Drożdże Wyeast 3638 Bavarian Wheat
Indeks katalogowy: ME009005
- Dostawa: od 4,33 USD (Paczkomaty InPost)
- Odbiór osobisty: od
Opis
Drożdże Wyeast 3638 Bavarian Wheat
Wyeast 3638 Bavarian Wheat to szczep będący alternatywą dla klasycznych niemieckich drożdży używanych do fermentacji piw pszenicznych. Szczep ten, oprócz dominującego aromatu bananów, produkuje również estry kojarzące się z jabłkiem, gruszką oraz śliwką. Te aromaty dodatkowo uzupełnione są przez goździkowe i subtelnie waniliowe fenole. Balans między tymi aromatami może być sterowany przez zmianę temperatury fermentacji, gęstość brzeczki oraz zmniejszenie liczby zadanych drożdży (underpitching). Zadanie zbyt dużej ilości drożdży (overpitching) skutkuje brakiem aromatów bananowych. W trakcie fermentacji, wyczuwalna jest produkcja siarki, która jednak zanika w czasie wraz z układaniem się piwa. Ten szczep drożdży jest bardzo pylisty i długo pozostaje zaiweszony w toni gotowego piwa. W trakcie fermentacji drożdżami 3638, wytwarzana jest duża ilość piany, dlatego zaleca się pozostawienie na nią ok. 33% pojemności zbiornika fermentacyjnego.
Typ fermentacji |
górna |
Zakres temperatur |
17 - 24⁰C |
Stopień odfermentowania |
70 - 76% |
Flokulacja |
niska |
Tolerancja alkoholu w piwie |
10% ABV |
Polecany do piw w stylu |
weizenbock, dunkel, roggenbier, |
Aby utrzymać drożdże płynne w jak najlepszej kondycji, nie wysyłamy zamówień z nimi w piątki. Jeśli zależy Ci jednak na wysyłce takiej paczki w piątek - poinformuj nas o tym w komentarzu do składanego zamówienia.
Koszty dostawy
Paczkomaty InPost : | od 4,33 USD |
Odbiór osobisty w siedzibie firmy : | od 0,00 USD |