Słód Red Ale (melanoidynowy) Viking Malt 1 kg
60.0 - 80.0 EBC
Indeks katalogowy: ME733022
- Dostawa: od 4,08 USD (Paczkomaty InPost)
Opis
Słód Red Ale Melanoidynowy Viking Malt
Słód red ale melanoidynowy to specjalny słód stosowany w piwowarstwie w celu nadania piwom niepowtarzalnego słodowo-gorzkiego smaku. Dodaje również prażonych i orzechowych smaków z długotrwałym posmakiem. Ten słód jest silnie aromatyczny i ma właściwości barwiące, co czyni go idealnym do specjalnych piw typu ale, takich jak APA, IPA, red ale i dark lager. Jest bogaty w melanoidyny i lekko kwaśny, co dodaje złożoności profilowi smakowemu piwa.
Barwa: 60.0 - 80.0 EBC
Cechy słodu red ale melanoidynowego:
- Specjalny słód do warzenia piw zbalansowanych w kierunku słodowości
- Zapewnia niepowtarzalny słodowo-gorzki smak
- Dodaje palonych i orzechowych smaków z długotrwałym posmakiem
- Silnie aromatyczny z możliwością barwienia
- Bogaty w melanoidyny i lekko kwaśny
Korzyści słodu red ale melanoidynowego:
- Dodaje złożoności profilowi smakowemu piwa
- Idealny do specjalnych piw, takich jak APA, IPA, red ale i dark lager
- Poprawia ogólny smak i aromat piwa
- Wysokiej jakości słód pochodzący od zaufanych dostawców
- Łatwy w użyciu w procesie warzenia
Słód red ale melanoidynowy - zastosowanie
Produkowany z jęczmienia browarnego 2-rzędowego. Słód o wysokim stopniu modyfikacji białka i skrobi, a także o dużej ilości związków Maillarda.
Nadaje piwu bursztynowy kolor, uwydatnia aromat słodowo-chlebowy. Odpowiedni do piw typu: amber, lager, ale, red ale. Do 20% zasypu.
Nadaje piwu słodowe i gorzkie, ale także palone i orzechowe smaki, o długotrwałym utrzymywaniu.
Idealny do warzenia takich piw jak specjalne ale, takie jak APA, IPA, red ale i ciemne lagery.
Słód red ale melanoidynowy można wykorzystać do 20% zasypu.
Specyfikacja słodu red ale melanoidynowego
Wilgotność |
% | max. 5.0 |
Ekstrakt |
% s.m | min. 75.0 |
Barwa |
°EBC | 60.0 - 80.0 |
Barwa |
Lovibond | 23.06 - 31.31 |
Przechowywanie słodu red ale melanoidynowego
Słód red ale melanoidynowy powinien być przechowywany w czystym, chłodnym (<25°C), suchym, bezzapachowym oraz wolnym od szkodników miejscu. Wówczas, czas w jaki można składować nieotwarte opakowania to nawet 12 miesięcy dla słodu śrutowanego, a 24 miesiące dla słodu nie śrutowanego.
Należy uważać, aby słód nie miał styczności z gorącymi powierzchniami oraz aby nie wdychać pyłu ze słodu.
Producent słodu red ale melanoidynowego:
Słodownia Viking Malt - dawniej Słodownia Strzegom
Śrutowanie słodu
Oferujemy możliwość śrutowania każdego słodu dostępnego w sklepie. Wyboru, czy słód powinien być śrutowany, czy też nie, dokonasz przed dodaniem słodu do koszyka.
Słód możemy ześrutować również do zacierania w kociołku automatycznym (Brewster Beacon, Klarstein, Coobra itp.). Jeśli chcesz, aby Twój słód został ześrutowany w ten sposób (grubiej) - poinformuj nas o tym w komentarzu do składanego zamówienia na słód śrutowany.
Pliki do pobrania:
Zobacz także
Klienci, którzy kupili ten produkt kupili również...
Słód czekoladowy jasny wytwarzany w procesie prażenia słodu pilzneńskiego. Nadaje piwu orzechowy/prażony smak, w zależności od użytej ilości. Idealny do piw ciemnych.
ME733009
Słód karmelowy 150 wytwarzany z jęczmienia. Nadaje piwu bogaty i palony smak, który pozostaje na podniebieniu. Idealny do warzenia piw typu dark beer, stout, red ale, brown ale, amber.
ME733011
Słód barwiący wytwarzany podczas procesu prażenia słodu pilzneńskiego. Nadaje piwu ostry smak oraz nuty spalenizny i dymu. Nadaje się do warzenia piw ciemnych.
ME733003
Słód czekoladowy ciemny wytwarzany w procesie prażenia słodu pilzneńskiego. Nadaje piwu kawową goryczkę i palność a także dymny i czekoladowy aromat. Idealnie nadaje się do warzenia piw ciemnych.
ME733007
Słód karmelowy 600 wytwarzany z zielonego jęczmienia. Nadaje piwu karmelowego, słodowego, lekko słodkiego smaku z nutami prażonymi, gorzkości i orzechów. Idealnie nadaje się do warzenia piw ciemnych.
ME733017
Słód Carafa I wytwarzany z jęczmienia. Nadaje piwu aromatu palonego i nut kakao, kawy i ciemnej czekolady. Idealny do warzenia piw ciemnych.
ME711155
Słód Carafa II wytwarzany z jęczmienia. Nadaje piwu palony aromat i nuty kawy, kakao i czarnej czekolady. Idealny do warzenia piw ciemnych.
ME711159
Słód pszeniczny czekoladowy wytwarzany z pszenicy. Nadaje piwu palone aromaty, nuty kawy, ciemnej czekolady i chleba. Idealny do piw górnej fermentacji.
ME711179
Koszty dostawy
Przesyłka kurierska : | od 5,67 USD |
Paczkomaty InPost : | od 4,08 USD |
Odbiór osobisty w siedzibie firmy : | od 0,00 USD |
Przesyłka kurierska zagraniczna - AT, BA, LT, LV, CH : | od 25,53 USD |
Przesyłka kurierska zagraniczna - BE, CZ, DK, LU, DE, SK, HU : | od 20,43 USD |
Przesyłka kurierska zagraniczna - EE, FI, FR, ES, NL, LI, PT, SI : | od 30,64 USD |
Przesyłka kurierska zagraniczna - HR, IT : | od 35,74 USD |
Przesyłka kurierska zagraniczna - RO : | od 40,85 USD |
Przesyłka kurierska zagraniczna - US : | od 34,05 USD |