Słód Carafa I Weyermann 0,25 kg

800.0 - 1000.0 EBC

Indeks katalogowy: ME711337

Słód Carafa I wytwarzany z jęczmienia. Nadaje piwu aromatu palonego i nut kakao, kawy i ciemnej czekolady. Idealny do warzenia piw ciemnych.
  • Dostawa: od 4,30 USD (Paczkomaty InPost)
  • Odbiór osobisty: od
1,43 USD brutto / op 1,43 USD netto + 0% VAT / op
Waga opakowania:
Śrutowanie słodu:

Opis

Słód Carafa I Weyermann

 

Słód Carafa I to słód, który idealnie nadaje się do dodania bogatego, palonego smaku do receptur ciemnego piwa. Ten słód jest wytwarzany z wysokiej jakości niemieckiego jęczmienia, który został starannie wypalony, aby wydobyć jego wyjątkowy profil smakowy. Dzięki głębokiej, ciemnej barwie i nutom kawy, kakao i ciemnej czekolady słód Carafa I jest idealnym dodatkiem do każdego przepisu na ciemne piwo.

 

Barwa: 800.0 - 1000.0 EBC

 

 

Cechy słodu Carafa I:

 

- Zapewnia bogaty, palony smak recepturom ciemnego piwa

- Wyprodukowany z wysokiej jakości niemieckiego jęczmienia

- Dodaje do piwa nuty kawy, kakao i gorzkiej czekolady

- Nadaje się do stosowania w różnych stylach ciemnego piwa

 

Korzyści słodu Carafa I:

 

- Wzmacnia smak i aromat receptur ciemnego piwa

- Dodaje złożoności i głębi piwu

- Wykonany z wysokiej jakości składników zapewniających doskonałe doznania warzenia

- Nadaje się do stosowania w różnych stylach ciemnego piwa, dzięki czemu jest wszechstronnym składnikiem zarówno dla piwowarów domowych, jak i browarów rzemieślniczych

 

Słód Carafa I - zastosowanie

 

Słód Carafa I jest słodem wnoszącym do piwa głębokie aromaty palone oraz ciemny kolor.

Wersje I, II i III słodów Carafa różnią się kolorem - odpowiednią wersję polecamy dobrać w zależności od stylu piwa, do jakiego słód ten zostanie zastosowany.

Nadaje piwu palonego aromatu i nut kawy, kakao i ciemnej czekolady.

Idealnie nadaje się do warzenia piw ciemnych, jak np. niemieckie ale, brązowe ale, mocne ale, porter, stout, weissbier, dunkel weizen, weizenbock.

Słód Carafa I można wykorzystać do 5% zasypu.

 

Specyfikacja słodu Carafa I

 

Wilgotność

% max. 3.8

Ekstrakt

% s.m min. 65.0

Barwa

°EBC 800.0 - 1000.0

Barwa

Lovibond 302.1 - 377.5

Profil smakowy słodu jęczmiennego Carafa I

 

 
Spektrum aromatów oraz smak, jakie słód wnosi do gotowego piwa
Legenda:
 

Roasted - aromaty palone:


- coffee - kawowy
- cacao - kakaowy
- dark chocolate - ciemnej czekolady
- roasted almond - prażonego migdała
- dried fruit - suszonych owoców
- bready - chlebowy

Smoky - aromaty dymne, wędzone:


- wood smoke - dymu drzewnego
- clove - goździka

Fruity/Nutty - owocowe/dymne:


- almond - migdałowy
- hazelnut - orzechowy
- raisin - rodzynek
- vanilla - waniliowy

Malty - słodowe:


- honey - miodowy
- biscuit - biszkoptowy
- marmalade - marmolada
- malty-sweet - słodki słodowy

Caramel - karmelowe:


- toffee - toffi
- light caramel - karmelowy
- dark caramel - ciemny karmel

Taste - smak:


- sour - kwaśny
- sweet - słodki
- bitter - gorzki

 

Przechowywanie słodu Carafa I

Słód Carafa I powinien być przechowywany w czystym, chłodnym (0-30°C), suchym, bezzapachowym oraz wolnym od szkodników miejscu. Wówczas, czas w jaki można składować nieotwarte opakowania to nawet 18 miesiące.

Należy uważać, aby słód nie miał styczności z gorącymi powierzchniami oraz aby nie wdychać pyłu ze słodu.

Producent słodu Carafa I:

Weyermann®

 

Śrutowanie słodu

Oferujemy możliwość śrutowania każdego słodu dostępnego w sklepie. Wyboru, czy słód powinien być śrutowany, czy też nie, dokonasz przed dodaniem słodu do koszyka.

Słód możemy ześrutować również do zacierania w kociołku automatycznym (Brewster Beacon, Klarstein, Coobra itp.). Jeśli chcesz, aby Twój słód został ześrutowany w ten sposób (grubiej) - poinformuj nas o tym w komentarzu do składanego zamówienia na słód śrutowany.

Zobacz także

Koszty dostawy

Przesyłka kurierska : od 5,97 USD
Paczkomaty InPost : od 4,30 USD
Odbiór osobisty w siedzibie firmy : od 0,00 USD

Zapytaj o produkt