Vinosrob NEU 1 kg stab. mikrobiologiczna
Indeks katalogowy: ME088125
- Dostawa: od 4,08 USD (Paczkomaty InPost)
- Kod EAN:
- 4032299510256
Opis
Opis produktu:
Sensorycznie neutralny produkt wysokiej jakości o biało-perłowym wyglądzie, przeznaczony do stabilizacji wina. Sorbinian potasu E 202. Przeznaczony do środków spożywczych (ograniczone zastosowanie): należy kontrolować przyznaną przez prawo Unii maksymalną dawkę 270 mg/L. Vinosorb® neu to sól potasowa kwasu sorbowego. Kwas sorbowy jest nienasyconym kwasem tłuszczowym. Podobne kwasy tłuszczowe występują jako naturalne składniki odżywcze. Sorbinian potasu stosowany jest również jako nieszkodliwy środek konserwujący dla wielu produktów spożywczych.
Dozwolone zgodnie z prawem i przepisami obecnie obowiązującymi.
Czystość i jakość zostały udowodnione przez wyspecjalizowane laboratoria.
Cel stosowania:
Zapobieganie wtórnej fermentacji w butelce. Hamujący wpływ na rozwój drożdży i pleśni (nie działa hamująco na bakterie).
Produkt i działanie:
W przebiegu butelkowania Vinosorb® neu zapewnia stałą ochronę przed rozwojem drożdży i pleśni. Vinosorb® neu stosowano w tym celu z powodzeniem od wielu lat na całym świecie w ponad 35 krajach, przez hodowców winorośli, aby zapobiec wtórnej fermentacji wina w butelce. Zasadniczo Vinosorb® neu jest skuteczny wobec drożdży i grzybów, nie działa bakteriobójczo. W związku z tym nadal konieczne jest jednoczesne siarkowanie, które działa bakteriobójczo i jako antyutleniacz. Masa 134 mg sorbinianu potasu równoważna jest 100 mg kwasu sorbowego.
Stosowanie:
Rekomendowana i maksymalna dozwolona dawka to 27 g Vinosorb®neu/100L, czyli 270 mg/L w gotowym produkcie. Vinosorb®neu można rozpuszczać bezpośrednio w zbiorniku. Należy dokładnie wymieszać nastaw w celu równomiernego rozprowadzenia środka. Nie zaleca się rozpuszczać Vinosorb®neu w mniejszych ilościach wina przed zadaniem. Aby zapobiec nadmiernie wysokiemu wychwytowi tlenu przez wino, Vinosorb® neu może być dodany do zbiornika już mieszanego. Należy odpowiednio dostosować dawkę wolnego SO2. Zawartość wolnego SO2 musi być na stałym pożądanym poziomie. Zawartość wolnego SO2 w winie powinna wynosić co najmniej 40 mg / L. Jeśli to możliwe, Vinosorb® neu należy dodać na 24 godziny przed butelkowaniem, aby zapewnić równomierne rozmieszczenie produktu w winie.
Przechowywanie:
Chronić przed wpływem wilgoci i obcych zapachów. Otwarte opakowania natychmiast szczelnie zamknąć.
Koszty dostawy
Paczkomaty InPost : | od 4,08 USD |
Odbiór osobisty w siedzibie firmy : | od 0,00 USD |