Słód Red Ale (melanoidynowy) Viking Malt 1 kg śrutowany

60.0 - 80.0 EBC

Indeks katalogowy: ME733097

Słód red ale melanoidynowy wytwarzany z jęczmienia. Nadaje piwu słodowe i gorzkie, ale także prażone i orzechowe smaki. Idealny do warzenia piw specjalnych i ciemnych lagerów.
  • Dostawa: od 4,30 USD (Paczkomaty InPost)
  • Odbiór osobisty: od
1,98 USD brutto / op 1,98 USD netto + 0% VAT / op
Waga opakowania:
Śrutowanie słodu:

Opis

Słód Red Ale Melanoidynowy Viking Malt

 

Słód red ale melanoidynowy to specjalny słód stosowany w piwowarstwie w celu nadania piwom niepowtarzalnego słodowo-gorzkiego smaku. Dodaje również prażonych i orzechowych smaków z długotrwałym posmakiem. Ten słód jest silnie aromatyczny i ma właściwości barwiące, co czyni go idealnym do specjalnych piw typu ale, takich jak APA, IPA, red ale i dark lager. Jest bogaty w melanoidyny i lekko kwaśny, co dodaje złożoności profilowi smakowemu piwa.

 

Barwa: 60.0 - 80.0 EBC

 

 

Cechy słodu red ale melanoidynowego:

 

- Specjalny słód do warzenia piw zbalansowanych w kierunku słodowości

- Zapewnia niepowtarzalny słodowo-gorzki smak

- Dodaje palonych i orzechowych smaków z długotrwałym posmakiem

- Silnie aromatyczny z możliwością barwienia

- Bogaty w melanoidyny i lekko kwaśny

 

Korzyści słodu red ale melanoidynowego:

 

- Dodaje złożoności profilowi smakowemu piwa

- Idealny do specjalnych piw, takich jak APA, IPA, red ale i dark lager

- Poprawia ogólny smak i aromat piwa

- Wysokiej jakości słód pochodzący od zaufanych dostawców

- Łatwy w użyciu w procesie warzenia

 

Słód red ale melanoidynowy - zastosowanie

 

Produkowany z jęczmienia browarnego 2-rzędowego. Słód o wysokim stopniu modyfikacji białka i skrobi, a także o dużej ilości związków Maillarda.

Nadaje piwu bursztynowy kolor, uwydatnia aromat słodowo-chlebowy. Odpowiedni do piw typu: amber, lager, ale, red ale. Do 20% zasypu.

Nadaje piwu słodowe i gorzkie, ale także palone i orzechowe smaki, o długotrwałym utrzymywaniu.

Idealny do warzenia takich piw jak specjalne ale, takie jak APA, IPA, red ale i ciemne lagery.

Słód red ale melanoidynowy można wykorzystać do 20% zasypu.

 

Specyfikacja słodu red ale melanoidynowego

 

Wilgotność

% max. 5.0

Ekstrakt

% s.m min. 75.0

Barwa

°EBC 60.0 - 80.0

Barwa

Lovibond 23.06 - 31.31
 

Profil smakowy słodu jęczmiennego red ale

 

Przechowywanie słodu red ale melanoidynowego

Słód red ale melanoidynowy powinien być przechowywany w czystym, chłodnym (<25°C), suchym, bezzapachowym oraz wolnym od szkodników miejscu. Wówczas, czas w jaki można składować nieotwarte opakowania to nawet 12 miesięcy dla słodu śrutowanego, a 24 miesiące dla słodu nie śrutowanego.

Należy uważać, aby słód nie miał styczności z gorącymi powierzchniami oraz aby nie wdychać pyłu ze słodu.

Producent słodu red ale melanoidynowego:

Słodownia Viking Malt - dawniej Słodownia Strzegom

 

Śrutowanie słodu

Oferujemy możliwość śrutowania każdego słodu dostępnego w sklepie. Wyboru, czy słód powinien być śrutowany, czy też nie, dokonasz przed dodaniem słodu do koszyka.

Słód możemy ześrutować również do zacierania w kociołku automatycznym (Brewster Beacon, Klarstein, Coobra itp.). Jeśli chcesz, aby Twój słód został ześrutowany w ten sposób (grubiej) - poinformuj nas o tym w komentarzu do składanego zamówienia na słód śrutowany.

 

Pliki do pobrania:

Karta specyfikacji

Zobacz także

Koszty dostawy

Przesyłka kurierska : od 5,97 USD
Paczkomaty InPost : od 4,30 USD
Odbiór osobisty w siedzibie firmy : od 0,00 USD

Zapytaj o produkt