Słód Barwiący Viking Malt 1 kg

1200.0 - 1500.0 ECB

Katalogindeks: ME733003

Słód barwiący wytwarzany podczas procesu prażenia słodu pilzneńskiego. Nadaje piwu ostry smak oraz nuty spalenizny i dymu. Nadaje się do warzenia piw ciemnych.
  • Levering: fra 4,98 US$ (InPost pakkeskabe)
2,24 US$ gross / op 2,24 US$ net + 0 % Moms / op
Waga opakowania:
Śrutowanie słodu:

Beskrivelse

Słód Barwiący Viking Malt

 

Słód barwiący jest często stosowanym składnikiem piw ciemnych, porterów czy stoutów. Nadaje intensywnie ciemną barwę wprowadzając mniej gorzkich, palonych i dymnych akcentów. Słód stosowany jest najczęściej jako baza barwiąca dzięki bardzo ciemnej barwie sięgającej 1500 EBC - jest to jeden z najciemniejszych słodów dostępnych na rynku.

 

Barwa: 1200.0 - 1500.0 EBC

 

 

Cechy słodu barwiącego:

 

- Zapewnia ostry smak z nutami spalenizny i dymu

- Mniej cierpki niż palony jęczmień

- Idealny do ciemnych piw, porterów i stoutów

 

Korzyści słodu barwiącego:

 

- Dodaje głębi i złożoności Twoim piwom

- Dodaje pięknego, wyrazistego koloru piwom

- Zapewnia wyjątkowy profil smakowy dla entuzjastów piwa

 

Słód barwiący - zastosowanie

 

Produkowany z jęczmienia browarnego 2-rzędowego.

Jest produkowany w procesie prażenia słodu pilzneńskiego. Jest wykorzystywany do pogłębienia i utrwalenia koloru piwa.

Nadaje piwu ostry palony i kawowy smak ale jest delikatniejszy od palonego jęczmienia.

Idealnie nadaje się do warzenia piw ciemnych, takich jak stout, porter, bock, schwarzbier.

Słód barwiący można wykorzystać do 10% zasypu. Porcje 1 - 2% dają niezwykłe zmiany w kolorze, bez znaczącej zmiany w smaku. Podnosząc jego ilość, można szybko dodać smaku.

 

Specyfikacja słodu barwiącego

 

Wilgotność

% max. 5.0

Ekstrakt

% d.m min. 65.0

Barwa

°EBC 1200.0 - 1500.0

Barwa

Lovibond 450.58 - 563.09
 

Profil smakowy słodu jęczmiennego barwiącego

 

Przechowywanie słodu barwiącego

Słód barwiący powinien być przechowywany w czystym, chłodnym (<25°C), suchym, bezzapachowym oraz wolnym od szkodników miejscu. Wówczas, czas w jaki można składować nieotwarte opakowania to nawet 12 miesięcy dla słodu śrutowanego, a 24 miesiące dla słodu nie śrutowanego.

Należy uważać, aby słód nie miał styczności z gorącymi powierzchniami oraz aby nie wdychać pyłu ze słodu.

Producent słodu barwiącego:

Słodownia Viking Malt - dawniej Słodownia Strzegom

 

Śrutowanie słodu

Oferujemy możliwość śrutowania każdego słodu dostępnego w sklepie. Wyboru, czy słód powinien być śrutowany, czy też nie, dokonasz przed dodaniem słodu do koszyka.

Słód możemy ześrutować również do zacierania w kociołku automatycznym (Brewster Beacon, Klarstein, Coobra itp.). Jeśli chcesz, aby Twój słód został ześrutowany w ten sposób (grubiej) - poinformuj nas o tym w komentarzu do składanego zamówienia na słód śrutowany.

 

Pliki do pobrania:

Karta specyfikacji

 

Se også

Kunder, der har købt dette produkt, købte også...

Leveringsomkostninger

Personlig afhentning på virksomhedens hovedsæde : fra 0,00 US$
InPost pakkeskabe : fra 4,98 US$
Pris bekræftes på e-mailadresse: sklep@marxam.pl : fra 0,25 US$

Spørg efter et produkt