Kategorie

Drożdże do piwa Lallemand CBC1 Cask&Bottle Conditioning Yeast 11 g

Danstar

Numer katalogowy: ME583017

  • Dostawa: od 5,00 zł
16,50 zł / op 13,41 zł + 23% VAT

Opis

CBC-1 Cask & Bottle Conditioning Yeast

 

CBC-1 to szczep wyizolowany specjalnie na potrzeby przeprowadzania refermentacji w butelkach gotowego piwa. Szczep ten, dzięki wyjątkowej odporności na ciśnienie oraz zawartość alkoholu w piwie, jest zdolny do przeprowadzania powtórnej fermentacji w butelkach lub beczkach. Zachowuje neutralny profil refermentowanego piwa. Po zakończonej fermentacji drożdże tworzą na dnie zbiornika cienką, zbitą warstwę. Do refermentacji zaleca się użycie cukru w postaci glukozy. Ponadto, szczep może być użyty do fermentowania piw szampańskich, owocowych oraz cydrów.

 

Polecany głównie do referementacji, ale także do głównej fermentacji piw szampańskich i cydrów.

 

CBC-1 to drożdże posiadające cechę “killerfactor”. Oznacza to, że drożdże produkują białko toksyczne dla innych szczepów drożdży. Większość szczepów piwnych jest wrażliwa na tę cechę, co powoduje że ich rozwój może być zahamowany w obecności drożdży CBC-1. Cecha ta jest pozytywna kiedy celowo prowadzimy fermentację z użyciem tego szczepu. Należy pamiętać, że po użyciu tego szczepu drożdży, zalecana jest dodatkowa procedura mycia i dezynfekcji sprzętu, aby uniknąć przypadkowego zakażenia kolejnych piw.

 

Zalecana temperatura fermentacji : 15°C (59°F) do 25°C (77°F) dla refermentacji

Tolerancja na alkohol : do 12-14%

 

Fermentacja : drożdże zalecane do refermentacji w butelkach i beczkach. Fermentacja może być zakończona w ciągu dwóch tygodni w zalecanej temperaturze.

 

Uwagi : CBC-1 zawierają wystarczający zapas węglowodanów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych do przeprowadzenia podziału komórek. Zazwyczaj jest to jeden podział w butelce.

 

 

 

Zobacz także

Nie znaleziono produktów opowiadających zadanym kryteriom

Koszty dostawy

Zapytaj o produkt