Oenoferm Inter Dry F3 50 g 250 l
drożdże do wina
Indeks katalogowy: ME088070
- Dostawa: od 4,12 USD (Paczkomaty InPost)
Opis
Opis produktu:
Oenoferm® InterDry to suszone drożdże wybrane z gatunku Saccharomyces cerevisiae. Oenoferm® InterDry szczególnie nadają się do win poddawanych przerwanej fermentacji, w celu zachowania pozostałości cukru, naturalnie zawartego w moszczu winogronowym. Stężenie aldehydu octowego jest znacznie niższe, niż to tworzone przez porównywalne szczepy drożdży. Oenoferm® InterDry to flokulująca kultura drożdży i pod koniec procesu fermentacji wykazuje dużą tendencję do tworzenia osadów.
Dopuszczone zgodnie z prawem i przepisami obowiązujących obecnie w UE. Czystość i jakość zostały udowodnione laboratoryjnie.
Proces produkcji drożdży F3-Erbslöh - przeznaczenie do fermentacji
Doświadczenie w produkcji cennych i zatwierdzonych szczepów drożdży Erbslöh Oenoferm®, pozwala zwiększać ich siłę. Do hodowli drożdży użyto pożywki bogatej w substancje mineralne i witaminy. Oenoferm® InerDry przeprowadzają bezpieczną fermentację, nawet w stresujących warunkach.
Produkt i działanie:
Drożdże Oenoferm® InterDry wytwarzają duża ilość substancji odpowiedzialnych za bukiet i smak, które często charakteryzują pożądany typowy charakter win owocowych. Oenoferm® InterDry to bardzo dobry wybór, gdy winiarz chce użyć szczepu drożdży, przyczyniającego się do zmysłowego wrażenia w jasno wyczuwalny i pozytywny sposób. Szczególnie wyraźne są zapachy wiśni i pikantne aromaty dojrzałych owoców. Z Oenoferm® InterDry mogą być tworzone wina w autentyczne międzynarodowym stylu (International Dry) z szerokim spektrum komponentów owocowych. W razie potrzeby, możliwe jest delikatne zatrzymanie fermentacji.
Korzystne temperatury fermentacji oraz do oceny sensorycznej: 18-22°C.
Tolerancja na alkohol: do 13% obj.
Dawkowanie:
Dodanie 20-30 g Oenoferm®InterDry/100L moszczu winogronowego zapewnia optymalną liczbę żywych komórek drożdży na ml moszczu. Ta duża liczba komórek zapewnia natychmiastowe wystąpienie fermentacji i przewagę nad dzikimi kulturami drożdży.
Zastosowanie:
Drożdże Oenoferm®InterDry uwodnić w ilości 10 razy większej niż ilość drożdży mieszaniną 1:1 ciepłej wody (37-42°C) i moszczu gronowego. Powoli wymieszać. Pozostawić do spęcznienia na 20 minut.
Zawiesinę drożdży dodaje się do kadzi, ciągle mieszając. Różnica temperatur między starterem drożdżowym, a moszczem nie powinna przekraczać 8°C. W przeciwnym razie, może dojść do tzw. szoku termicznego, co może spowodować uszkodzenie wielu komórek drożdży i prowadzić do spadku wydajności drożdży. Wskazane jest, aby po około 10 minutach dodać do zawiesiny biologiczny aktywator drożdży i pożywkę Vita Drive®F3 w tej samej ilości. Gdy tylko rozpocznie się fermentacja, zaleca się kontrolować temperaturę, w celu utrzymania procesu na wymaganym poziomie.
Przechowywanie:
Pakowane próżniowo. Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu. Napoczęte opakowania szczelnie zamknąć i wykorzystać w ciągu 2-3 dni.Koszty dostawy
Paczkomaty InPost : | od 4,12 USD |
Odbiór osobisty w siedzibie firmy : | od 0,00 USD |