Drożdże do piwa Lallemand Voss Kveik 11 g
Indeks katalogowy: ME583065
- Dostawa: od 3,77 USD (Paczkomaty InPost)
- Odbiór osobisty: od
Opis
Drożdże Lallemand Voss Kveik
data ważności przecenionej partii: 04.2024
Według norweskiej tradycji piw zagrodowych (farmhouse ale), drożdże (norw. kveik) używane do warzenia tradycyjnego piwa domowego, były konserwowane poprzez suszenie i w tej formie przekazywane z pokolenia na pokolenie. Drożdże Lallemand Kveik to originalny szczep pozyskany od Sigmunda Gjernesa z miejscowości Voss, który zachował je używając tradycyjnych metod i dzieląc się nimi ze społecznością piwowarów. Szczep ten charakteryzuje bardzo szeroki zakres temperatur fermentacji (35-40°C). Szybki koniec fermetacji jest możliwy do osiągnięcia nawet w 2-3 dni. Neutralny profil z delikatnymi nutami owocowymi i cytrusowymi jest osiągany niezależnie od temperatury fermentacji (w podanym zakresie). Bardzo silna flokulacja pozwala uzyskać klarowne piwo bez potrzeby dodatkowej filtracji lub dodatków.
Polecane do piw w stylu: norweskie farmhouse ale, piwa górnej fermentacji o szybkim czasie fermentacji.
Fermentacja może być zakończona w:
2 dni w temperaturze 40°C
3-4 dni w temperaturze 30°C
5-7 dni w temperaturze 25°C
Zakres temperatury fermentacji: 25°C (77°F) do 40°C (104°F)
Tolerancja alkoholu: do 12%
Flokulacja: silna
Odfermentowanie: 76-82%
Profil: neutralny, możliwe lekkie owocowe estry
Odfermentowanie i czas fermentacji są zależne od ilości komórek zadanych do brzeczki, jej wartości odżywczej oraz kondycji drożdży.
Zobacz także
Koszty dostawy
Paczkomaty InPost : | od 3,77 USD |
Odbiór osobisty w siedzibie firmy : | od 0,00 USD |