tr?id=191004198171028&ev=PageView
&noscript=1

Słód Caraamber Weyermann 1 kg

60.0 - 80.0 EBC

Indeks katalogowy: ME711118

Słód Caraamber wytwarzany z jęczmienia. Nadaje piwu nut toffi, karmelu i chleba. Idealny do warzenia czerwonawych piw ze złożonym profilem zapachowym.
  • Dostawa: od 5,10 USD (Paczkomaty InPost)
2,80 USD brutto / op 2,80 USD netto + 0% VAT / op

Opis

Słód Caraamber Weyermann

 

Słód Caraamber to słód używany w piwowarstwie w celu dodania głębi i złożoności piwu. Jest wytwarzany z wysokiej jakości jęczmienia, który został starannie prażony, aby wydobyć jego niepowtarzalny profil smakowy. Dzięki nutom toffi, karmelu i chleba, słód Caraamber jest idealny do tworzenia czerwonawych piw o złożonym profilu aromatycznym. Poprawia również stabilność i uszlachetnia smak piwa, jednocześnie intensyfikując jego barwę i nadając mu ciemnoczerwony połysk.

 

Barwa: 60.0 - 80.0 EBC

 

 

Cechy słodu Caraamber:

 

- Dodaje głębi i złożoności piwu

- Zawiera nuty toffi, karmelu i chleba

- Poprawia stabilność i smak

- Intensyfikuje kolor piwa i nadaje mu ciemno-czerwone refleksy

 

Korzyści słodu Caraamber:

 

- Tworzy czerwonawe style piwa o złożonym profilu aromatycznym

- Poprawia smak i wygląd piwa

- Wykonany z wysokiej jakości jęczmienia dla doskonałego smaku i jakości

- Idealny zarówno dla piwowarów domowych, jak i profesjonalnych.

 

Słód Caraamber - zastosowanie

 

Słód Caraamber wzmaga odczucie pełni oraz pogłębia kolor piwa, nadając mu, w zależności od ilości użytej w zasypie, głęboką barwę - od bursztynowej do czerwonej. Dodatkową zaletą zastosowania słodu Caraamber, jest wzrost wydajności zacierania.

Nadaje piwu nuty toffi, karmelu i chleba, poprawiając jego stabilność i uwydatnia smak.

Idealny do warzenia czerwonawych stylów piwa o złożonym profilu aromatyczny, jak np. bursztynowy lager, pale ale, IPA, bursztynowe ale, brązowe ale, porter, mocne ale, kwaśne ale.

Słód Caraamber można wykorzystać do 20% zasypu.

 

Specyfikacja słodu Caraamber

 

Wilgotność

% max. 4.5

Ekstrakt

% s.m min. 75.0

Barwa

°EBC 60.0 – 80.0

Barwa

Lovibond 23.1 - 30.6

Profil smakowy słodu jęczmiennego Caraamber

 

 
Spektrum aromatów oraz smak, jakie słód wnosi do gotowego piwa
Legenda:
 

Roasted - aromaty palone:


- coffee - kawowy
- cacao - kakaowy
- dark chocolate - ciemnej czekolady
- roasted almond - prażonego migdała
- dried fruit - suszonych owoców
- bready - chlebowy

Smoky - aromaty dymne, wędzone:


- wood smoke - dymu drzewnego
- clove - goździka

Fruity/Nutty - owocowe/dymne:


- almond - migdałowy
- hazelnut - orzechowy
- raisin - rodzynek
- vanilla - waniliowy

Malty - słodowe:


- honey - miodowy
- biscuit - biszkoptowy
- marmalade - marmolada
- malty-sweet - słodki słodowy

Caramel - karmelowe:


- toffee - toffi
- light caramel - karmelowy
- dark caramel - ciemny karmel

Taste - smak:


- sour - kwaśny
- sweet - słodki
- bitter - gorzki

 

Przechowywanie słodu Caraamber

Słód Caraamber powinien być przechowywany w czystym, chłodnym (0-30°C), suchym, bezzapachowym oraz wolnym od szkodników miejscu. Wówczas, czas w jaki można składować nieotwarte opakowania to nawet 18 miesiące.

Należy uważać, aby słód nie miał styczności z gorącymi powierzchniami oraz aby nie wdychać pyłu ze słodu.

Producent słodu Caraamber:

Weyermann®

 

Śrutowanie słodu

Oferujemy możliwość śrutowania każdego słodu dostępnego w sklepie. Wyboru, czy słód powinien być śrutowany, czy też nie, dokonasz przed dodaniem słodu do koszyka.

Słód możemy ześrutować również do zacierania w kociołku automatycznym (Brewster Beacon, Klarstein, Coobra itp.). Jeśli chcesz, aby Twój słód został ześrutowany w ten sposób (grubiej) - poinformuj nas o tym w komentarzu do składanego zamówienia na słód śrutowany.

Zobacz także

Klienci, którzy kupili ten produkt kupili również...

Koszty dostawy

Paczkomaty InPost : od 5,10 USD
Cena do potwierdzenia pod adresem e-mail: sklep@marxam.pl : od 0,25 USD

Zapytaj o produkt