Oenoferm Structure F3 50g 250 l

drożdże do wina

Indeks katalogowy: ME088076

  • Dostawa: od 4,08 USD (Paczkomaty InPost)
5,65 USD brutto / op 4,59 USD netto + 23% VAT / op

Opis

Drożdże Oenoferm Structure F3 50 g- 250 l
Drożdże promujące bogatą strukturę wina i wpływ tanin dla pełnych oraz intensywnie czerwonych win.

 

Opis produktu:

Oenoferm®Structure to specjalnie wyselekcjonowane suszone drożdże z gatunku Saccharomyces cerevisiae przeznaczone do produkcji czerwonych win o wysokiej gęstości tanin. Drożdże ułatwiają uwalnianie odpowiednich składników winogron, odpowiedzialnych za tworzenie koloru, oraz wspomgają wpływ substancji taninowych na wino.

Dopuszczone zgodnie z prawem i przepisami obowiązujących obecnie w UE. Czystość i jakość zostały udowodnione laboratoryjnie.

 

Proces produkcji drożdży F3-Erbslöh - przeznaczenie do fermentacji

Doświadczenie w produkcji cennych i zatwierdzonych szczepów drożdży Erbslöh Oenoferm®, pozwala zwiększać ich siłę. Do hodowli drożdży użyto pożywki bogatej w substancje mineralne i witaminy. Oenoferm® Structure przeprowadzają bezpieczną fermentację, nawet w stresujących warunkach.

Produkt i działanie:

Oenoferm®Structure nadają się szczególnie do produkcji solidnych, mocnych i wyraźnie garbnikowych win czerwonych. Struktura tanin nie jest nakładana lub tłumiona, lecz harmonijnie uwzględnioae w ogólnym smaku. Garbniki pozytywnie wpływają i wspierają strukturę czerwonego wina i podkreślają typowe aromaty wiśni, jagód i orzechów. Jeżeli malo-mlekowego fermentacji jest pożądana po fermentacji alkoholowej, łatwo można ją zainicjować poprzez dodanie kultury BioStart®.


Korzystne temperatury fermentacji, oraz do oceny sensorycznej: 18-28°C.
Tolerancja na alkohol: do 15% obj.

 

Dawkowanie:

Dodanie 20-30 g Oenoferm®Structure/100L moszczu winogronowego zapewnia optymalną liczbę żywych komórek drożdży na ml moszczu. Ta duża liczba komórek zapewnia natychmiastowe wystąpienie fermentacji i przewagę nad dzikimi kulturami drożdży.

 

Zastosowanie:

Drożdże Oenoferm®Structure uwodnić w ilości 10 razy większej niż ilość drożdży mieszaniną 1:1 ciepłej wody (37-42°C) i moszczu gronowego. Powoli wymieszać. Pozostawić do spęcznienia na 20 minut.
Zawiesinę drożdży dodaje się do kadzi, ciągle mieszając. Różnica temperatur między starterem drożdżowym, a moszczem nie powinna przekraczać 8°C. W przeciwnym razie, może dojść do tzw. szoku termicznego, co może spowodować uszkodzenie wielu komórek drożdży i prowadzić do spadku wydajności drożdży. Wskazane jest, aby po około 10 minutach dodać do zawiesiny biologiczny aktywator drożdży i pożywkę Vita Drive®F3 w tej samej ilości. Gdy tylko rozpocznie się fermentacja, zaleca się kontrolować temperaturę, w celu utrzymania procesu na wymaganym poziomie.

 

Przechowywanie:

Pakowane próżniowo. Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu. Napoczęte opakowania szczelnie zamknąć i wykorzystać w ciągu 2-3 dni.

Koszty dostawy

Paczkomaty InPost : od 4,08 USD
Odbiór osobisty w siedzibie firmy : od 0,00 USD

Zapytaj o produkt