Czysty pirosiarczyn potasu Kadifit 1 kg
Indeks katalogowy: ME088087
- Dostawa: od 4,08 USD (Paczkomaty InPost)
Opis
Opis produktu:
Kadifit to czysty pirosiarczyn potasu (potassium metabisulfite, potassium pyrosulfite, K2S2O5) w kolorze białym, w krystalicznej postaci.
Dozwolone zgodnie z prawem i przepisami obecnie obowiązującymi. Czystość i jakość zostały udowodnione przez wyspecjalizowane laboratoria.
Cel stosowania:
Siarkowanie zacieru/ zmiażdżonych winogron, moszczu /soku z winogron, win i win owocowych.
Produkt i działanie:
Czyste kryształy Kadifit mogą być dodawane bezpośrednio do zacieru, moszczu, wina lub wina owocowego. Kadifit rozkłada się w tych mediach i uwalnia około 50% swojej masy, jako SO2. Oznacza to, że 10 g Kadifit na 100 kg lub L zacieru gronowego lub wina wydziela 50 mg/L SO2. Po dodaniu Kadifit wymieszać tak dokładnie jak to możliwe, aby uniknąć nadmiernej koncentracji. SO2 utworzony przez Kadifit jest przeciwutleniaczem i ma właściwości dezynfekujące. Ponadto SO2 zapobiega utlenianiu enzymatycznemu i wpływa pozytywnie na smak, gdyż wiąże uboczne produkty fermentacji, w szczególności aldehyd octowy.
Stosowanie:
1. Zacier:
Kadifit dosypywać do zacieru małymi porcjami w trakcie zgniatania. Zależne od stopnia zatarcia zacieru, dawkowanie 5-15g/100 kg zacieru (co odpowiada 25-75 mg SO2/L).
2. Moszcz:
Bez dodawania do pulpy, dodanie do moszczu z ryzykiem strat mikrobiologicznych wynosi około 10g Kadifit /100 L (czyli 50 mg SO2/ L). Kadifit dodaje się bezpośrednio w postaci krystalicznej i krótko miesza.
3. Młode wino:
Dawka początkowa dla młodego wina ze zdrowych winogron, które nie były jeszcze siarkowane wynosi minimum 10-15g Kadifit 100 L ( o odpowiada 50-75 mg/ SO2/ L). Dawka może być zwiększona w przypadku wysokich wartości pH, niekorzystnej temperatury przechowywania, długoterminowego magazynowania, win wysokiej jakości, niecałkowicie sfermentowanych, win mikrobiologicznie wrażliwych, o niskiej kwasowości i szczególnie gdy wina pochodzą ze zgniłych i uszkodzonych winogron. Młode wina muszą być siarkowane natychmiast po zakończeniu fermentacji, lub po pierwszym obciągu.
4. Wino/wino owocowe:
Zawartość wolnego SO2 musi być stale kontrolowana. Musi być utrzymana stała zawartość SO2 w ilości od 30-50mg/L, w zależności od charakteru odmiany, unieszkodliwiania, magazynowania itp. W odniesieniu do średniego siarkowania, należy wziąć pod uwagę już obecne SO2. Zastosować poniższy wzór:
Oczywiście, przy stosowaniu Kadifit-u, ustawowe wartości graniczne dla kwasu siarkowego ogółem muszą być przestrzegane. Połączone stosowanie z Ercobin (kwas askorbinowy), zapewnia dodatkową ochronę przed utlenianiem, a tym samym ilość SO2 może być zmniejszona.
Kadifit jest szczególnie zalecany do zbiorników ze stali nierdzewnej, a wolne SO2 przedostaje się do przestrzeni nad roztworem w zbiorniku. Kadifit rozpuszcza się całkowicie, a zatem korozja ścian zbiornika powyżej powierzchni cieczy jest uniemożliwiona.
Magazynowanie
Przechowywać w suchym miejscu.
Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci.
Koszty dostawy
Paczkomaty InPost : | od 4,08 USD |
Odbiór osobisty w siedzibie firmy : | od 0,00 USD |