Słód Cookie Viking Malt 1 kg

40.0 - 60.0 EBC

Indeks katalogowy: ME733005

Słód cookie wytwarzany z jęczmienia. Nadaje piwu łagodnego i przyjemnego smaku palonych zbóż i aromaty z nutą popcornu i herbatników. Idealnie nadaje się do warzenia piw typu kölsch, Scottish, pale ale.
  • Dostawa: od 4,13 USD (Paczkomaty InPost)
1,26 USD brutto / op 1,26 USD netto + 0% VAT / op
Waga opakowania:
Śrutowanie słodu:

Opis

Słód Cookie Viking Malt

 

Słód Cookie to słód, który nadaje Twojemu piwu niepowtarzalny smak i aromat. Wytwarzany z wysokiej jakości słodu jęczmiennego, nadaje łagodny i przyjemny smak palonych zbóż z nutą popcornu i herbatników. Jest idealny do dodawania głębi i złożoności piw typu ale i lager, w których preferowany jest ładny złoty kolor i typowe smaki.

 

Barwa: 40.0 - 60.0 EBC

 

 

Cechy słodu cookie:

 

- Wyprodukowany z wysokiej jakości słodu jęczmiennego

- Nadaje łagodny i przyjemny smak i aromat palonych zbóż

- Dodaje głębi i złożoności piwu

- Idealny do ale i lagerów

 

Korzyści słodu cookie:

 

- Popraw smak i aromat swojego piwa

- Dodaj złożoności i głębi do swoich piw

- Twórz wyjątkowe i pyszne piwa, które wyróżniają się spośród innych

- Wykonany z wysokiej jakości składników dla najlepszego możliwego smaku i aromatu.

 

Słód cookie - zastosowanie

 

Produkowany z jęczmienia browarnego 2-rzędowego.

Jest produkowany w procesie delikatnego prażenia słodu pilzneńskiego. Cechuje go charakterystyczna bursztynowa barwa i herbatnikowy aromat.

Nadaje piwu łagodnego i przyjemnego smaku palonych zbóż i aromaty z nutą popcornu i herbatników.

Idealnie nadaje się do warzenia piw typu kölsch, Scottish (2-5% zasypu), pale ale, altbier (3-5% zasypu), brown ale (8-12% zasypu).

Słód cookie zwykle wykorzystuje się do nie więcej niż 20% zasypu.

 

Specyfikacja słodu cookie

 

Wilgotność

% max. 6.0

Ekstrakt

% s.m min. 72.0

Barwa

°EBC 40.0 – 60.0

Barwa

Lovibond 15.56 - 23.06
 

 

Przechowywanie słodu cookie

Słód cookie powinien być przechowywany w czystym, chłodnym (<25°C), suchym, bezzapachowym oraz wolnym od szkodników miejscu. Wówczas, czas w jaki można składować nieotwarte opakowania to nawet 12 miesięcy dla słodu śrutowanego, a 24 miesiące dla słodu nie śrutowanego.

Należy uważać, aby słód nie miał styczności z gorącymi powierzchniami oraz aby nie wdychać pyłu ze słodu.

Producent słodu cookie:

Słodownia Viking Malt - dawniej Słodownia Strzegom

 

Śrutowanie słodu

Oferujemy możliwość śrutowania każdego słodu dostępnego w sklepie. Wyboru, czy słód powinien być śrutowany, czy też nie, dokonasz przed dodaniem słodu do koszyka.

Słód możemy ześrutować również do zacierania w kociołku automatycznym (Brewster Beacon, Klarstein, Coobra itp.). Jeśli chcesz, aby Twój słód został ześrutowany w ten sposób (grubiej) - poinformuj nas o tym w komentarzu do składanego zamówienia na słód śrutowany.

 

Pliki do pobrania:

Karta specyfikacji

Zobacz także

Klienci, którzy kupili ten produkt kupili również...

Koszty dostawy

Paczkomaty InPost : od 4,13 USD
Odbiór osobisty w siedzibie firmy : od 0,00 USD

Zapytaj o produkt