Trenolin Bouquet Plus 50 g pektoenzym
Indeks katalogowy: ME088106
- Dostawa: od 5,00 zł (Odbiór osobisty w sklepie Strefa Piwa (Kraków))
- Kod EAN:
- 4010003000002
Opis
Opis produktu:
Trenolin Bouquet Plus to preparat enzymatyczny o wysokiej czystości, rozkładający pektyny w zacierze winogronowym, rozdrobnionych winogronach i moszczu. Trenolin Bouquet Plus niweluje skutki uboczne rozszczepienia beta-glikozydowego, które w odniesieniu do danej odmiany wina, powodują wyzwolenie związanych substancji zapachowych, np. alkoholi terpenowych. Typowy bukiet danej odmiany wina staje się wyraźniejszy i bardziej treściwy, dzięki uwalnianiu aktywnych składników smakowych owoców.
Dozwolone zgodnie z prawem i przepisami obecnie obowiązującymi.
Czystość i jakość zostały udowodnione przez wyspecjalizowane laboratoria.
Cel stosowania:
- Uwolnienie substancji aromatycznych ze skórek winogron
- Uwolnienie aromatu i substancji smakowych alkoholi terpenowych
Produkt i działanie:
Różnorodny charakter win zawdzięcza się substancjom odpowiedzialnym za bukiet, pochodzącym z winogron. Jednakże u niektórych odmian winorośli te substancje są obecne tylko w postaci związanej i dlatego nie mogą w pełni się rozwinąć. Zdarza się to najczęściej w przypadku odmian Traminer i Muskateller, a również Scheurebe, Kerner, Müller-Thurgau, Riesling i innych białych win. Terpeny charakteryzujące bukiet tych win występują najczęściej w formie związanej, jako glikozydy terpenowe. Enzymy obecne w owocach, które mogą uwolnić pożądane terpeny, występują najczęściej w niewystarczających ilościach. Ponadto enzymy zawarte w drożdżach również nie radzą sobie z uwalnianiem terpentyn. Zwiększenie uwalniania terpentyn zachodzi podczas wydłużonego czasu maceracji. Nie jest to jednak zalecane, ze względu na zwiększanie się zawartości substancji tanicznych oraz ryzyko mikrobiologiczne. W tej sytuacji pomóc może dodanie odpowiedniego enzymu. Trenolin Bouquet Plus jest preparatem enzymatycznych oczyszczonym w specjalnym procesie, dzięki czemu jest wolny od niepożądanych działań depsydazy i oksydazy, co skutkuje zachowaniem świeżości charakteru danej odmiany.
Dawkowanie i stosowanie:
Najlepszym czasem na zastosowanie Trenolin Bouquet Plus jest dobiegająca końca fermentacja. Dawka w przybliżeniu 10mL/100L może być dodana bezpośrednio, mieszanie następuje poprzez aktywność fermentacyjną. Najlepszym moment na dodanie jest ostatni kwartał procesu fermentacji, gdy resztkowa gęstość moszczu wynosi 15-25° Oechsle. Istnieje również możliwość dodawać Trenolin®Bukett DF do młodego wina. Dawkować należy jednakże bezpośrednio po zakończeniu fermentacji, gdyż na tym etapie temperatura jest w dalszym ciągu wystarczająco wysoka (jeśli to możliwe powyżej 15°C). Na aktywność enzymatyczną Trenolin Bouquet Plus nie ma wpływu zwyczajowa zawartość alkoholu w winie (do 16% objętości) oraz prawnie dopuszczona maksymalna dawka SO2. Bentonit inaktywuje enzymy i w związku z tym nie może być dodany przed zakończeniem czasu działania enzymu. Stosowanie Trenolin Bouquet Plus nie jest zalecane w odniesieniu do win czerwonych. Może to powodować utratę koloru. Badania, które zostały przeprowadzone w ostatnich latach w warunkach technik piwnicznych, potwierdziły sukces Trenolin Bouquet Plus.
Przechowywanie:
Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu. Otwarte opakowania natychmiast szczelnie zamknąć.
Koszty dostawy
Paczkomaty InPost : | od 13,50 zł |
Odbiór osobisty w siedzibie firmy : | od 0,00 zł |
Odbiór osobisty w sklepie Strefa Piwa (Kraków) : | od 5,00 zł |
Odbiór osobisty w sklepie Świat Kraftu (Kraków) : | od 5,00 zł |
Odbiór osobisty w sklepie Piwa Świata (Poznań) : | od 5,00 zł |
Odbiór osobisty w sklepie Delikatesy Best (Lublin) : | od 5,00 zł |
Odbiór osobisty w sklepie Sklep z Piwem (Gdańsk) : | od 5,00 zł |