Bakterie kwasu mlekowego lactobacillus plantarum, 10 g
kultura bakteryjna do piw kwaśnych
Indeks katalogowy: ME078001
- Dostawa: od 4,30 USD (Paczkomaty InPost)
- Odbiór osobisty: od
Opis
Bakterie kwasu mlekowego lactobacillus plantarum do piw kwaśnych
Bakteryjne kultury starterowe do zakwaszania brzeczki. Użycie szczepu l. plantarum pozwala przygotować brzeczkę zarówno do klasycznych kwaśnych stylów piwa takich jak gose czy berliner weisse jak i nowofalowych, jak np. sour IPA. Doskonale sprawdzają się również w piwach z dodatkami owoców. Bakterie są wrażliwe na obecność chmielu, który ogranicza ich rozwój - zalecamy przeprowadzenie zakwaszania przed jego dodaniem.
Bakterie pakowane są zapakowane oryginalnie w pojemnik pozwalający na odważenie odpowiedniej ilości i ponowne zamknięcie do przechowywania.
Optymalna temperatura pracy: 30 - 40°C
Dawkowanie: ok. 1 g/10 l brzeczki (przy zakwaszaniu 48-72 h).
Przechowywać w zamrażarce. Bakterie w formie liofilizatu, odporne na krótkotrwały wzrost temperatur (np. na czas transportu).
Skład: lactobacillus plantarum
Zobacz także
Koszty dostawy
Paczkomaty InPost : | od 4,30 USD |
Odbiór osobisty w siedzibie firmy : | od 0,00 USD |