Słód Caramel Pale Viking Malt 1 kg śrutowany

6.0 - 10.0 EBC

Indeks katalogowy: ME733173

Słód karmelowy jasny (Caramel Pale) wytwarzany z jęczmienia. Nadaje piwu słodki i karmelowy aromat, a także aromat toffi i nuty owocowe. Idealnie nadaje się do warzenia piw pełnych, o czystym, pełnym smaku.
  • Dostawa: od 4,30 USD (Paczkomaty InPost)
  • Odbiór osobisty: od
1,74 USD brutto / op 1,74 USD netto + 0% VAT / op
Waga opakowania:
Śrutowanie słodu:

Opis

Słód Caramel Pale Viking Malt

 

Słód Karmelowy Jasny (Caramel Pale) jest idealnym dodatkiem do każdego piwa, zapewniając słodko-karmelowy aromat, który uzupełniają nuty toffi i owoców. Ten słód jest idealny do produkcji pełnego piwa o czystym, pełnym smaku, który z pewnością zachwyci nawet najbardziej wymagających koneserów piwa.

 

Barwa: 6.0 - 10.0 EBC

 

 

Cechy słodu karmelowego jasnego (Caramel Pale):

 

- Zapewnia słodki i karmelowy aromat

- Daje aromat toffi i nuty owocowe

- Daje pełne piwo o czystym, okrągłym smaku

- Idealny do stosowania w różnych stylach piwa

 

Korzyści słodu karmelowego jasnego (Caramel Pale):

 

- Poprawia smak i aromat piwa

- Dodaje złożoności i głębi piwu

- Pomaga stworzyć dobrze zbalansowane piwo o gładkim finiszu

- Idealny zarówno dla początkujących, jak i doświadczonych piwowarów

 

Słód karmelowy jasny (Caramel Pale) - zastosowanie

 

Słód karmelowy jasny (Caramel Pale) powstaje poprzez prażenie słodu zielonego. Słód ten ma niską barwę, jednak skrobia jest całkowicie scukrzona wewnątrz ziarna. Słód słodki, karmelowy, z nutą toffi i owoców.

Nadaje piwu słodki i karmelowy aromat, a także aromat toffi i nuty owocowe.

Idealnie nadaje się do warzenia piw pełnych, o czystym, pełnym smaku, takich jak np. amerykańskie IPA i pale ale.

Słód karmelowy jasny (Caramel Pale) można wykorzystać do 30% zasypu.

 

Specyfikacja słodu karmelowego jasnego (Caramel Pale)

 

Wilgotność

% max. 7.5

Ekstrakt

% s.m min. 77.0

Barwa

°EBC 6.0 – 10.0

Barwa

Lovibond 2.81 - 4.31
 

Profil smakowy słodu karmelowego jasnego

 

Przechowywanie słodu karmelowego jasnego (Caramel Pale)

Słód karmelowy jasny (Caramel Pale) powinien być przechowywany w czystym, chłodnym (<25°C), suchym, bezzapachowym oraz wolnym od szkodników miejscu. Wówczas, czas w jaki można składować nieotwarte opakowania to nawet 12 miesięcy dla słodu śrutowanego, a 24 miesiące dla słodu nie śrutowanego.

Należy uważać, aby słód nie miał styczności z gorącymi powierzchniami oraz aby nie wdychać pyłu ze słodu.

Producent słodu karmelowego jasnego (Caramel Pale):

Słodownia Viking Malt - dawniej Słodownia Strzegom

 

Śrutowanie słodu

Oferujemy możliwość śrutowania każdego słodu dostępnego w sklepie. Wyboru, czy słód powinien być śrutowany, czy też nie, dokonasz przed dodaniem słodu do koszyka.

Słód możemy ześrutować również do zacierania w kociołku automatycznym (Brewster Beacon, Klarstein, Coobra itp.). Jeśli chcesz, aby Twój słód został ześrutowany w ten sposób (grubiej) - poinformuj nas o tym w komentarzu do składanego zamówienia na słód śrutowany.

 

Pliki do pobrania:

Karta specyfikacji

Zobacz także

Koszty dostawy

Przesyłka kurierska : od 5,97 USD
Paczkomaty InPost : od 4,30 USD
Odbiór osobisty w siedzibie firmy : od 0,00 USD

Zapytaj o produkt