Oenoferm Veltliner F3 20g na100l

drożdże do wina

Indeks katalogowy: ME088022

  • Dostawa: od 4,13 USD (Paczkomaty InPost)
2,60 USD brutto / op 2,11 USD netto + 23% VAT / op

Opis

Drożdże Oenoferm Veltliner F3 20 g na 100 l
Suszone drożdże wyselekcjonowane z myślą o białych winach, promujące owocowy, pieprzowo-korzenny aromat Grüner Veltliner.

 

Opis produktu:

Drożdże Oenoferm®Veltliner z gatunku Saccharomyces cerevisiae (var. bayanus) zostały specjalnie dobrane do inokulacji moszczu gronowego Grüner Veltliner. Oenoferm®Veltliner mają szczególną właściwość promowania owocowego, pieprzowo-korzennego aromatu Grüner Veltliner. Ponadto drożdże fermentują całkowicie, również wtedy, gdy proces przebiega w obniżonej temperaturze.

Dopuszczone zgodnie z prawem i przepisami obowiązujących obecnie w UE. Czystość i jakość zostały udowodnione laboratoryjnie.

Proces produkcji drożdży F3-Erbslöh - przeznaczenie do fermentacji

Doświadczenie w produkcji cennych i zatwierdzonych szczepów drożdży Erbslöh Oenoferm®, pozwala zwiększać ich siłę. Do hodowli drożdży użyto pożywki bogatej w substancje mineralne i witaminy. Oenoferm® Veltliner przeprowadzają bezpieczną fermentację, nawet w stresujących warunkach.

Produkt i działanie:

Specyfiką drożdży Oenoferm®Veltliner jest to, że nasilają świeży, owocowy składnik aromatu Grüner Veltliner. Również pieprzowo-korzenne cechy są opracowane w wyraźny, ekspresyjny sposób. Prowadzi to do eleganckiego odczucia smaku świeżo-owocowego Grüner Veltliner. Oenoferm®Veltliner mogą być stosowane do produkcji win terroir. Drożdże szczególne wspierają i promują charakterystyczne składniki aromatu z jednostki terroir. Po fermentacji wina są dobrze wyważone, aromatyczne, ukazują miłą świeżość i poszczególne aspekty.

Dawkowanie:

Dodanie 20-30 g Oenoferm®Veltliner/100L moszczu winogronowego zapewnia optymalną liczbę żywych komórek drożdży na ml moszczu. Ta duża liczba komórek zapewnia natychmiastowe wystąpienie fermentacji i przewagę nad dzikimi kulturami drożdży.

Zastosowanie:

Drożdże Oenoferm®Veltliner uwodnić w ilości 10 razy większej niż ilość drożdży mieszaniną 1:1 ciepłej wody (37-42°C) i moszczu gronowego. Powoli wymieszać. Pozostawić do spęcznienia na 20 minut.
Zawiesinę drożdży dodaje się do kadzi, ciągle mieszając. Różnica temperatur między starterem drożdżowym, a moszczem nie powinna przekraczać 8°C. W przeciwnym razie, może dojść do tzw. szoku termicznego, co może spowodować uszkodzenie wielu komórek drożdży i prowadzić do spadku wydajności drożdży. Wskazane jest, aby po około 10 minutach dodać do zawiesiny biologiczny aktywator drożdży i pożywkę Vita Drive®F3 w tej samej ilości. Gdy tylko rozpocznie się fermentacja, zaleca się kontrolować temperaturę, w celu utrzymania procesu na wymaganym poziomie.

Przechowywanie:

Pakowane próżniowo. Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu. Napoczęte opakowania szczelnie zamknąć i wykorzystać w ciągu 2-3 dni.

Koszty dostawy

Paczkomaty InPost : od 4,13 USD
Odbiór osobisty w siedzibie firmy : od 0,00 USD

Zapytaj o produkt