Bakterie kwasu mlekowego lactobacillus plantarum, 10 g

kultura bakteryjna do piw kwaśnych

Indeks katalogowy: ME078001

  • Dostawa: od 4,30 USD (Paczkomaty InPost)
  • Odbiór osobisty: od
6,21 USD brutto / szt. 5,05 USD netto + 23% VAT / szt.
Waga opakowania:

Opis

Bakterie kwasu mlekowego lactobacillus plantarum do piw kwaśnych

 

Bakteryjne kultury starterowe do zakwaszania brzeczki. Użycie szczepu l. plantarum pozwala przygotować brzeczkę zarówno do klasycznych kwaśnych stylów piwa takich jak gose czy berliner weisse jak i nowofalowych, jak np. sour IPA. Doskonale sprawdzają się również w piwach z dodatkami owoców. Bakterie są wrażliwe na obecność chmielu, który ogranicza ich rozwój - zalecamy przeprowadzenie zakwaszania przed jego dodaniem.

Bakterie pakowane są zapakowane oryginalnie w pojemnik pozwalający na odważenie odpowiedniej ilości i ponowne zamknięcie do przechowywania.

Optymalna temperatura pracy: 30 - 40°C

Dawkowanie: ok. 1 g/10 l brzeczki (przy zakwaszaniu 48-72 h).

Przechowywać w zamrażarce. Bakterie w formie liofilizatu, odporne na krótkotrwały wzrost temperatur (np. na czas transportu).

Skład: lactobacillus plantarum

Zobacz także

Koszty dostawy

Paczkomaty InPost : od 4,30 USD
Odbiór osobisty w siedzibie firmy : od 0,00 USD

Zapytaj o produkt