Trenolin Rouge DF 50 g enzym

Indeks katalogowy: ME088151

  • Dostawa: od 5,00 zł (Odbiór osobisty w sklepie Strefa Piwa (Kraków))
  • Kod EAN:
    • 5902232200904
39,00 zł brutto / op 31,71 zł netto + 23% VAT / op
Do przechowalni

Opis

Trenolin Rouge DF 50 g enzym
Płynny enzym przeznaczony do czerwonych win,  dla pełnych, mocnych, intensywnych win. Nie zawiera depsydazy.

 

Opis produktu:

Trenolin®Rouge DF to idealnie dopasowany, płynny i wolnym od depsydazy enzym przeznaczony do czerwonych win, do obróbki moszczu i miazgi z czerwonych winogron.

Dozwolone zgodnie z prawem i przepisami obecnie obowiązującego.

Czystość i jakość zostały udowodnione przez wyspecjalizowane laboratoria.

 

Cel stosowania:

Winifikacja intensywnych, pełnych i mocnych czerwonych win, bogatych w taniny. W rezultacie wino jest zwarte, o stabilnym i intensywnym kolorze. Trenolin® Rouge DF optymalizuje wydobycie barwy w trakcie fermentacji ze skórkami, jak i podczas obróbki cieplnej moszczu. Dzięki dodaniu enzymu uwolnienie koloru zwiększa się o 5-8%.

 

Produkt i działanie:

Trenolin® Rouge DF uwalnia z winogron niemal wszystkie cząsteczki odpowiedzialne za barwę. Jednocześnie ekstrahuje taniny, które w gotowym winie są odpowiedzialne za pełnie aromatu. Indywidualne możliwości regulowania możliwe są poprzez precyzyjnie kierowane aplikacji, wybrany proces fermentacji oraz modyfikację czasu działania i okresu odpoczynku. Sposób działania Trenolin® Rouge DF uniemożliwia nadmierne wydzielanie frakcji tanin i koloidów. Trenolin® Rouge DF jest preparatem enzymatycznym oczyszczonym w specjalnym procesie, dzięki czemu jest wolny od zakłócającej depsydazy i niepożądanego działania oksydaz, co promuje świeży charakter danej odmiany.

 

 

Dawkowanie i stosowanie:

Aktywność Trenolin® Rouge DF zależy od dawki, temperatury i czasu działania. Temperatura stosowania powinna wynosić około 10oC, lub lepiej ponad 15oC. Im wyższa temperatura, tym bardziej aktywny enzym. Górny limit aktywności enzymu to 55oC, więc np. przy wyższych temperaturach przetwarzania wskazane jest ochłodzenie przed dodaniem enzymu. Wybrana dawka enzymu przed dodaniem do naczynia powinna zostać rozpuszczona w pewnej ilości płynu, dla zapewnienia lepszego rozprowadzenia. Po dodaniu do naczynia dobrze wymieszać.

 

Cel stosowania

Moment dodania

Dawka Trenolin® Rouge DF (mL/100 kg)

Fermentacja w miazdze

Po odszypułkowaniu

i zmiażdżeniu

8-10

Termowinifikacja

Po schłodzeniu (około 20oC)

6-8

Termowinifikacja

Po schłodzeniu (około 50oC)

3-5

 

Trenolin® Rouge DF jest również przystosowany do win powstających w barrique. Czas działania enzymu zależy od każdego przypadku zastosowania i powinien wynosić przynajmniej 1 godzinę. Dłuższy czas kontaktu jest korzystny. Gdy temperatura spadnie poniżej 15oC dawka i czas działania powinny zostać odpowiednio zwiększone, np. w temperaturze 12oC dawka i czas działania powinny zostać podwojone. Zwyczajowa zawartość alkoholu w winie (do 16% objętości) i dodatek SO2 w granicach maksymalnej dawki, nie mają wpływu na aktywność Trenolin® Rouge DF. Bentonit inaktywuje enzymy i w związku z tym nie może być dodany przed zakończeniem czasu pracy enzymu.

 

Przechowywanie:

Przechowywać w chłodnym miejscu. Otwarte opakowania natychmiast szczelnie zamknąć i zużyć w krótkim czasie.

Koszty dostawy

Paczkomaty InPost : od 13,50 zł
Odbiór osobisty w siedzibie firmy : od 0,00 zł
Odbiór osobisty w sklepie Strefa Piwa (Kraków) : od 5,00 zł
Odbiór osobisty w sklepie Świat Kraftu (Kraków) : od 5,00 zł
Odbiór osobisty w sklepie Piwa Świata (Poznań) : od 5,00 zł
Odbiór osobisty w sklepie Delikatesy Best (Lublin) : od 5,00 zł
Odbiór osobisty w sklepie Sklep z Piwem (Gdańsk) : od 5,00 zł

Zapytaj o produkt