Słód Barwiący Viking Malt 1 kg
1200.0 - 1500.0 ECB
Indeks katalogowy: ME733003
- Dostawa: od 4,12 USD (Paczkomaty InPost)
Opis
Słód Barwiący Viking Malt
Słód barwiący jest często stosowanym składnikiem piw ciemnych, porterów czy stoutów. Nadaje intensywnie ciemną barwę wprowadzając mniej gorzkich, palonych i dymnych akcentów. Słód stosowany jest najczęściej jako baza barwiąca dzięki bardzo ciemnej barwie sięgającej 1500 EBC - jest to jeden z najciemniejszych słodów dostępnych na rynku.
Barwa: 1200.0 - 1500.0 EBC
Cechy słodu barwiącego:
- Zapewnia ostry smak z nutami spalenizny i dymu
- Mniej cierpki niż palony jęczmień
- Idealny do ciemnych piw, porterów i stoutów
Korzyści słodu barwiącego:
- Dodaje głębi i złożoności Twoim piwom
- Dodaje pięknego, wyrazistego koloru piwom
- Zapewnia wyjątkowy profil smakowy dla entuzjastów piwa
Słód barwiący - zastosowanie
Produkowany z jęczmienia browarnego 2-rzędowego.
Jest produkowany w procesie prażenia słodu pilzneńskiego. Jest wykorzystywany do pogłębienia i utrwalenia koloru piwa.
Nadaje piwu ostry palony i kawowy smak ale jest delikatniejszy od palonego jęczmienia.
Idealnie nadaje się do warzenia piw ciemnych, takich jak stout, porter, bock, schwarzbier.
Słód barwiący można wykorzystać do 10% zasypu. Porcje 1 - 2% dają niezwykłe zmiany w kolorze, bez znaczącej zmiany w smaku. Podnosząc jego ilość, można szybko dodać smaku.
Specyfikacja słodu barwiącego
Wilgotność |
% | max. 5.0 |
Ekstrakt |
% d.m | min. 65.0 |
Barwa |
°EBC | 1200.0 - 1500.0 |
Barwa |
Lovibond | 450.58 - 563.09 |
Przechowywanie słodu barwiącego
Słód barwiący powinien być przechowywany w czystym, chłodnym (<25°C), suchym, bezzapachowym oraz wolnym od szkodników miejscu. Wówczas, czas w jaki można składować nieotwarte opakowania to nawet 12 miesięcy dla słodu śrutowanego, a 24 miesiące dla słodu nie śrutowanego.
Należy uważać, aby słód nie miał styczności z gorącymi powierzchniami oraz aby nie wdychać pyłu ze słodu.
Producent słodu barwiącego:
Słodownia Viking Malt - dawniej Słodownia Strzegom
Śrutowanie słodu
Oferujemy możliwość śrutowania każdego słodu dostępnego w sklepie. Wyboru, czy słód powinien być śrutowany, czy też nie, dokonasz przed dodaniem słodu do koszyka.
Słód możemy ześrutować również do zacierania w kociołku automatycznym (Brewster Beacon, Klarstein, Coobra itp.). Jeśli chcesz, aby Twój słód został ześrutowany w ten sposób (grubiej) - poinformuj nas o tym w komentarzu do składanego zamówienia na słód śrutowany.
Pliki do pobrania:
Zobacz także
Klienci, którzy kupili ten produkt kupili również...
Słód czekoladowy ciemny wytwarzany w procesie prażenia słodu pilzneńskiego. Nadaje piwu kawową goryczkę i palność a także dymny i czekoladowy aromat. Idealnie nadaje się do warzenia piw ciemnych.
ME733007
Słód czekoladowy jasny wytwarzany w procesie prażenia słodu pilzneńskiego. Nadaje piwu orzechowy/prażony smak, w zależności od użytej ilości. Idealny do piw ciemnych.
ME733009
Słód karmelowy 600 wytwarzany z zielonego jęczmienia. Nadaje piwu karmelowego, słodowego, lekko słodkiego smaku z nutami prażonymi, gorzkości i orzechów. Idealnie nadaje się do warzenia piw ciemnych.
ME733017
Słód pszeniczny czekoladowy wytwarzany z pszenicy. Nadaje piwu palone aromaty, nuty kawy, ciemnej czekolady i chleba. Idealny do piw górnej fermentacji.
ME711179
Jęczmień prażony wytwarzany jest poprzez prażenie surowego ziarna jęczmienia. Nadaje piwu intensywnie czarną barwę i smak kawy zbożowej i czarnej, gorzkiej czekolady. Jest idealnym składnikiem piw w stylu porter i stout.
ME733039
Słód red ale melanoidynowy wytwarzany z jęczmienia. Nadaje piwu słodowe i gorzkie, ale także prażone i orzechowe smaki. Idealny do warzenia piw specjalnych i ciemnych lagerów.
ME733022
Słód Carafa I wytwarzany z jęczmienia. Nadaje piwu aromatu palonego i nut kakao, kawy i ciemnej czekolady. Idealny do warzenia piw ciemnych.
ME711155
Słód Carafa II wytwarzany z jęczmienia. Nadaje piwu palony aromat i nuty kawy, kakao i czarnej czekolady. Idealny do warzenia piw ciemnych.
ME711159
Słód Carahell wytwarzany z jęczmienia. Nadaje piwu słodowo-słodki smak z nutami karmelu. Idealny do warzenia hefeweizen, pale ale, golden ale.
ME711347
Koszty dostawy
Przesyłka kurierska : | od 5,72 USD |
Paczkomaty InPost : | od 4,12 USD |
Odbiór osobisty w siedzibie firmy : | od 0,00 USD |
Przesyłka kurierska zagraniczna - AT, BA, LT, LV, CH : | od 25,74 USD |
Przesyłka kurierska zagraniczna - BE, CZ, DK, LU, DE, SK, HU : | od 20,59 USD |
Przesyłka kurierska zagraniczna - EE, FI, FR, ES, NL, LI, PT, SI : | od 30,90 USD |
Przesyłka kurierska zagraniczna - HR, IT : | od 36,04 USD |
Przesyłka kurierska zagraniczna - RO : | od 41,19 USD |
Przesyłka kurierska zagraniczna - US : | od 34,33 USD |