Drożdże do piwa Lallemand Danstar Windsor Ale
Indeks katalogowy: ME583010
- Dostawa: od 4,33 USD (Paczkomaty InPost)
- Odbiór osobisty: od
- Kod EAN:
- 67031000201
Opis
Drożdże Piwne Lallemand Windsor British-Style
Drożdże piwne Lallemand Windsor to klasyczny angielski szczep drożdży górnej fermentacji. Estrowy w zapachu jak i smaku profil, ze świeżą drożdżową nutą idealnie nadaje się do fermentacji klasycznych angielskich Ale. Odpowiedni do piw jasnych jak i porterów, czyli piw gdzie najważniejszy jest tradycyjny profil piw angielskich. Szczep nie metabolizuje maltotriozy (cukier złożony z 3 cząsteczek glukozy). Średnia zawartość maltotriozy w brzeczce wynosi 10-15%. Dzięki temu gotowe piwo będzie cechowała wyższa zawartość cukrów resztkowych oraz wyższa pełnia. Z tego powodu zaleca się dobranie odpowiedniej temperatury zacierania.
Cechy drożdży piwnych Lallemand Windsor:
- Profil estrowy z drożdżową nutą
- Nadaje się do klasycznych angielskich ale
- Wygodne i łatwe w dozowaniu i użyciu w porównaniu do drożdży płynnych. Nie wymagają uwadniania.
Korzyści drożdży piwnych Lallemand Windsor:
- Typowy angielski profil drożdży
- Idealny dla piwowarów domowych, którzy chcą warzyć klasyczne angielskie ale
- Łatwy w użyciu, nawet dla początkujących
Drożdże piwne Lallemand Windsor - zastosowanie
Drożdże piwne Lallemand Windsor to angielski szczep, który wytwarza owocowy aromat z niższym odfermentowaniem z uwagi na swoją niezdolność do fermentowania maltotriozy.
Piwa fermentowane tym szczepem drożdży piwnych są określane jako pełne, owocowe, o klasycznym angielskim profilu.
Polecane do piw: mild, bitter, irish red, english brown, porter, sweet stout, stout.
Specyfikacja drożdży piwnych Lallemand Windsor
Fermentacja |
burzliwa fermentacja może być zakończona w 3 dni w temperaturze 20°C |
Zakres temperatury fermentacji |
15°C (59°F) do 22°C (72°F) |
Tolerancja alkoholu |
do 9% |
Flokulacja |
niska |
Odfermentowanie |
średnie |
Profil |
owocowy i estrowy |
Średnia zawartość maltozy w brzeczce |
10 - 15% |
Profil smaku drożdży piwnych Lallemand Windsor
Odfermentowanie i czas fermentacji są zależne od ilości komórek zadanych do brzeczki, jej wartości odżywczej oraz kondycji drożdży.
Zobacz także
Koszty dostawy
Przesyłka kurierska : | od 6,02 USD |
Paczkomaty InPost : | od 4,33 USD |
Odbiór osobisty w siedzibie firmy : | od 0,00 USD |