Słód Brown Crisp Malt 0,25 kg śrutowany
Słód brązowy - 121.0 - 148.0 EBC
Indeks katalogowy: ME065048
- Dostawa: od 3,76 USD (Paczkomaty InPost)
- Odbiór osobisty: od
Opis
Słód Brown Crisp Malt
Słód Brown (brązowy) to słód używany w piwowarstwie w celu dodania głębi i złożoności ale i porterom. Jest wytwarzany przez prażenie słodu jęczmiennego w wyższej temperaturze niż inne słody, co daje ciemniejszy kolor i niepowtarzalny profil smakowy. Słód Brown (brązowy) zapewnia lekko opiekane nuty smakowe, mleczne nuty kawowe i słodkich wypieków, co czyni go popularnym wyborem dla old ale, mild ale, brown ale, gorzkich ciemnych piw i porterów.
Barwa: 121.0 - 148.0 EBC
Cechy słodu brązowego:
- Dodaje głębi i złożoności piwu
- Unikalny profil smakowy z lekko opiekanymi nutami smakowymi, mlecznej kawy i słodkich ciast
- Stosowany w różnych stylach piwa, w tym w old ale, mild ale, brown ale, gorzkich ciemnych piw i porterach
Korzyści słodu brązowego:
- Wzmacnia smak i aromat piwa
- Dodaje złożoności i głębi recepturom piwa
- Zapewnia unikalny profil smakowy, który odróżnia piwo od innych stylów
- Szeroko stosowany w różnych stylach piwa, dzięki czemu jest wszechstronnym składnikiem dla piwowarów
Słód Brown (brązowy) - zastosowanie
Brown to słód karmelowy będący tradycyjnym dodatkiem do piw w stylu london porter, stout i brown ale. Wnosi do piwa charakterystyczny aromat kawy, głęboki mahoniowy kolor oraz gładkie odczucie w ustach. Pozytywnie wpływa również na stabilność piany.
Nadaje piwu lekko palone nuty smakowe, nuty kawy mlecznej i orzechów i ciasta.
Idealny do warzenia takich piw jak stare ale, łagodne ale, brązowe ale, gorzkie, ciemne ale, portery.
Słód Brown (brązowy) można wykorzystać do 5% zasypu.
Specyfikacja słodu Brown (brązowego)
Wilgotność |
% | max. 2.0 |
Ekstrakt |
% s.m | min. 72.8 |
Barwa |
°EBC | 121.0 – 148.0 |
Barwa |
Lovibond | 45.94 - 56.06 |

Przechowywanie słodu Brown (brązowego)
Słód Brown (brązowy) powinien być przechowywany w czystym, chłodnym, suchym, bezzapachowym oraz wolnym od szkodników miejscu. Wówczas, czas w jaki można składować nieotwarte opakowania to nawet 12 miesiące.
Należy uważać, aby słód nie miał styczności z gorącymi powierzchniami oraz aby nie wdychać pyłu ze słodu.
Producent słodu Brown (brązowego):
Crisp Malt
Śrutowanie słodu
Oferujemy możliwość śrutowania każdego słodu dostępnego w sklepie. Wyboru, czy słód powinien być śrutowany, czy też nie, dokonasz przed dodaniem słodu do koszyka.
Słód możemy ześrutować również do zacierania w kociołku automatycznym (Brewster Beacon, Klarstein, Coobra itp.). Jeśli chcesz, aby Twój słód został ześrutowany w ten sposób (grubiej) - poinformuj nas o tym w komentarzu do składanego zamówienia na słód śrutowany.
Zobacz także
Koszty dostawy
Paczkomaty InPost : | od 3,76 USD |
Odbiór osobisty w siedzibie firmy : | od 0,00 USD |