Oenoferm Freddo F3 50 g na 250 l
drożdże do wina
Indeks katalogowy: ME088055
- Dostawa: od 5,00 zł (Odbiór osobisty w sklepie Strefa Piwa (Kraków))
Opis
Opis produktu:
Oenoferm® Freddo to specjalnie wyselekcjonowane, czyste, suszone drożdże, przystosowane do zaszczepiania zimnych moszczów winogronowych, o temp. nawet do 10oC. Pozwalają na łagodną, zachowującą aromat zimną fermentację o kontrolowanej temperaturze (około 13°C-17°C). Przy wyborze tego szczepu drożdży LW 317-30 z gatunku Saccharomyces cerevisiae (var. Bayanus), szczególną wagę przywiązywano do wysokiego końcowego stopnia odfermentowania, pomimo niskiej temperatury. Degustacje udowodniły wyraźnie owocowy charakter Oenoferm®Freddo.
Dopuszczone zgodnie z prawem i przepisami obowiązujących obecnie w UE. Czystość i jakość zostały udowodnione laboratoryjnie.
Proces produkcji drożdży F3-Erbslöh - przeznaczenie do fermentacji
Doświadczenie w produkcji cennych i zatwierdzonych szczepów drożdży Erbslöh Oenoferm®, pozwala zwiększać ich siłę. Do hodowli drożdży użyto pożywki bogatej w substancje mineralne i witaminy. Oenoferm® Freddo F3 przeprowadzają bezpieczną fermentację, nawet w stresujących warunkach.

Produkt i działanie:
Oenoferm®Freddo służą do zachowania aromatu moszczu w niskiej temperaturze fermentacji, jak również do zaszczepienia zimnego moszczu. Drożdże Oenoferm®Freddo zostały wyizolowane w czystej kulturze, dzięki stałej selekcji z zimnego medium. Drożdże umożliwiają szybki początek fermentacji, nawet gdy temperatura moszczu jest niska. Dzięki zastosowaniu Oenoferm®Freddo nuty cytrusowe i grapefruitowe, jak również aromaty jabłek i brzoskwiń, czy też różane zapachy zostają uwolnione z winogron/moszczu. Po fermentacji wina prezentują się dobrze wyważonym aromatem i świeżością. Oczywiście Oenoferm®Freddo można również zastosować w wyższych temperaturach fermentacji. Drożdże fermentują szybko i bezpiecznie. Formacja posmaku siarki z Oenoferm® Freddo jest nieznaczna, a tworzenie się piany jest bardzo małe. Wpływ drożdży na fermentację malolaktową jest raczej hamowany.
Korzystne temperatury fermentacji, oraz do oceny sensorycznej: 13-17°C.
Tolerancja na alkohol: do 15% obj.
Dawkowanie:
Dodanie 20-30 g Oenoferm®Freddo/100L moszczu winogronowego zapewnia optymalną liczbę żywych komórek drożdży na ml moszczu. Ta duża liczba komórek zapewnia natychmiastowe wystąpienie fermentacji i przewagę nad dzikimi kulturami drożdży.
Zastosowanie:
Drożdże Oenoferm®Freddo uwodnić w ilości 10 razy większej niż ilość drożdży mieszaniną 1:1 ciepłej wody (37-42°C) i moszczu gronowego. Powoli wymieszać. Pozostawić do spęcznienia na 20 minut.
Zawiesinę drożdży dodaje się do kadzi, ciągle mieszając. Różnica temperatur między starterem drożdżowym, a moszczem nie powinna przekraczać 8°C. W przeciwnym razie, może dojść do tzw. szoku termicznego, co może spowodować uszkodzenie wielu komórek drożdży i prowadzić do spadku wydajności drożdży. Wskazane jest, aby po około 10 minutach dodać do zawiesiny biologiczny aktywator drożdży i pożywkę Vita Drive®F3 w tej samej ilości. Gdy tylko rozpocznie się fermentacja, zaleca się kontrolować temperaturę, w celu utrzymania procesu na wymaganym poziomie.
Przechowywanie:
Pakowane próżniowo. Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu. Napoczęte opakowania szczelnie zamknąć i wykorzystać w ciągu 2-3 dni.Koszty dostawy
Paczkomaty InPost : | od 13,50 zł |
Odbiór osobisty w siedzibie firmy : | od 0,00 zł |
Odbiór osobisty w sklepie Strefa Piwa (Kraków) : | od 5,00 zł |
Odbiór osobisty w sklepie Świat Kraftu (Kraków) : | od 5,00 zł |
Odbiór osobisty w sklepie Piwa Świata (Poznań) : | od 5,00 zł |
Odbiór osobisty w sklepie Delikatesy Best (Lublin) : | od 5,00 zł |
Odbiór osobisty w sklepie Sklep z Piwem (Gdańsk) : | od 5,00 zł |