Oenoferm Riesling F3 50g na 250l

drożdże do wina

Indeks katalogowy: ME088037

  • Dostawa: od 5,00 zł (Odbiór osobisty w sklepie Strefa Piwa (Kraków))
36,90 zł brutto / op 30,00 zł netto + 23% VAT / op
Do przechowalni

Opis

Drożdże Oenoferm Riesling F3 50 g na 250 l
Czyste, wyselekcjonowane drożdże typowe do wina Riesling
 

Opis produktu
Oenoferm® Riesling jest specjalnie wyselekcjonowanym, czystym suchym szczepem drożdży do fermentacji wysokiej jakości jagód odmiany Riesling, zachowując ich aromat. Jest to szczep drożdży E 68/73 z gatunku Saccharomyces cerevisiae.
Dozwolone zgodnie z prawem i przepisami obowiązującymi obecnie w UE. Czystość i jakość zostały udowodnione laboratoryjnie.

 

Cel stosowania
Oenoferm® Riesling fermentuje doskonałe wina Riesling, zachowując typowe funkcje odmian z wyraźnym indywidualnym profilem terroir.

 

Produkt i działanie
Oenoferm® Riesling został specjalnie dobrany do fermentacji moszczu gronowego odmiany Riesling moszczu gronowego. Fermentacja w temperaturze pomiędzy 15 i 18 ° C sprzyja rozwojowi owocowych aromatów brzoskwini (bardzo aromatyczne, lekko kwaskowate europejskie odmiany brzoskwiń). Dopływy składników odżywczych dobre, pod warunkiem, że drożdże fermentują całkowicie, aż do poziomu alkoholu 13% obj. Do wyższej zawartości alkoholu, temperatura musi być podniesiona do 20 - 22 ° C w kierunku końca fermentacji. Aby zachować naturalny cukier resztkowy, gdy jest on pożądany, fermentacja może być zatrzymany przez obniżoną temperaturę, filtrację i siarkowanie.


Dawkowanie
Dawka 20 g / 100 L jest wystarczająca. Jeśli początkowe temperatury fermentacji są niskie, lub w przypadku zarażenia winogron (botrytis) i moszczu gronowego z wysokim stopniem cukru, dawkę drożdży należy zwiększyć do 25 - 30 g / 100 L. To wysokie stężenie komórek zapewnia natychmiastowy początek procesu fermentacji i przewagę nad kulturami dzikich drożdży.
Użyj produkty Vita-odżywczych w celu zapewnienia dobrej podaży składników odżywczych.


Aplikacja
Rehydratacjia Oenoferm® Rieslinga jest prowadzona w przybliżeniu dziesięciokrotnej ilości letniej mieszaniny 1: 1 moszczu i wody (35 - 40 ° C). Oenoferm® Riesling miesza się wolno i pozostawia do spęcznienia na 20 minut. Do drożdży które wykazują niewielkie pienienie dodaje się do reaktora, przy ciągłym mieszaniu. Zawiesinę drożdży dodaje się do kadzi, ciągle mieszając. Różnica temperatur między starterem drożdżowym, a moszczem nie powinna przekraczać 8°C. W przeciwnym razie, może dojść do tzw. szoku termicznego, co może spowodować uszkodzenie wielu komórek drożdży i prowadzić do spadku wydajności drożdży. Wskazane jest, aby po około 10 minutach dodać do zawiesiny biologiczny aktywator drożdży i pożywkę Vita Drive®F3 w tej samej ilości. VitaDrive® wzmacnia drożdże już we wczesnym etapie dostarczając im ważnych aminokwasy, mikroelementów i witamin, sprzyja szybkość proliferacji, zwiększa aktywność komórek i zwiększa odporność na lepsze opanowanie sytuacji stresujących. Tendencja do powstawania zapachu siarczku jest zmniejszona i rozwój czystych aromatów jest pomyślnie i zaawansowanie obsługiwany. Gdy tylko rozpocznie się fermentacja, zaleca się kontrolować temperaturę, w celu utrzymania procesu na wymaganym poziomie.

Magazynowanie
Należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Zadbaj o szczelne i ciasne ponowne zamknięcie opakowania. Niezwłocznie zamknąć otwartą paczkę i zużyć ją w ciągu 2 - 3 dni.

Koszty dostawy

Paczkomaty InPost : od 13,50 zł
Odbiór osobisty w siedzibie firmy : od 0,00 zł
Odbiór osobisty w sklepie Strefa Piwa (Kraków) : od 5,00 zł
Odbiór osobisty w sklepie Świat Kraftu (Kraków) : od 5,00 zł
Odbiór osobisty w sklepie Piwa Świata (Poznań) : od 5,00 zł
Odbiór osobisty w sklepie Delikatesy Best (Lublin) : od 5,00 zł
Odbiór osobisty w sklepie Sklep z Piwem (Gdańsk) : od 5,00 zł

Zapytaj o produkt