Trenolin Mash 50 g płynny pektoenzym

Indeks katalogowy: ME088150

  • Dostawa: od 4,15 USD (Paczkomaty InPost)
29,75 USD brutto / op 24,19 USD netto + 23% VAT / op

Opis

Trenolin Mash 50 g płynny pektoenzym
Innowacyjny kompleks enzymów do maceracji białych zacierów, nie zawiera depsydazy.
 

Opis produktu:

Trenolin®Mash DF to wyjątkowo wysoce aktywny kompleks enzymatyczny do MashZeration cieczy w białych zacierach/zmiażdżonych winogronach. MashZeration, czyli enzymatycznie przyspieszone "rozmiękczanie / ługowanie" w rozgniecionych winogronach, zmniejsza okres retencji zacieru, a tym samym zwiększa i promuje charakterystykę odmianową, samoistny spływ soku oraz minimalizuje ryzyko zakażeń mikrobiologicznych. Produkt jest wolny od niepożądanej aktywności depsydazy.

Dozwolone zgodnie z prawem i przepisami obecnie obowiązującego.

Czystość i jakość zostały udowodnione przez wyspecjalizowane laboratoria.

 

Cel stosowania:

- Skrócenie czasu retencji zacieru

- Intensyfikacja aromatu

- Delikatna i łagodna ekstrakcja soku, dzięki zwiększonemu samociekowi

- Redukcja ewentualnych negatywnych skutków infekcji mikrobiologicznych

- Redukcja nacisku prasy

- Zmniejszenie wchłaniania/zanieczyszczenia polifenolami

- Bardzo dobre rozdzielanie się koloidalnych cząsteczek makro

- Redukcja koloidów mogących powodować zmętnienie

- Przyśpieszenie samoistnego klarowania moszczu

- Poprawia późniejszą filtrację

 

Produkt i działanie:

Z uwagi na złożony skład innowacyjnego enzymu Trenolin® Mash DF prowadzi do efektów wymienionych powyżej, podczas zoptymalizowanego trawienia białych zacierów, tzw. MashZeration. Proces ten nie tylko rozbija rozpuszczoną w soku pektynę, ale dodatkowo atakuje trudniejsze do rozkładu składniki pektyn, tzw. ​​"włochate regiony". Oprócz "klasycznych" aktywności pektynazy pektynosterazy oraz poligalakturonazy, aktywność enzymatyczną wykazują również "nowe" frakcje pektynazy; hamno-galacturonaza, cetylesteraza, arabanaza/arabinozydaza oraz inne.
Idealnie działające połączenie wszystkich tych frakcji pektynazy i przydatna działalność uboczna proteinazy zapewnia doskonały rozpad koloidalnych makro-cząsteczek. W ten sposób koloidy, które mogą powodować zmętnienie zostają zredukowane, przyśpieszona zostaje samoczynna klaryfikacja, i polepszają się właściwości filtracyjne. Zintegrowane działanie uboczne ß-glukozydazy promuje uwolnienie składników zapachowych i poprawia typowe cechy odmiany. Trenolin® Mash  DF jest preparatem enzymatycznym oczyszczonym w specjalnym procesie według norm jakości Erbslöh, a zatem jest wolny od zaburzającej aktywności oksydazy i depsydazy, a tym samym promowana jest świeżość odmian.

 

Dawkowanie i stosowanie:

Aktywność Trenolin® Mash DF zależy od dawki, temperatury i czasu działania. Temperatura stosowania powinna wynosić około 10oC, lub lepiej ponad 15oC. Im wyższa temperatura, tym bardziej aktywny enzym. Enzym rozcieńczyć niewielką ilością wody, dodać do rozdrobnionych winogron/ papki i wymieszać. Należy zapewnić równomierne rozprowadzenie preparatu. Dawka wynosi 1-4 ml na 100kg białego zacieru. Dawka zależy od odmiany winogron, solidności winogron, zawartości pektyn, możliwości prasy, okres odpoczynku i pożądanej intensyfikacji aromatu. Czas działania enzymu powinien wynosić przynajmniej do 2-6 godzin. Dłuższy czas kontaktu jest korzystny i można go osiągnąć poprzez dodanie preparatu do winogron już podczas transportu.

 

Przechowywanie:

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Otwarte opakowania natychmiast szczelnie zamknąć i zużyć w krótkim czasie.

Koszty dostawy

Paczkomaty InPost : od 4,15 USD
Odbiór osobisty w siedzibie firmy : od 0,00 USD

Zapytaj o produkt