Słód Barwiący Viking Malt 0,25 kg
1200.0 - 1500.0 ECB
Katalogindeks: ME733159
- Levering: fra 4,98 US$ (InPost pakkeskabe)
Beskrivelse
Słód Barwiący Viking Malt
Słód barwiący jest często stosowanym składnikiem piw ciemnych, porterów czy stoutów. Nadaje intensywnie ciemną barwę wprowadzając mniej gorzkich, palonych i dymnych akcentów. Słód stosowany jest najczęściej jako baza barwiąca dzięki bardzo ciemnej barwie sięgającej 1500 EBC - jest to jeden z najciemniejszych słodów dostępnych na rynku.
Barwa: 1200.0 - 1500.0 EBC
Cechy słodu barwiącego:
- Zapewnia ostry smak z nutami spalenizny i dymu
- Mniej cierpki niż palony jęczmień
- Idealny do ciemnych piw, porterów i stoutów
Korzyści słodu barwiącego:
- Dodaje głębi i złożoności Twoim piwom
- Dodaje pięknego, wyrazistego koloru piwom
- Zapewnia wyjątkowy profil smakowy dla entuzjastów piwa
Słód barwiący - zastosowanie
Produkowany z jęczmienia browarnego 2-rzędowego.
Jest produkowany w procesie prażenia słodu pilzneńskiego. Jest wykorzystywany do pogłębienia i utrwalenia koloru piwa.
Nadaje piwu ostry palony i kawowy smak ale jest delikatniejszy od palonego jęczmienia.
Idealnie nadaje się do warzenia piw ciemnych, takich jak stout, porter, bock, schwarzbier.
Słód barwiący można wykorzystać do 10% zasypu. Porcje 1 - 2% dają niezwykłe zmiany w kolorze, bez znaczącej zmiany w smaku. Podnosząc jego ilość, można szybko dodać smaku.
Specyfikacja słodu barwiącego
Wilgotność |
% | max. 5.0 |
Ekstrakt |
% d.m | min. 65.0 |
Barwa |
°EBC | 1200.0 - 1500.0 |
Barwa |
Lovibond | 450.58 - 563.09 |
Przechowywanie słodu barwiącego
Słód barwiący powinien być przechowywany w czystym, chłodnym (<25°C), suchym, bezzapachowym oraz wolnym od szkodników miejscu. Wówczas, czas w jaki można składować nieotwarte opakowania to nawet 12 miesięcy dla słodu śrutowanego, a 24 miesiące dla słodu nie śrutowanego.
Należy uważać, aby słód nie miał styczności z gorącymi powierzchniami oraz aby nie wdychać pyłu ze słodu.
Producent słodu barwiącego:
Słodownia Viking Malt - dawniej Słodownia Strzegom
Śrutowanie słodu
Oferujemy możliwość śrutowania każdego słodu dostępnego w sklepie. Wyboru, czy słód powinien być śrutowany, czy też nie, dokonasz przed dodaniem słodu do koszyka.
Słód możemy ześrutować również do zacierania w kociołku automatycznym (Brewster Beacon, Klarstein, Coobra itp.). Jeśli chcesz, aby Twój słód został ześrutowany w ten sposób (grubiej) - poinformuj nas o tym w komentarzu do składanego zamówienia na słód śrutowany.
Pliki do pobrania:
Se også
Kunder, der har købt dette produkt, købte også...
Słód Chocolat (czekoladowy) wytwarzany z jęczmienia. Nadaje piwu orzechowy, palony smak oraz służy do regulacji koloru piwa. Idealny do piw brązowych oraz ciemnych.
ME512222
Roasted barley (palony jęczmień) to surowiec wytwarzany z palenia jęczmienia. Nadaje piwu palonego, kawowego posmaku. Idealny do ciemnych piw.
ME512291
Słód karmelowy 150 wytwarzany z jęczmienia. Nadaje piwu bogaty i palony smak, który pozostaje na podniebieniu. Idealny do warzenia piw typu dark beer, stout, red ale, brown ale, amber.
ME733011
Słód karmelowy 300 wytwarzany z jęczmienia. Nadaje piwu bogaty aromat i bursztynowy kolor. Idealnie nadaje się do warzenia piw jak dark lager, amber ale.
ME733015
Jęczmień prażony wytwarzany jest poprzez prażenie surowego ziarna jęczmienia. Nadaje piwu intensywnie czarną barwę i smak kawy zbożowej i czarnej, gorzkiej czekolady. Jest idealnym składnikiem piw w stylu porter i stout.
ME733149
Słód Abbey (klasztorny) wytwarzany z jęczmienia. Nadaje piwu mocny smak gotowanego chleba, orzechów i owoców. Idealnie nadaje się do warzenia piw klasztornych i w stylu brytyjskim.
ME512013
Leveringsomkostninger
Personlig afhentning på virksomhedens hovedsæde : | fra 0,00 US$ |
InPost pakkeskabe : | fra 4,98 US$ |
Pris bekræftes på e-mailadresse: sklep@marxam.pl : | fra 0,25 US$ |