Słód Red Ale (melanoidynowy) Viking Malt 1 kg śrutowany
60.0 - 80.0 EBC
Indeks katalogowy: ME733097
- Dostawa: od 4,30 USD (Paczkomaty InPost)
- Odbiór osobisty: od
Opis
Słód Red Ale Melanoidynowy Viking Malt
Słód red ale melanoidynowy to specjalny słód stosowany w piwowarstwie w celu nadania piwom niepowtarzalnego słodowo-gorzkiego smaku. Dodaje również prażonych i orzechowych smaków z długotrwałym posmakiem. Ten słód jest silnie aromatyczny i ma właściwości barwiące, co czyni go idealnym do specjalnych piw typu ale, takich jak APA, IPA, red ale i dark lager. Jest bogaty w melanoidyny i lekko kwaśny, co dodaje złożoności profilowi smakowemu piwa.
Barwa: 60.0 - 80.0 EBC
Cechy słodu red ale melanoidynowego:
- Specjalny słód do warzenia piw zbalansowanych w kierunku słodowości
- Zapewnia niepowtarzalny słodowo-gorzki smak
- Dodaje palonych i orzechowych smaków z długotrwałym posmakiem
- Silnie aromatyczny z możliwością barwienia
- Bogaty w melanoidyny i lekko kwaśny
Korzyści słodu red ale melanoidynowego:
- Dodaje złożoności profilowi smakowemu piwa
- Idealny do specjalnych piw, takich jak APA, IPA, red ale i dark lager
- Poprawia ogólny smak i aromat piwa
- Wysokiej jakości słód pochodzący od zaufanych dostawców
- Łatwy w użyciu w procesie warzenia
Słód red ale melanoidynowy - zastosowanie
Produkowany z jęczmienia browarnego 2-rzędowego. Słód o wysokim stopniu modyfikacji białka i skrobi, a także o dużej ilości związków Maillarda.
Nadaje piwu bursztynowy kolor, uwydatnia aromat słodowo-chlebowy. Odpowiedni do piw typu: amber, lager, ale, red ale. Do 20% zasypu.
Nadaje piwu słodowe i gorzkie, ale także palone i orzechowe smaki, o długotrwałym utrzymywaniu.
Idealny do warzenia takich piw jak specjalne ale, takie jak APA, IPA, red ale i ciemne lagery.
Słód red ale melanoidynowy można wykorzystać do 20% zasypu.
Specyfikacja słodu red ale melanoidynowego
Wilgotność |
% | max. 5.0 |
Ekstrakt |
% s.m | min. 75.0 |
Barwa |
°EBC | 60.0 - 80.0 |
Barwa |
Lovibond | 23.06 - 31.31 |
Przechowywanie słodu red ale melanoidynowego
Słód red ale melanoidynowy powinien być przechowywany w czystym, chłodnym (<25°C), suchym, bezzapachowym oraz wolnym od szkodników miejscu. Wówczas, czas w jaki można składować nieotwarte opakowania to nawet 12 miesięcy dla słodu śrutowanego, a 24 miesiące dla słodu nie śrutowanego.
Należy uważać, aby słód nie miał styczności z gorącymi powierzchniami oraz aby nie wdychać pyłu ze słodu.
Producent słodu red ale melanoidynowego:
Słodownia Viking Malt - dawniej Słodownia Strzegom
Śrutowanie słodu
Oferujemy możliwość śrutowania każdego słodu dostępnego w sklepie. Wyboru, czy słód powinien być śrutowany, czy też nie, dokonasz przed dodaniem słodu do koszyka.
Słód możemy ześrutować również do zacierania w kociołku automatycznym (Brewster Beacon, Klarstein, Coobra itp.). Jeśli chcesz, aby Twój słód został ześrutowany w ten sposób (grubiej) - poinformuj nas o tym w komentarzu do składanego zamówienia na słód śrutowany.
Pliki do pobrania:
Zobacz także
Koszty dostawy
Przesyłka kurierska : | od 5,97 USD |
Paczkomaty InPost : | od 4,30 USD |
Odbiór osobisty w siedzibie firmy : | od 0,00 USD |