Oenoferm Terra F3 20 g na 100 l

drożdże do wina

Indeks katalogowy: ME088020

  • Dostawa: od 5,00 zł (Odbiór osobisty w sklepie Strefa Piwa (Kraków))
12,90 zł brutto / op 10,49 zł netto + 23% VAT / op
Do przechowalni

Opis

Drożdże Oenoferm Terra F3 20 g na 100 l
Drożdże wspierające charakter terroir  z neutralną i bezpieczną kinetyką fermentacji. 

Opis produktu:

Oenoferm®Terra zostały wybrane spośród dzikich szczepów Saccharomyces cerevisiae (var. Bayanus), które to nie zmieniają charakteru terroir wina, lecz go uwalniają, podkreślają i promują. Jednocześnie fermentacja zachodzi bezpiecznie, bez wytwarzania niepożądanych produktów ubocznych.

Dopuszczone zgodnie z prawem i przepisami obowiązujących obecnie w UE. Czystość i jakość zostały udowodnione laboratoryjnie.

Proces produkcji drożdży F3-Erbslöh - przeznaczenie do fermentacji

Doświadczenie w produkcji cennych i zatwierdzonych szczepów drożdży Erbslöh Oenoferm®, pozwala zwiększać ich siłę. Do hodowli drożdży użyto pożywki bogatej w substancje mineralne i witaminy. Oenoferm® Terra przeprowadzają bezpieczną fermentację, nawet w stresujących warunkach.

Produkt i działanie:

Fermentacja drożdżami Oenoferm®Terra wykazuje podobne cechy do fermentacji spontanicznej, lecz oczywiście fermentacja jest niezawodna i efektem jest oryginalne wino, o wyraźnym profilu terroir. Wybrany szczep drożdży dzikich Oenoferm®Terra fermentuje białe i czerwone moszcze gronowe, jak i zaciery winogronowe w neutralny i bezpieczny sposób. Pierwotne aromaty, pochodzące z winogron są niezawodnie zachowane i nie ulegają nałożeniu/tłumieniu przez niepożądane produkty uboczne fermentacji. Drożdże wspierają charakterystykę terroir, na którą wpływa, między innymi, miejsce, warunki glebowe, mikroklimat, topografia, uprawa winnicy i jej zarządzanie oraz indywidualny charakter winiarza, dzięki jego własnym sposobom i metodom.

Chociaż fermentacja przebiega podobnie do fermentacji spontanicznej, nie powstają niepożądane produkty uboczne, które mogłyby mieć wpływ na finezję wina. Fermentacja rozpoczyna się bardzo szybko i przebiega sprawnie, bez problemów. Drożdże fermentują całkowicie.
 

Korzystne temperatury fermentacji, oraz do oceny sensorycznej: biały moszcz: 17-22°C,
czerwony zacier winogronowy/moszcz: 22-28°C.
Tolerancja alkoholu: do 14% obj.

Dawkowanie:

Dodanie 20-30 g Oenoferm®Terra/100L moszczu winogronowego zapewnia optymalną liczbę żywych komórek drożdży na ml moszczu. Ta duża liczba komórek zapewnia natychmiastowe wystąpienie fermentacji i przewagę nad dzikimi kulturami drożdży.

Zastosowanie:

Drożdże Oenoferm®Terra uwodnić w ilości 10 razy większej niż ilość drożdży mieszaniną 1:1 ciepłej wody (37-42°C) i moszczu gronowego. Powoli wymieszać. Pozostawić do spęcznienia na 20 minut.
Zawiesinę drożdży dodaje się do kadzi, ciągle mieszając. Różnica temperatur między starterem drożdżowym, a moszczem nie powinna przekraczać 8°C. W przeciwnym razie, może dojść do tzw. szoku termicznego, co może spowodować uszkodzenie wielu komórek drożdży i prowadzić do spadku wydajności drożdży. Wskazane jest, aby po około 10 minutach dodać do zawiesiny biologiczny aktywator drożdży i pożywkę Vita Drive®F3 w tej samej ilości. Gdy tylko rozpocznie się fermentacja, zaleca się kontrolować temperaturę, w celu utrzymania procesu na wymaganym poziomie.

Przechowywanie:

Pakowane próżniowo. Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu. Napoczęte opakowania szczelnie zamknąć i wykorzystać w ciągu 2-3 dni.

Koszty dostawy

Paczkomaty InPost : od 13,50 zł
Odbiór osobisty w siedzibie firmy : od 0,00 zł
Odbiór osobisty w sklepie Strefa Piwa (Kraków) : od 5,00 zł
Odbiór osobisty w sklepie Świat Kraftu (Kraków) : od 5,00 zł
Odbiór osobisty w sklepie Piwa Świata (Poznań) : od 5,00 zł
Odbiór osobisty w sklepie Delikatesy Best (Lublin) : od 5,00 zł
Odbiór osobisty w sklepie Sklep z Piwem (Gdańsk) : od 5,00 zł

Zapytaj o produkt