Oenoferm Wild & Pure F3 20g 100l

drożdże do wina

Indeks katalogowy: ME088030

  • Dostawa: od 5,00 zł (Odbiór osobisty w sklepie Strefa Piwa (Kraków))
21,45 zł brutto / op 17,44 zł netto + 23% VAT / op
Do przechowalni

Opis

Drożdże Oenoferm Wild & Pure F3 20 g 100 l
Drożdże z terminem przydatności 11.2020
 
"Sauvage" –Styl z kompleksowym profilem aromatu,  jak dla dzikich drożdży, unikalny potencjał fermentacji

Opis produktu
Oenoferm® Wild & Pure to dzikie drożdże z selekcji szczepu Torulaspora delbrückii (dawniej Saccharomyces Rosei). Jest to odmiana HR23 Erbslöh. Oenoferm® Wild & Pure charakteryzuje się wyraźnie pozytywnymi zmianami stylowości wina.
Oenoferm® Wild & Pure mogą być używane do fermentacji win białych i win czerwonych, tworzy  bardziej kremową teksturę wina o przyjemnym i trwałym wrażeniu w ustach. Dozwolone zgodnie z prawem i przepisami obowiązującymi obecnie w UE.
Czystość i jakość zostały udowodnione laboratoryjnie.
Proces produkcji drożdży F3-Erbslöh - przeznaczenie do fermentacji

Doświadczenie w produkcji cennych i zatwierdzonych szczepów drożdży Erbslöh Oenoferm®, pozwala zwiększać ich siłę. Do hodowli drożdży użyto pożywki bogatej w substancje mineralne i witaminy. Oenoferm® Belle Arome przeprowadzają bezpieczną fermentację, nawet w stresujących warunkach.

Produkt i działanie
Właściwości organoleptyczne zapachowe pochodzą ze zwiększonego powstawania estrów monoterpenowych i owoce przenoszą intensywniej zawarte w żółtym miąższu
wrażenia z owoców. Nie tylko to jest osiągalne za pomocą Saccharomyces
cerevisiae do fermentacji. Oenoferm® Wild & Pure ma również unikalny potencjał fermentacji: szybki początek fermentacji, drożdże bezpiecznie fermentują. Ostateczny stopień fermentacji 12,0% obj. jest zwykle uzyskiwany bez zaszczepienia innych wybranych drożdży. Po raz pierwszy winiarz znajduje się w stanie zachowania fermentacji win wyłącznie na dzikich drożdżach. Powstale wina mogą być dodatkowo wykorzystywane do fermentacji jako "drugi dodatek" powinien łączyć wina o stężeniu alkoholu większym niż 12,0% obj. "Dzikie" (Sauvage) nadają charakter pełnego rozwinięcia. Oenoferm® drożdże Oenoferm® Terra, Oenoferm® Klosterneuburg i Oenoferm® PinoType okazały się szczególnie zgodne. Również w połączeniu z Oenoferm® Freddo i Oenoferm® Bio powstały doskonałe wina. Oenoferm® Wild & Pure wytwarza tylko niewielkie ilości SO2, aldehyd octowy i kwas jest lotny, dzięki której Oenoferm® Wild & Pure bardzo nadaje się do kolejnej lub jednoczesnej fermentacji jabłkowo-mlekowej. Ze względu na wysoką tolerancję osmozy, Oenoferm® Wild & Pure może być również stosowana do moszczów odpowiednich do produkcji Auslese i Beerenauslese- cechy bardzo bogate w ekstrakcie.


Dawkowanie
Dodanie 20-30 g Oenoferm® Wild & Pure / 100 L dla wszystkich aplikacji (1-3).


Aplikacja
1. Bezpośrednie szczepienie fermentacji do 12,0% obj.
Oenoferm® Wild & Pure jest traktowana w taki sam sposób jak każdy inny klasyczny rodzaj drożdży winnych. Rehydratacji Oenoferm jest prowadzona w przybliżeniu dziesięciokrotnej ilości letniej mieszaniny 1: 1 moszczu i wody (35 - 40 ° C). W zależności od podaży składników odżywczych w moszczu, aktywator VitaDrive® F3 może być stosowany, gdy pojawia się niedobór składników odżywczych. Dodawanie do moszczu gronowego, gdy różnica temperatur pomiędzy ciepłym rozrusznik drożdży i chłodnym moszcz nie przekracza 8 ° C. Optyalna temperatura fermentacji jest na poziomie 17 ° C.
2. Jednoczesne szczepienie
Do stosowania z innymi drożdżami winnymi. Mimo porównywalnej proporcji nawodnienia, przygotować drożdże oddzielnie według zastosowania wymienionego w punkcie 1.

Zależne od kinetyki fermentacji klasycznej drożdży winnych, charakter "dzikich" jest "oswojony", względnie stonowany, a także zawartość alkoholu możemy uzyskać więcej niż 12,0% obj.
3. Szczepienie konsekutywne (późniejsze)
Powtórne uwodnienie prowadzi się jak wskazano w punkcie 1. i 2., Klasyczne drożdże winne lepiej jest jednak dodawać w późniejszym momencie. Do produkcji wina czerwonego zaleca się dodanie po 48 godzinach. Do fermentacji wina białego należy dokonać po 96 godzinach, najpóźniej.

Magazynowanie
Należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Zadbaj o szczelne i ciasne ponowne zamknięcie opakowania. Niezwłocznie zamknąć otwartą paczkę i zużyć ją w ciągu 2 - 3 dni.

Koszty dostawy

Paczkomaty InPost : od 13,50 zł
Odbiór osobisty w siedzibie firmy : od 0,00 zł
Odbiór osobisty w sklepie Strefa Piwa (Kraków) : od 5,00 zł
Odbiór osobisty w sklepie Świat Kraftu (Kraków) : od 5,00 zł
Odbiór osobisty w sklepie Piwa Świata (Poznań) : od 5,00 zł
Odbiór osobisty w sklepie Delikatesy Best (Lublin) : od 5,00 zł
Odbiór osobisty w sklepie Sklep z Piwem (Gdańsk) : od 5,00 zł

Zapytaj o produkt