Erbigel 100 g redukcja polifenoli

Indeks katalogowy: ME088223

  • Dostawa: od 4,08 USD (Paczkomaty InPost)
3,63 USD brutto / op 2,95 USD netto + 23% VAT / op

Opis

Erbigel 100 g redukcja polifenoli
Rozdrobniona żelatyna spożywcza najwyższej klasy do redukcji polifenoli i klarowania.
 

Opis produktu:

ErbiGel® to żelatyna pochodzenia zwierzęcego do jakościowego stosowania w odniesieniu do soków, wina i innych napojów. ErbiGel® to produkt o wysokiej czystości. Wartość Bloom’a między 90-100 to idealny zakres do traktowania napojów.

Dozwolone zgodnie z prawem i przepisami obecnie obowiązującego. Czystość i jakość zostały udowodnione przez wyspecjalizowane laboratoria.

 

Cel stosowania:

Redukcja tanin i polifenoli, co skutkuje optymalną stabilizacją przed zmętnieniem koloidalnym. Stosowanie w celu klarowania w połączeniu z zolem krzemionkowym.

 

Produkt i działanie:

ErbiGel® jest dobrze rozpuszczalną rozdrobnioną żelatyną o optymalnej jasności i wydajnej właściwości redukcji tanin. Jeżeli stosuje się wyłącznie żelatynę, flokulacja zależy od ilości obecnych tanin. W przypadku bardzo mętnych win o niskiej zawartości tanin, często zdarza się, że żelatyna nie wytrąca się całkowicie, to znaczy część żelatyny może pozostać w winie jako substancja białkowa, co prowadzi do wtórnego zmętnienia. Dlatego też stosowanie żelatyny powinno być zawsze połączone z zolem krzemionkowym (Blankasit® lub Klar-Sol), aby zapewnić bezpieczne i skuteczne działanie. Ponadto łączne stosowanie z zolem krzemionkowym, z reguły prowadzi do lepszego i bardziej wydajnego wyklarowania. W szczególności odnosi się do wartości pH 3,4 i wyższego.

 

Dawkowanie i stosowanie:

Preferowana dawka powinna być określona przez przeprowadzenie pretestów. Dla standardowych zabiegów klarujących przeważnie wystarczająca jest dawka 5-10g ErbiGel®/100L. Jeśli napoje są trudne do klarowania, a zwłaszcza gdy wina lub soki mają wysoką zawartość polifenoli, może być wymagane znaczne zwiększenie dawki. W tych przypadkach niezbędne są wstępne testy. Przed użyciem ErbiGel® musi zostać rozpuszczony w wodzie. W tym celu stosuje się następującą procedurę: na każdy 1kg żelatyny dodać do naczynia około 5 litrów zimnej wody. Ciągle mieszając, dokładnie wymieszać żelatynę z wodą. Pozostawić do spęcznienia na około 20 minut. Następnie dodać 4-5 części gorącej wody, intensywnie mieszając, aż całość żelatyny się rozpuści. Rozpuszczoną żelatynę o temperaturze 40-50°C należy jak najszybciej zaaplikować. Dla klarowania w połączeniu z ErbiGel®/ zolem krzemionkowym zasadniczo stosuje się następujące stosunki dawek:

Zol krzemionkowy : ErbiGel®

Stosunek dawkowania

Przykład

Blankasit®: ErbiGel®

10:1

100mL Blankasit®/ 100L +

10g /ErbiGel®/100L

Klar-Sol Super : ErbiGel®

5:1

50mL Klar-Sol Super/ 100L +

10g /ErbiGel®/100L

Klar-Sol 30 : ErbiGel®

5:1

50mL Klar-Sol Super/ 100L +

10g /ErbiGel®/100L

Klar-Sol 30 : ErbiGel®

5:1

50mL Klar-Sol Speedfloc/ 100L +

10g /ErbiGel®/100L

 

Przechowywanie:

Chronić przed obcymi zapachami i wilgocią. Otwarte opakowania natychmiast szczelnie zamknąć i zużyć w krótkim czasie.

Koszty dostawy

Paczkomaty InPost : od 4,08 USD
Odbiór osobisty w siedzibie firmy : od 0,00 USD

Zapytaj o produkt