Ekstrakt słodowy pszeniczny 1,2 kg
płynny
Indeks katalogowy: ME005013
- Dostawa: od 3,77 USD (Paczkomaty InPost)
- Odbiór osobisty: od
Opis
Ekstrakt słodowy pszeniczny
Ekstrakt służy jako dodatek do piw wykonywanych z użyciem ekstraktów bazowych (jasny, bursztynowy, pszeniczny, ciemny).
Ekstrakt słodowy wytwarzany w tradycyjnej warzelni browarnianej jest idealnym surowcem do przygotowania brzeczki, a w efekcie piwa domowego.Różne rodzaje ekstraktów (jasny ‑ produkowany ze słodu pilzneńskiego oraz bursztynowy, ciemny i barwiący ‑ ze słodów specjalnych, jak również pszeniczny) dają możliwość warzenia wielu rodzajów piwa.
W domowym warzeniu piwa, stosując ekstrakty słodowe zarówno chmielone, jak i niechmielone, można uzyskać niepowtarzalny napój, który zaspokoi gusta nawet najbardziej wymagających piwoszy.
Aby uzyskać około 23 litry brzeczki o ekstrakcie około 11,4 blg należy użyć 3,4 kg ekstraktu słodowego jasnego.
Tabela kolorów poszczególnych ekstraktów
Ekstrakt słodowy jasny : 30 - 60 EBC
Ekstrakt słodowy bursztynowy : 250 - 350 EBC
Ekstrakt słodowy ciemny : 600 - 800 EBC
Ekstrakt słodowy barwiący : 9000 EBC
Konsystencja : gęsty syrop
Zapach: słodowy, aromatyczny
Smak: słodowy, słodkawy
Zawartość ekstraktu - 80% (m/m) +2
Kwasowość ogólna - nie więcej niż 1,5% (m/m) w przeliczeniu na kwas mlekowy
Zawartość cukrów redukujących - nie mniej niż 40% (m/m) w przeliczeniu na maltozę
Zawartość dekstryn - nie więcej niż 25% (m/m)
Wartość energetyczna - 310 kcal/100 g - 1315 kJ/100 g
Ekstrakty słodowe niechmielone mogą być również dodawane do ciasta zamiast cukru. Użycie ekstraktu poprawia fermentację ciasta. Ekstrakt można dodawać zarówno do podmłód drożdżowych, zakwasów jak i ciasta końcowego. Sprawi że pieczywo będzie bogatsze w smaku, poprawia świeżość pieczywa, kolor skórki.
Zobacz także
Koszty dostawy
Przesyłka kurierska : | od 4,60 USD |
Paczkomaty InPost : | od 3,77 USD |
Odbiór osobisty w siedzibie firmy : | od 0,00 USD |
Przesyłka paletowa : | od 35,38 USD |