Trenolin Super Plus 50 g pektoenzym

Indeks katalogowy: ME088105

  • Dostawa: od 5,00 zł (Odbiór osobisty w sklepie Strefa Piwa (Kraków))
  • Kod EAN:
    • 4010007000008
27,83 zł brutto / op 22,63 zł netto + 23% VAT / op
Do przechowalni

Opis

Trenolin Super Plus 50 g płynny pektoenzym
Płynny, wolny od depsydazy enzym pektolityczny, do winifikacji zacieru, moszczu i młodego wina.

 

Opis produktu:

Trenolin Super Plus jest wolnym od depsydazy, płynnym preparatem enzymatycznym. Enzym stosuje się podczas przetwarzania zacieru, moszczu, młodego wina i "Süßreserve".

 

Dozwolone zgodnie z prawem i przepisami obecnie obowiązującego.

Czystość i jakość zostały udowodnione przez wyspecjalizowane laboratoria.

 

Cel stosowania:

- zwiększenie samocieku soku

- szybkie i zwarte opadanie osadu

- poprawa filtracji

- produkcja “Süßreserve” (niesfermentowany lub częściowo sfermentowany sok/moszcz winogronowy, przeznaczony do dosłodzenia)

 

Produkt i działanie:

Zastosowanie prowadzi do szybkiej degradacji pektyn. Powoduje to dobrą ekstrakcję częściową soku z pulpy. Zastosowanie ma szczególne znaczenie w przypadku odmian winogron zawierających dużą ilość miąższu celulozowego, które to przetwarzane bez enzymów wymagają wydłużonej przerwy przed wyciskaniem. W rezultacie może to prowadzić to zwiększenia zawartości tanin. Zapobiega temu Trenolin Super Plus. W moszczu uzyskuje się szybką i zwartą sedymentację osadu. Poza polepszoną klarownością, poprawiona jest również filtrowalność młodego wina w kolejnych etapach. Trenolin Super Plus jest preparatem enzymatycznym oczyszczonym w specjalnym procesie, dzięki czemu otrzymujemy preparat wolny od niepożądanego działanie peroksydazy i oksydazy, co zwiększa świeżość charakteru odmian wina.

 

Dawkowanie i stosowanie:

Aktywność Trenolin®Super DF zależy od dawki, temperatury oraz czasu działania. Temperatura zastosowania powinna wynosić około 10oC, lub lepiej koło 15oC i więcej. Im wyższa temperatura, tym bardziej aktywny enzym. Naturalna górna granica wynosi 55°C. Odpowiednie dawki enzymu należy najpierw rozpuścić z dowolnym płynem, aby zapewnić lepsze rozprowadzenie. Następnie dodać do naczynia i dokładnie wymieszać. Przykładowe wartości dawek są podane w poniższej tabeli, odnoszą się do temperatury stosowania w 15°C.

Przypadek stosowania

Dawka (ml/100 kg lub 100 L)

zacier

około 8

moszcz

około 3

młode wino

około 5

Süßreserve

około 5

 

Czas działania dla enzymu zależy od indywidualnego przypadku stosowania i powinien trwać co najmniej 1 godzinę. Dłuższy czas działania jest korzystny i można go osiągnąć przez wcześniejsze dodanie  środka do  winogron, do młyna, do zacieru/zmiażdżonych winogron lub do prasy. Ponowny dodatek do moszczu przyspiesza osadzanie się osadu. Gdy temperatura spada poniżej 15°C, dawkowanie i czas działania powinny być znacznie zwiększone, na przykład, w temperaturze 12°C, dawka i czas działania powinny być podwojone. Na aktywność enzymów Trenolin® nie ma wpływu zwyczajowa zawartość alkoholu (do 16% objętości) oraz prawnie dopuszczona maksymalna dawka SO2. Bentonit inaktywuje enzymy i w związku z tym nie może być dodany przed zakończeniem czasu pracy enzymu.

 

Przechowywanie:

Przechowywać w chłodnym miejscu. Otwarte opakowania natychmiast szczelnie zamknąć i zużyć w krótkim czasie.

Zobacz także

Koszty dostawy

Paczkomaty InPost : od 13,50 zł
Odbiór osobisty w siedzibie firmy : od 0,00 zł
Odbiór osobisty w sklepie Strefa Piwa (Kraków) : od 5,00 zł
Odbiór osobisty w sklepie Świat Kraftu (Kraków) : od 5,00 zł
Odbiór osobisty w sklepie Piwa Świata (Poznań) : od 5,00 zł
Odbiór osobisty w sklepie Delikatesy Best (Lublin) : od 5,00 zł
Odbiór osobisty w sklepie Sklep z Piwem (Gdańsk) : od 5,00 zł

Zapytaj o produkt