Erbigel 100 g redukcja polifenoli
Indeks katalogowy: ME088223
- Dostawa: od 4,08 USD (Paczkomaty InPost)
Opis
Opis produktu:
ErbiGel® to żelatyna pochodzenia zwierzęcego do jakościowego stosowania w odniesieniu do soków, wina i innych napojów. ErbiGel® to produkt o wysokiej czystości. Wartość Bloom’a między 90-100 to idealny zakres do traktowania napojów.
Dozwolone zgodnie z prawem i przepisami obecnie obowiązującego. Czystość i jakość zostały udowodnione przez wyspecjalizowane laboratoria.
Cel stosowania:
Redukcja tanin i polifenoli, co skutkuje optymalną stabilizacją przed zmętnieniem koloidalnym. Stosowanie w celu klarowania w połączeniu z zolem krzemionkowym.
Produkt i działanie:
ErbiGel® jest dobrze rozpuszczalną rozdrobnioną żelatyną o optymalnej jasności i wydajnej właściwości redukcji tanin. Jeżeli stosuje się wyłącznie żelatynę, flokulacja zależy od ilości obecnych tanin. W przypadku bardzo mętnych win o niskiej zawartości tanin, często zdarza się, że żelatyna nie wytrąca się całkowicie, to znaczy część żelatyny może pozostać w winie jako substancja białkowa, co prowadzi do wtórnego zmętnienia. Dlatego też stosowanie żelatyny powinno być zawsze połączone z zolem krzemionkowym (Blankasit® lub Klar-Sol), aby zapewnić bezpieczne i skuteczne działanie. Ponadto łączne stosowanie z zolem krzemionkowym, z reguły prowadzi do lepszego i bardziej wydajnego wyklarowania. W szczególności odnosi się do wartości pH 3,4 i wyższego.
Dawkowanie i stosowanie:
Preferowana dawka powinna być określona przez przeprowadzenie pretestów. Dla standardowych zabiegów klarujących przeważnie wystarczająca jest dawka 5-10g ErbiGel®/100L. Jeśli napoje są trudne do klarowania, a zwłaszcza gdy wina lub soki mają wysoką zawartość polifenoli, może być wymagane znaczne zwiększenie dawki. W tych przypadkach niezbędne są wstępne testy. Przed użyciem ErbiGel® musi zostać rozpuszczony w wodzie. W tym celu stosuje się następującą procedurę: na każdy 1kg żelatyny dodać do naczynia około 5 litrów zimnej wody. Ciągle mieszając, dokładnie wymieszać żelatynę z wodą. Pozostawić do spęcznienia na około 20 minut. Następnie dodać 4-5 części gorącej wody, intensywnie mieszając, aż całość żelatyny się rozpuści. Rozpuszczoną żelatynę o temperaturze 40-50°C należy jak najszybciej zaaplikować. Dla klarowania w połączeniu z ErbiGel®/ zolem krzemionkowym zasadniczo stosuje się następujące stosunki dawek:
Zol krzemionkowy : ErbiGel® |
Stosunek dawkowania |
Przykład |
Blankasit®: ErbiGel® |
10:1 |
100mL Blankasit®/ 100L + 10g /ErbiGel®/100L |
Klar-Sol Super : ErbiGel® |
5:1 |
50mL Klar-Sol Super/ 100L + 10g /ErbiGel®/100L |
Klar-Sol 30 : ErbiGel® |
5:1 |
50mL Klar-Sol Super/ 100L + 10g /ErbiGel®/100L |
Klar-Sol 30 : ErbiGel® |
5:1 |
50mL Klar-Sol Speedfloc/ 100L + 10g /ErbiGel®/100L |
Przechowywanie:
Chronić przed obcymi zapachami i wilgocią. Otwarte opakowania natychmiast szczelnie zamknąć i zużyć w krótkim czasie.
Koszty dostawy
Paczkomaty InPost : | od 4,08 USD |
Odbiór osobisty w siedzibie firmy : | od 0,00 USD |