Roasted Barley Castle Malting 25 kg
Palony jęczmień - 1000.0 - 1400.0 EBC
Katalogindeks: ME512293
- Leveranse: fra PLN 20,00 (InPost pakkeskap)
Beskrivelse
Roasted barley (palony jęczmień) Castle Malting
Roasted barley (palony jęczmień) jest ziarnem używanym do warzenia piwa. Ten prawie czarny surowiec ma unikalny smak palonej kawy i czekolady dzięki procesowi palenia. Może być używany do nadawania głębokiego koloru i wyrazistego smaku stoutowi, porterowi, brown ale, czarnemu lagerowi, bockowi i innym ciemnym piwom. Roasted barley (palony jęczmień) jest starannie produkowany w ściśle kontrolowanych warunkach, dzięki czemu piwowarzy mogą tworzyć piwo o doskonałym smaku!
Barwa: 1000.0 - 1400.0 EBC
Cechy roasted barley (palonego jęczmienia):
- Wszystkie naturalne składniki organiczne
- Bez dodatku konserwantów i chemikaliów
- Wspaniały smak palonej kawy i czekolady
Korzyści roasted barley (palonego jęczmienia):
- Poprawia smak i aromat piwa
- Dodaje piwom głęboki czerwony mahoniowy kolor
- Zapewnia niezbędne składniki odżywcze dla wzrostu drożdży podczas fermentacji
Roasted barley (palony jęczmień) - zastosowanie
Palony jęczmień jest surowcem niesłodowanym - są to palone ziarna jęczmienia, które wnoszą do piwa przypalony smak z nutami kawy. Jest zbliżony do słodu Black, jednak aromat i smak jaki wnosi do piwa jest bardziej złożony. Ziarna palonego jęczmienia zawierają skrobię, a więc jego dodatek podnosi ekstrakt brzeczki. Wnosi do piwa bardzo silny palony posmak oraz głęboki, czerwono-mahoniowy kolor. W piwach typu stout i porter nadaje wytrawności.
Nadaje piwu palonego, ziarnistego, kawowego posmaku.
Idealny do warzenia takich piw jak stouty, portery, brown ale i innych ciemnych piw.
Roasted barley (palony jęczmień) można wykorzystać do 2-4% w brown ale lub 3-10% w porterach i piwach typu stout.
Specyfikacja roasted barley (palonego jęczmienia)
Wilgotność |
% | max. 4.5 |
Ekstrakt |
% s.m | min. 65.0 |
Barwa |
°EBC | 1000.0 - 1400.0 |
Barwa |
Lovibond | 375.6 - 525.6 |
Przechowywanie roasted barley (palonego jęczmienia)
Roasted barley (palony jęczmień) powinien być przechowywany w czystym, chłodnym (<22°C), suchym, bezzapachowym oraz wolnym od szkodników miejscu. Wówczas, czas w jaki można składować nieotwarte opakowania to nawet 3 miesiące dla surowca śrutowanego, a 24 miesiące dla surowca nie śrutowanego.
Należy uważać, aby surowiec nie miał styczności z gorącymi powierzchniami oraz aby nie wdychać pyłu z surowca.
Producent roasted barley (palonego jęczmienia):
Castle Malting
Śrutowanie słodu
Oferujemy możliwość śrutowania każdego słodu dostępnego w sklepie. Wyboru, czy słód powinien być śrutowany, czy też nie, dokonasz przed dodaniem słodu do koszyka.
Słód możemy ześrutować również do zacierania w kociołku automatycznym (Brewster Beacon, Klarstein, Coobra itp.). Jeśli chcesz, aby Twój słód został ześrutowany w ten sposób (grubiej) - poinformuj nas o tym w komentarzu do składanego zamówienia na słód śrutowany.
Leveringskostnader
InPost pakkeskap : | fra PLN 20,00 |
Pris bekreftes på e-postadresse: sklep@marxam.pl : | fra PLN 1,00 |