Słód Cookie Viking Malt 1 kg
40.0 - 60.0 EBC
Indeks katalogowy: ME733005
- Dostawa: od 4,13 USD (Paczkomaty InPost)
Opis
Słód Cookie Viking Malt
Słód Cookie to słód, który nadaje Twojemu piwu niepowtarzalny smak i aromat. Wytwarzany z wysokiej jakości słodu jęczmiennego, nadaje łagodny i przyjemny smak palonych zbóż z nutą popcornu i herbatników. Jest idealny do dodawania głębi i złożoności piw typu ale i lager, w których preferowany jest ładny złoty kolor i typowe smaki.
Barwa: 40.0 - 60.0 EBC
Cechy słodu cookie:
- Wyprodukowany z wysokiej jakości słodu jęczmiennego
- Nadaje łagodny i przyjemny smak i aromat palonych zbóż
- Dodaje głębi i złożoności piwu
- Idealny do ale i lagerów
Korzyści słodu cookie:
- Popraw smak i aromat swojego piwa
- Dodaj złożoności i głębi do swoich piw
- Twórz wyjątkowe i pyszne piwa, które wyróżniają się spośród innych
- Wykonany z wysokiej jakości składników dla najlepszego możliwego smaku i aromatu.
Słód cookie - zastosowanie
Produkowany z jęczmienia browarnego 2-rzędowego.
Jest produkowany w procesie delikatnego prażenia słodu pilzneńskiego. Cechuje go charakterystyczna bursztynowa barwa i herbatnikowy aromat.
Nadaje piwu łagodnego i przyjemnego smaku palonych zbóż i aromaty z nutą popcornu i herbatników.
Idealnie nadaje się do warzenia piw typu kölsch, Scottish (2-5% zasypu), pale ale, altbier (3-5% zasypu), brown ale (8-12% zasypu).
Słód cookie zwykle wykorzystuje się do nie więcej niż 20% zasypu.
Specyfikacja słodu cookie
Wilgotność |
% | max. 6.0 |
Ekstrakt |
% s.m | min. 72.0 |
Barwa |
°EBC | 40.0 – 60.0 |
Barwa |
Lovibond | 15.56 - 23.06 |
Przechowywanie słodu cookie
Słód cookie powinien być przechowywany w czystym, chłodnym (<25°C), suchym, bezzapachowym oraz wolnym od szkodników miejscu. Wówczas, czas w jaki można składować nieotwarte opakowania to nawet 12 miesięcy dla słodu śrutowanego, a 24 miesiące dla słodu nie śrutowanego.
Należy uważać, aby słód nie miał styczności z gorącymi powierzchniami oraz aby nie wdychać pyłu ze słodu.
Producent słodu cookie:
Słodownia Viking Malt - dawniej Słodownia Strzegom
Śrutowanie słodu
Oferujemy możliwość śrutowania każdego słodu dostępnego w sklepie. Wyboru, czy słód powinien być śrutowany, czy też nie, dokonasz przed dodaniem słodu do koszyka.
Słód możemy ześrutować również do zacierania w kociołku automatycznym (Brewster Beacon, Klarstein, Coobra itp.). Jeśli chcesz, aby Twój słód został ześrutowany w ten sposób (grubiej) - poinformuj nas o tym w komentarzu do składanego zamówienia na słód śrutowany.
Pliki do pobrania:
Karta specyfikacjiZobacz także
Klienci, którzy kupili ten produkt kupili również...
Słód Carapils wytwarzany z jęczmienia. Nadaje piwu lekko karmelowy i słodowo-słodki smak. Idealny do warzenia takich piw jak jasny lager, pilsner, mocny lager.
ME711102
Słód Crystal wytwarzany z jęczmienia. Nadaje piwu bogaty słodowy smak i aromat oraz łagodniejszą goryczkę. Idealny do warzenia takich piw, jak np. belgijskie ale, bock.
ME512015
Słód Special Belgium wytwarzany z jęczmienia. Nadaje piwu nutę orzechowo-śliwkową oraz głęboki, czerwonawo-brązowy kolor i smak przypominający rodzynki. Idealny do warzenia klasztornych ale, dubbel.
ME512016
Koszty dostawy
Paczkomaty InPost : | od 4,13 USD |
Odbiór osobisty w siedzibie firmy : | od 0,00 USD |