Ercobin 1 kg witamina C

Indeks katalogowy: ME088120

  • Dostawa: od 5,00 zł (Odbiór osobisty w sklepie Strefa Piwa (Kraków))
  • Kod EAN:
    • 4032299890549
209,00 zł brutto / op 169,92 zł netto + 23% VAT / op
Do przechowalni

Opis

Ercobin 1 kg stab. mikrobiologiczna

Czysta witamina C, zabezpiecza przed oksydacją oraz stabilizuje aromat wina.

 

Opis produktu:

Czysta chemicznie witamina C, specjalnie dobrana do stabilizacji napojów.

Nazwa chemiczna: kwas L+ askorbinowy, E300. Przeznaczony do środków spożywczych

(ograniczony użytek).

Dopuszczone zgodnie z prawem i przepisami obowiązującymi obecnie. Czystość i jakość zostały udowodnione laboratoryjnie.

 

Cel stosowania:

Ochrona przed utlenianiem dla stabilizacji smaku i bukietu. Profilaktyczne stosowanie przeciwko nietypowym zmianom smaku podczas dojrzewania win.

 

Produkt i działanie:

Ercobin działa jak wysokiej jakości czynnik antyoksydacyjny i mimo, że obecność SO2- w winie nadal jest potrzebna, dzięki zdolności redukującej preparatu Ercobin znacznie lepsze jest zachowanie aromatu. Ponadto Ercobin zachowuje i intensyfikuje typowe dla wina substancje odpowiedzialne za smak i bukiet. Leczenie Ercobin osiąga następujące efekty:

-głównie traktuje się wina

-długo leżakujące wina jakościowe oraz wina musujące zyskują podczas degustacji odczucie bardziej świeże, owocowe i o pełniejszym bukiecie. Stosowanie Ercobin jest szczególnie korzystne dla win o niskiej kwasowości (zależnie od odmiany winorośli, efekt może zostać uzyskany w różnym czasie)

- działanie zapobiegawcze przeciwko nietypowym nieprzyjemnym posmakom, związanym ze starzeniem wina: kwas indolooctowy, który obecny jest w winogronach w celu ochrony przed więdnięciem, nie powinien, poprzez produkty pośrednie (np. kwas propionowo formylo-fenylo-3-okso) ulec w młodym winie rozkładowi do 2-amino acetofenon, ponieważ prowadzi to do powstawania niechcianych posmaków w winie. Według doświadczeń i publikacji wielu naukowców, Ercobin (witamina C) bardzo dobrze chroni przed tymi niepożądanymi reakcjami. Dawka Ercorbin powinna wynosić do 10-15 g na 100 litrów i powinna być dodana wkrótce po pierwszym siarkowaniu. Jeśli tendencja do powstawania nieprzyjemnych posmaków, dawkowanie można zwiększyć. W UE prawnie dozwolona maksymalna zawartość kwasu askorbinowego w winie nie może przekraczać 250mg na litr, co odpowiada 25g na 100 litrów.

Należy pamiętać, że obecność kwasu askorbinowego może zawyżać wartości wolnego SO2 podczas oznaczeń. Istnieje metoda oddzielnego oznaczania.

 

Stosowanie:

Według prawa legalnie maksymalna dopuszczalna ilość dawkowania w UE to 250 mg Ercobin /litr. Często ilość około 10g / 100 litrów jest już wystarczająca, aby zachować aromatu i zapobiec utlenianiu. Ilość Ercobin najlepiej określić testem wstępnym i należy ją dodać do zbiornika w postaci rozpuszczonej. W tym celu Ercobin rozpuszcza się w co najmniej 20-krotnej ilości wina, dodać do zbiornika dokładnie mieszając aż do uzyskania równomiernego rozprowadzenia. Jeśli Ercobin

dodajemy w celu ochrony przed nietypowymi oznakami wina, produkt powinien być dodany tuż po pierwszym siarkowaniu. Zależne od intensywności nieprzyjemnego posmaku, dawki mogą być zróżnicowane. Ercobin działa jako środek przeciw utleniający, tylko wtedy gdy w winie jest już obecne wolne SO2. Dlatego też zawartość wolnego SO2 w winie powinna być utrzymywana na poziomie co najmniej 30 mg na litr.

 

Przechowywanie:

Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu. Otwarte opakowanie natychmiast szczelnie zamknąć.

Koszty dostawy

Paczkomaty InPost : od 13,50 zł
Odbiór osobisty w siedzibie firmy : od 0,00 zł
Odbiór osobisty w sklepie Strefa Piwa (Kraków) : od 5,00 zł
Odbiór osobisty w sklepie Świat Kraftu (Kraków) : od 5,00 zł
Odbiór osobisty w sklepie Piwa Świata (Poznań) : od 5,00 zł
Odbiór osobisty w sklepie Delikatesy Best (Lublin) : od 5,00 zł
Odbiór osobisty w sklepie Sklep z Piwem (Gdańsk) : od 5,00 zł

Zapytaj o produkt