Drożdże do piwa Lallemand Danstar Windsor Ale

Indeks katalogowy: ME583010

Drożdże piwne Lallemand o estrowym zapachu i smaku z drożdżową nutą. Idealne do fermentacji klasycznych angielskich ale.
  • Dostawa: od 4,33 USD (Paczkomaty InPost)
  • Odbiór osobisty: od
  • Kod EAN:
    • 67031000201
5,05 USD brutto / op 4,11 USD netto + 23% VAT / op

Opis

Drożdże Piwne Lallemand Windsor British-Style

 

Drożdże piwne Lallemand Windsor to klasyczny angielski szczep drożdży górnej fermentacji. Estrowy w zapachu jak i smaku profil, ze świeżą drożdżową nutą idealnie nadaje się do fermentacji klasycznych angielskich Ale. Odpowiedni do piw jasnych jak i porterów, czyli piw gdzie najważniejszy jest tradycyjny profil piw angielskich. Szczep nie metabolizuje maltotriozy (cukier złożony z 3 cząsteczek glukozy). Średnia zawartość maltotriozy w brzeczce wynosi 10-15%. Dzięki temu gotowe piwo będzie cechowała wyższa zawartość cukrów resztkowych oraz wyższa pełnia. Z tego powodu zaleca się dobranie odpowiedniej temperatury zacierania.

 

Cechy drożdży piwnych Lallemand Windsor:

 

- Profil estrowy z drożdżową nutą

- Nadaje się do klasycznych angielskich ale

- Wygodne i łatwe w dozowaniu i użyciu w porównaniu do drożdży płynnych. Nie wymagają uwadniania.

 

Korzyści drożdży piwnych Lallemand Windsor:

 

- Typowy angielski profil drożdży

- Idealny dla piwowarów domowych, którzy chcą warzyć klasyczne angielskie ale

- Łatwy w użyciu, nawet dla początkujących

 

Drożdże piwne Lallemand Windsor - zastosowanie

 

Drożdże piwne Lallemand Windsor to angielski szczep, który wytwarza owocowy aromat z niższym odfermentowaniem z uwagi na swoją niezdolność do fermentowania maltotriozy.

Piwa fermentowane tym szczepem drożdży piwnych są określane jako pełne, owocowe, o klasycznym angielskim profilu.

Polecane do piw: mild, bitter, irish red, english brown, porter, sweet stout, stout.

 

Specyfikacja drożdży piwnych Lallemand Windsor

 

 

Fermentacja

burzliwa fermentacja może być zakończona w 3 dni w temperaturze 20°C

Zakres temperatury fermentacji

15°C (59°F) do 22°C (72°F)

Tolerancja alkoholu

do 9%

Flokulacja

niska

Odfermentowanie

średnie

Profil

owocowy i estrowy

Średnia zawartość maltozy w brzeczce

10 - 15%

 

Profil smaku drożdży piwnych Lallemand Windsor

 

Odfermentowanie i czas fermentacji są zależne od ilości komórek zadanych do brzeczki, jej wartości odżywczej oraz kondycji drożdży.

Zobacz także

Koszty dostawy

Przesyłka kurierska : od 6,02 USD
Paczkomaty InPost : od 4,33 USD
Odbiór osobisty w siedzibie firmy : od 0,00 USD

Zapytaj o produkt