Słód Czekoladowy Jasny Viking Malt 1 kg
350.0 - 450.0 EBC
Indeks katalogowy: ME733009
- Dostawa: od 4,12 USD (Paczkomaty InPost)
Opis
Słód Czekoladowy Jasny Viking Malt
Słód czekoladowy jasny jest idealnym dodatkiem do arsenału każdego piwowara domowego. W zależności od użytej ilości zapewnia orzechowy lub palony aromat oraz aromaty i smaki kawy i czekolady. Dodaje również głęboko czerwonego koloru piwu, dzięki czemu idealnie nadaje się do porterów, stoutów i ciemnych piw typu ale.
Barwa: 350.0 - 450.0 EBC
Cechy słodu czekoladowego jasnego:
- Nadaje orzechowy lub palony aromat
- Dodaje aromatów i smaków kawy i czekolady
- Dodaje piwu głęboki czerwony kolor
- Idealny do porterów, stoutów i ciemnych ale
Korzyści słodu czekoladowego jasnego:
- Wzbogać swoje piwowarstwo domowe dzięki naszemu wysokiej jakości jasnemu słodowi czekoladowemu
- Dodaj złożoności i głębi swoim piwom dzięki unikalnym smakom i aromatom
- Uzyskaj idealny kolor dla swoich ciemnych piw
- Wykonany z najwyższej jakości składników dla najlepszych rezultatów
Słód czekoladowy jasny - zastosowanie
Jest produkowany w procesie prażenia słodu pilzneńskiego, uzupełnia i utrwala kolor, pogłębia głęboki aromat piw ciemnych.
Nadaje piwu orzechowy/prażony smak, w zależności od użytej ilości. Można zauważyć także aromaty i smaki kawy i czekolady.
Idealnie nadaje się do warzenia piw ciemnych, takich jak stout, porter, bock, schwarzbier.
Słód czekoladowy jasny można wykorzystać do 10% zasypu (typowa dawka to 5 - 10%).
Specyfikacja słodu czekoladowego jasnego
Wilgotność |
% | max. 5.0 |
Ekstrakt |
% d.m | min. 68.0 |
Barwa |
°EBC | 350.0 - 450.0 |
Barwa |
Lovibond | 131.82 - 169.32 |
Przechowywanie słodu czekoladowego jasnego
Słód czekoladowy jasny powinien być przechowywany w czystym, chłodnym (<25°C), suchym, bezzapachowym oraz wolnym od szkodników miejscu. Wówczas, czas w jaki można składować nieotwarte opakowania to nawet 12 miesięcy dla słodu śrutowanego, a 24 miesiące dla słodu nie śrutowanego.
Należy uważać, aby słód nie miał styczności z gorącymi powierzchniami oraz aby nie wdychać pyłu ze słodu.
Producent słodu czekoladowego jasnego:
Słodownia Viking Malt - dawniej Słodownia Strzegom
Śrutowanie słodu
Oferujemy możliwość śrutowania każdego słodu dostępnego w sklepie. Wyboru, czy słód powinien być śrutowany, czy też nie, dokonasz przed dodaniem słodu do koszyka.
Słód możemy ześrutować również do zacierania w kociołku automatycznym (Brewster Beacon, Klarstein, Coobra itp.). Jeśli chcesz, aby Twój słód został ześrutowany w ten sposób (grubiej) - poinformuj nas o tym w komentarzu do składanego zamówienia na słód śrutowany.
Pliki do pobrania:
Zobacz także
Klienci, którzy kupili ten produkt kupili również...
Słód czekoladowy ciemny wytwarzany w procesie prażenia słodu pilzneńskiego. Nadaje piwu kawową goryczkę i palność a także dymny i czekoladowy aromat. Idealnie nadaje się do warzenia piw ciemnych.
ME733007
Słód karmelowy 600 wytwarzany z zielonego jęczmienia. Nadaje piwu karmelowego, słodowego, lekko słodkiego smaku z nutami prażonymi, gorzkości i orzechów. Idealnie nadaje się do warzenia piw ciemnych.
ME733017
Słód Caraaroma wytwarzany z jęczmienia. Nadaje piwu nuty prażonych orzechów, ciemnego karmelu i suszonych owoców. Idealnie nadaje się do warzenia piw o profilu słodowym i ciemnych piw.
ME711143
Słód barwiący wytwarzany podczas procesu prażenia słodu pilzneńskiego. Nadaje piwu ostry smak oraz nuty spalenizny i dymu. Nadaje się do warzenia piw ciemnych.
ME733003
Słód karmelowy 150 wytwarzany z jęczmienia. Nadaje piwu bogaty i palony smak, który pozostaje na podniebieniu. Idealny do warzenia piw typu dark beer, stout, red ale, brown ale, amber.
ME733011
Słód red ale melanoidynowy wytwarzany z jęczmienia. Nadaje piwu słodowe i gorzkie, ale także prażone i orzechowe smaki. Idealny do warzenia piw specjalnych i ciemnych lagerów.
ME733022
Słód pszeniczny czekoladowy wytwarzany z pszenicy. Nadaje piwu palone aromaty, nuty kawy, ciemnej czekolady i chleba. Idealny do piw górnej fermentacji.
ME711179
Słód Melano (melanoidynowy) wytwarzany z jęczmienia. Nadaje piwu intensywny słodowy smak, głębię oraz ciemniejszą barwę. Idealny do warzenia piw ciemnych i bursztynowych.
ME512018
Słód Carahell wytwarzany z jęczmienia. Nadaje piwu słodowo-słodki smak z nutami karmelu. Idealny do warzenia hefeweizen, pale ale, golden ale.
ME711347
Koszty dostawy
Przesyłka kurierska : | od 5,72 USD |
Paczkomaty InPost : | od 4,12 USD |
Odbiór osobisty w siedzibie firmy : | od 0,00 USD |
Przesyłka kurierska zagraniczna - AT, BA, LT, LV, CH : | od 25,74 USD |
Przesyłka kurierska zagraniczna - BE, CZ, DK, LU, DE, SK, HU : | od 20,59 USD |
Przesyłka kurierska zagraniczna - EE, FI, FR, ES, NL, LI, PT, SI : | od 30,90 USD |
Przesyłka kurierska zagraniczna - HR, IT : | od 36,04 USD |
Przesyłka kurierska zagraniczna - RO : | od 41,19 USD |
Przesyłka kurierska zagraniczna - US : | od 34,33 USD |