Oenoferm Rouge F3 20 g na 100 l

drożdże do wina

Indeks katalogowy: ME088060

  • Dostawa: od 4,13 USD (Paczkomaty InPost)
2,51 USD brutto / op 2,04 USD netto + 23% VAT / op

Opis

Drożdże Oenoferm Rouge F3 20 g na 100 l
Drożdże do wyrobu win czerwonych o charakterze francusko-romański.
 
Opis produktu
Oenoferm® Rouge jest specjalny dobór drożdży Oenoferm® Klosterneuburg. Jest to szczep drożdży LW 317-29 z gatunku drożdży Saccharomyces cerevisiae. Przy wybraniu tych drożdży wielką wagę przywiązywano do zachowania koloru w trakcie fermentacji moszczu czerwonych winogron i maceracji czerwonego moszczu/soku winogronowego.


Cel stosowania
Oenoferm® Rouge jest produktem Erbslöh Cuvée-Vinifikation zachowującym delikatny kolor z czerwonych winogron w zacierze i moszczu podczas fermentacji.


Produkt i działanie
Oenoferm® Rouge został specjalnie wybrany do produkcji wina czerwonego. Przez specjalne techniki wytwarzania, pojedyncze kultury o zmniejszonej aktywności beta-glukozydazy izolowano ß-glukozydazy. Ich działalność ma negatywny wpływ na antocyjany, tj środki barwiące. Dlatego zmniejszenie ich powoduje zmniejszenie strat koloru w trakcie procesu fermentacji. Ponadto dzięki precyzyjnie kontrolowane kroki propagacji, starannego i delikatnego suszenia, ryzyko jest zminimalizowane, że substancje barwiące przywiązują się do ścian komórkowych. Wszystkie inne dopuszczone właściwości szczepu Oenoferm Klosterneuburg, są w pełni zachowane. Oenoferm®Rouge optymalnie nadaje się do szybkiego początku fermentacji, powolny i sterowany proces doprowadza do całkowitego zakończenia fermentacji, drożdże mają wysoką odporność na alkohol i nie tworzą piany. Ponadto, jeśli jest to pożądane, możliwość późniejszej fermentacji jabłkowo-mlekowej. Z fermentacja z BioStart® mogą być przenoszone bez problemów. Oenoferm® Rouge jest szczególnie przydatny w tworzeniu międzynarodowego czerwonego wina, które charakteryzuje się łączeniem różnych czerwonych win z różnych winnic. Wina fermentowane z Oenoferm® Rouge mają bardzo zwarte, stabilne cechy i aromaty:  jagód i owoców pestkowych. W szczególności w mieszaninach z czerwonych win fermentowanych z Oenoferm® Rouge, mogą być tworzone poszczególne rodzaje czerwonych win dla różnych potrzeb konsumentów. Jabłkowo-mlekowa fermentacja z BioStart® może być przenoszona na inne nastawy. Czerwone wino w trakcie fermentacji z Oenoferm® Rouge można oczywiście traktować oddzielnie w zależności od pożądanego rodzaju czerwonego wina.


Dawkowanie
Dodatek 20 - 30 g Oenoferm® Rouge 100 L moszczu / soku tworzy optymalną liczbę żywych komórek drożdży na ml moszczu. Ta wysoka gęstość komórek zapewnia natychmiastowe wystąpienie procesu fermentacyjnego i przewagi w porównaniu do hodowli drożdży dzikich. Użyj produkty Vita-odżywczych w celu zapewnienia dobrej podaży składników odżywczych.

Miazgę / zmiażdżone winogrona / moszcz / temperatura soku > 15 ° C: 20 g / 100 l; Zacier / pokruszony winogrona / moszcz / temperatura sok <15 ° C, w przypadku szczególnie szybkiego początku fermentacji, ze względu na trudności fermentacji odpowiednia dawka 25 - 30 g / L 100


Aplikacja
Rehydratacja Oenoferm® Rouge jest prowadzona w przybliżeniu dziesięciokrotnej ilości letniej mieszaniny 1: 1 moszczu i wody (35 - 40 ° C). Oenoferm® Rouge miesza się wolno i pozostawia do spęcznienia na 20 minut. Do drożdży które wykazują niewielkie pienienie dodaje się do reaktora, przy ciągłym mieszaniu. Zawiesinę drożdży dodaje się do kadzi, ciągle mieszając. Różnica temperatur między starterem drożdżowym, a moszczem nie powinna przekraczać 8°C. W przeciwnym razie, może dojść do tzw. szoku termicznego, co może spowodować uszkodzenie wielu komórek drożdży i prowadzić do spadku wydajności drożdży. Wskazane jest, aby po około 10 minutach dodać do zawiesiny biologiczny aktywator drożdży i pożywkę Vita Drive®F3 w tej samej ilości. VitaDrive® wzmacnia drożdże już we wczesnym etapie dostarczając im ważnych aminokwasy, mikroelementów i witamin, sprzyja szybkość proliferacji, zwiększa aktywność komórek i zwiększa odporność na lepsze opanowanie sytuacji stresujących. Tendencja do powstawania zapachu siarczku jest zmniejszona i rozwój czystych aromatów jest pomyślnie i zaawansowanie obsługiwany. Gdy tylko rozpocznie się fermentacja, zaleca się kontrolować temperaturę, w celu utrzymania procesu na wymaganym poziomie.

 Oenoferm® Rouge jest szczególnie przystosowany do wyrobu win czerwonych o charakterze  francusko-romański z dobrym potencjałem do rozwoju. Oenoferm® Rouge jest kluczowym produktem Erbslöh-Cuvée-Vinifikation.



Magazynowanie
Należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Zadbaj o szczelne i ciasne ponowne zamknięcie opakowania. Niezwłocznie zamknąć otwartą paczkę i zużyć ją w ciągu 2 - 3 dni.

Koszty dostawy

Paczkomaty InPost : od 4,13 USD
Odbiór osobisty w siedzibie firmy : od 0,00 USD

Zapytaj o produkt