Trenolin Mash 50 g płynny pektoenzym
Indeks katalogowy: ME088150
- Dostawa: od 4,15 USD (Paczkomaty InPost)
Opis
Opis produktu:
Trenolin®Mash DF to wyjątkowo wysoce aktywny kompleks enzymatyczny do MashZeration cieczy w białych zacierach/zmiażdżonych winogronach. MashZeration, czyli enzymatycznie przyspieszone "rozmiękczanie / ługowanie" w rozgniecionych winogronach, zmniejsza okres retencji zacieru, a tym samym zwiększa i promuje charakterystykę odmianową, samoistny spływ soku oraz minimalizuje ryzyko zakażeń mikrobiologicznych. Produkt jest wolny od niepożądanej aktywności depsydazy.
Dozwolone zgodnie z prawem i przepisami obecnie obowiązującego.
Czystość i jakość zostały udowodnione przez wyspecjalizowane laboratoria.
Cel stosowania:
- Skrócenie czasu retencji zacieru
- Intensyfikacja aromatu
- Delikatna i łagodna ekstrakcja soku, dzięki zwiększonemu samociekowi
- Redukcja ewentualnych negatywnych skutków infekcji mikrobiologicznych
- Redukcja nacisku prasy
- Zmniejszenie wchłaniania/zanieczyszczenia polifenolami
- Bardzo dobre rozdzielanie się koloidalnych cząsteczek makro
- Redukcja koloidów mogących powodować zmętnienie
- Przyśpieszenie samoistnego klarowania moszczu
- Poprawia późniejszą filtrację
Produkt i działanie:
Z uwagi na złożony skład innowacyjnego enzymu Trenolin® Mash DF prowadzi do efektów wymienionych powyżej, podczas zoptymalizowanego trawienia białych zacierów, tzw. MashZeration. Proces ten nie tylko rozbija rozpuszczoną w soku pektynę, ale dodatkowo atakuje trudniejsze do rozkładu składniki pektyn, tzw. "włochate regiony". Oprócz "klasycznych" aktywności pektynazy pektynosterazy oraz poligalakturonazy, aktywność enzymatyczną wykazują również "nowe" frakcje pektynazy; hamno-galacturonaza, cetylesteraza, arabanaza/arabinozydaza oraz inne.
Idealnie działające połączenie wszystkich tych frakcji pektynazy i przydatna działalność uboczna proteinazy zapewnia doskonały rozpad koloidalnych makro-cząsteczek. W ten sposób koloidy, które mogą powodować zmętnienie zostają zredukowane, przyśpieszona zostaje samoczynna klaryfikacja, i polepszają się właściwości filtracyjne. Zintegrowane działanie uboczne ß-glukozydazy promuje uwolnienie składników zapachowych i poprawia typowe cechy odmiany. Trenolin® Mash DF jest preparatem enzymatycznym oczyszczonym w specjalnym procesie według norm jakości Erbslöh, a zatem jest wolny od zaburzającej aktywności oksydazy i depsydazy, a tym samym promowana jest świeżość odmian.
Dawkowanie i stosowanie:
Aktywność Trenolin® Mash DF zależy od dawki, temperatury i czasu działania. Temperatura stosowania powinna wynosić około 10oC, lub lepiej ponad 15oC. Im wyższa temperatura, tym bardziej aktywny enzym. Enzym rozcieńczyć niewielką ilością wody, dodać do rozdrobnionych winogron/ papki i wymieszać. Należy zapewnić równomierne rozprowadzenie preparatu. Dawka wynosi 1-4 ml na 100kg białego zacieru. Dawka zależy od odmiany winogron, solidności winogron, zawartości pektyn, możliwości prasy, okres odpoczynku i pożądanej intensyfikacji aromatu. Czas działania enzymu powinien wynosić przynajmniej do 2-6 godzin. Dłuższy czas kontaktu jest korzystny i można go osiągnąć poprzez dodanie preparatu do winogron już podczas transportu.
Przechowywanie:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Otwarte opakowania natychmiast szczelnie zamknąć i zużyć w krótkim czasie.
Koszty dostawy
Paczkomaty InPost : | od 4,15 USD |
Odbiór osobisty w siedzibie firmy : | od 0,00 USD |