenie do fermentacji
Doświadczenie w produkcji cennych i zatwierdzonych szczepów drożdży Erbslöh Oenoferm®, pozwala zwiększać ich siłę. Do hodowli drożdży użyto pożywki bogatej w substancje mineralne i witaminy. Oenoferm® Color przeprowadzają bezpieczną fermentację, nawet w stresujących warunkach.
Produkt i działanie:
Drożdże Oenoferm®Color są szczególnie przystosowane do wytwarzanie stabilnych kolorów czerwonych win o owocowym charakterze. Dzięki naturze tego szczepu uzyskiwane są typowe dla czerwonych win wyekstrahowane, głębokie barwy i aromaty owoców pestkowych. Dodatkowo dostrzegane są wegetatywne nuty. Drożdże również idealnie nadają się do moszczów uzyskanych z podgrzewanych moszczów winogronowych. Oenoferm®Color można również stosować do wytwarzania leżakujących czerwonych win, które dojrzewały w barrique (drewnianych beczkach).
Korzystne temperatury przebiegu fermentacji, oraz do ocena sensoryczna: 18-28°C.
Tolerancja na alkohol: do 15% obj.
Dawkowanie:
Dodanie 20-30 g Oenoferm®Color/100L moszczu winogronowego zapewnia optymalną liczbę żywych komórek drożdży na ml moszczu. Ta duża liczba komórek zapewnia natychmiastowe wystąpienie fermentacji i przewagę nad dzikimi kulturami drożdży.
Zastosowanie:
Drożdże Oenoferm®Color uwodnić w ilości 10 razy większej niż ilość drożdży mieszaniną 1:1 ciepłej wody (37-42°C) i moszczu gronowego. Powoli wymieszać. Pozostawić do spęcznienia na 20 minut.
Zawiesinę drożdży dodaje się do kadzi, ciągle mieszając. Różnica temperatur między starterem drożdżowym, a moszczem nie powinna przekraczać 8°C. W przeciwnym razie, może dojść do tzw. szoku termicznego, co może spowodować uszkodzenie wielu komórek drożdży i prowadzić do spadku wydajności drożdży. Wskazane jest, aby po około 10 minutach dodać do zawiesiny biologiczny aktywator drożdży i pożywkę Vita Drive®F3 w tej samej ilości. Gdy tylko rozpocznie się fermentacja, zaleca się kontrolować temperaturę, w celu utrzymania procesu na wymaganym poziomie.
Przechowywanie:
Pakowane próżniowo. Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu. Napoczęte opakowania szczelnie zamknąć i wykorzystać w ciągu 2-3 dni.
Koszty dostawy
Paczkomaty InPost : | od 4,12 USD |
Odbiór osobisty w siedzibie firmy : | od 0,00 USD |