Lallemand Philly Sour 500 g

Indeks katalogowy: ME583069

  • Dostawa: od 3,77 USD (Paczkomaty InPost)
  • Odbiór osobisty: od
149,40 USD brutto / szt. 121,46 USD netto + 23% VAT / szt.

Opis

Drożdże Lallemand Philly Sour
 

Lallemand Philly Sour to specjalnie wyselekcjonowany szczep Lachancea, który ma zdolność produkowania kwasu mlekowego oraz alkoholu z metabolizowanych cukrów. Umiarkowana kwaśność będąca efektem ich pracy sprawia że są świetnym wyborem przy produkcji sesyjnych piw kwaśnych z lekką nutą owoców pestkowych. Wysokie odfermentowanie i flokulacja czynią je dobrym wyborem przy warzeniu styli klasycznych takich jak berliner weisse czy gose, ale również nowofalowych - sour IPA. Szczep ten sprawdza się rownież w piwach kwaśnych z dodatkiem owoców - w zależności od pożądanego efektu, należy dodać je w odpowienim momencie fermentacji (procedurę opisuje dokument "Lallemand Best Practices - Philly Sour", który znajdziesz w zakładce "Załączniki").

 

Polecane do piw: berliner weisse, gose, american wild, sour IPA.

Fermentacja: zakszaszenie i burzliwa fermentacja mogą być zakończone w 10 dni w temperaturze w 20°C

Zakres temperatury fermentacji: 20°C do 30°C

Tolerancja alkoholu: do 12%

Flokulacja: wysoka

Odfermentowanie: 74-82%

Profil: kwaśny, czerwone jabłko, owoce pestkowe, brzoskwinia

 

Odfermentowanie i czas fermentacji są zależne od ilości komórek zadanych do brzeczki, jej wartości odżywczej oraz kondycji drożdży.

 

Zobacz także