Trenolin Super Plus 50 g pektoenzym
Indeks katalogowy: ME088105
- Dostawa: od 5,00 zł (Odbiór osobisty w sklepie Strefa Piwa (Kraków))
- Kod EAN:
- 4010007000008
Opis
Opis produktu:
Trenolin Super Plus jest wolnym od depsydazy, płynnym preparatem enzymatycznym. Enzym stosuje się podczas przetwarzania zacieru, moszczu, młodego wina i "Süßreserve".
Dozwolone zgodnie z prawem i przepisami obecnie obowiązującego.
Czystość i jakość zostały udowodnione przez wyspecjalizowane laboratoria.
Cel stosowania:
- zwiększenie samocieku soku
- szybkie i zwarte opadanie osadu
- poprawa filtracji
- produkcja “Süßreserve” (niesfermentowany lub częściowo sfermentowany sok/moszcz winogronowy, przeznaczony do dosłodzenia)
Produkt i działanie:
Zastosowanie prowadzi do szybkiej degradacji pektyn. Powoduje to dobrą ekstrakcję częściową soku z pulpy. Zastosowanie ma szczególne znaczenie w przypadku odmian winogron zawierających dużą ilość miąższu celulozowego, które to przetwarzane bez enzymów wymagają wydłużonej przerwy przed wyciskaniem. W rezultacie może to prowadzić to zwiększenia zawartości tanin. Zapobiega temu Trenolin Super Plus. W moszczu uzyskuje się szybką i zwartą sedymentację osadu. Poza polepszoną klarownością, poprawiona jest również filtrowalność młodego wina w kolejnych etapach. Trenolin Super Plus jest preparatem enzymatycznym oczyszczonym w specjalnym procesie, dzięki czemu otrzymujemy preparat wolny od niepożądanego działanie peroksydazy i oksydazy, co zwiększa świeżość charakteru odmian wina.
Dawkowanie i stosowanie:
Aktywność Trenolin®Super DF zależy od dawki, temperatury oraz czasu działania. Temperatura zastosowania powinna wynosić około 10oC, lub lepiej koło 15oC i więcej. Im wyższa temperatura, tym bardziej aktywny enzym. Naturalna górna granica wynosi 55°C. Odpowiednie dawki enzymu należy najpierw rozpuścić z dowolnym płynem, aby zapewnić lepsze rozprowadzenie. Następnie dodać do naczynia i dokładnie wymieszać. Przykładowe wartości dawek są podane w poniższej tabeli, odnoszą się do temperatury stosowania w 15°C.
Przypadek stosowania |
Dawka (ml/100 kg lub 100 L) |
zacier |
około 8 |
moszcz |
około 3 |
młode wino |
około 5 |
Süßreserve |
około 5 |
Czas działania dla enzymu zależy od indywidualnego przypadku stosowania i powinien trwać co najmniej 1 godzinę. Dłuższy czas działania jest korzystny i można go osiągnąć przez wcześniejsze dodanie środka do winogron, do młyna, do zacieru/zmiażdżonych winogron lub do prasy. Ponowny dodatek do moszczu przyspiesza osadzanie się osadu. Gdy temperatura spada poniżej 15°C, dawkowanie i czas działania powinny być znacznie zwiększone, na przykład, w temperaturze 12°C, dawka i czas działania powinny być podwojone. Na aktywność enzymów Trenolin® nie ma wpływu zwyczajowa zawartość alkoholu (do 16% objętości) oraz prawnie dopuszczona maksymalna dawka SO2. Bentonit inaktywuje enzymy i w związku z tym nie może być dodany przed zakończeniem czasu pracy enzymu.
Przechowywanie:
Przechowywać w chłodnym miejscu. Otwarte opakowania natychmiast szczelnie zamknąć i zużyć w krótkim czasie.
Zobacz także
Koszty dostawy
Paczkomaty InPost : | od 13,50 zł |
Odbiór osobisty w siedzibie firmy : | od 0,00 zł |
Odbiór osobisty w sklepie Strefa Piwa (Kraków) : | od 5,00 zł |
Odbiór osobisty w sklepie Świat Kraftu (Kraków) : | od 5,00 zł |
Odbiór osobisty w sklepie Piwa Świata (Poznań) : | od 5,00 zł |
Odbiór osobisty w sklepie Delikatesy Best (Lublin) : | od 5,00 zł |
Odbiór osobisty w sklepie Sklep z Piwem (Gdańsk) : | od 5,00 zł |