Sorbinian potasu 1 kg
Indeks katalogowy: ME389005
- Dostawa: od 4,30 USD (Paczkomaty InPost)
- Odbiór osobisty: od
Opis
Sorbinian potasu
Sorbinian potasu to substancja konserwująca, która wykorzystywana jest do utrwalania wina. Sorbinian dodaje się po procesie filtracji wina, tuż przed butelkowaniem. Jeśli przed rozlewem płyn poddaje się obróbce termicznej, należy go dodać po ochłodzeniu płynu.
Maksymalne poziomy w przeliczeniu na wolny kwas:
Wyroby winiarskie, wina bezalkoholowe, gronowe i owocowe - 200 mg/kg lub mg/l łącznie wraz z E 200, E 202 i E 203
Ilość dodawanego sorbinianu zależy od kilku czynników:
-zawartości alkoholu
-poziomu pH
-stężenia wolnego SO2
-ilości żywych komórek drożdży
-ilości dotychczas dodanego sorbinianu
Progowy poziom sensoryczny (wyczuwalny przez większość ludzi) wynosi ok. 182 g/l. W konserwacji żywności stosuje się dawki 0,2 do 2 g/kg. Przy prawidłowym siarkowaniu wina prawdopodobieństwo wyczucia zmiany smaku jest minimalne.
Koszty dostawy
Paczkomaty InPost : | od 4,30 USD |
Odbiór osobisty w siedzibie firmy : | od 0,00 USD |