Słód Zakwaszający Weyermann 5 kg
2.0 - 5.0 EBC
Indeks katalogowy: ME711475
- Dostawa: od 5,03 USD (Paczkomaty InPost)
Opis
Słód Zakwaszający Weyermann
Słód zakwaszający jest składnikiem wpływającym w istotny i bezpieczny sposób na wartość pH zacieru dzięki czemu pozwala uzyskać lepsze rezultaty. Pomaga regulować pH zacieru, prowadząc do wydajniejszej konwersji skrobi do cukrów. Niezależnie od tego, czy warzysz piwo jasne, ciemne, czy nawet piwo kwaśne, słód zakwaszony jest wszechstronnym składnikiem dla każdego piwowara chcącego poprawić jakość warzonego piwa.
Barwa: 2.0 - 5.0 EBC
Cechy słodu zakwaszającego:
- Pomaga dostosować pH zacieru w celu optymalnego przekształcenia skrobi w cukry
- Uniwersalne zastosowanie do piw jasnych i ciemnych oraz piw kwaśnych
Korzyści słodu zakwaszającego:
- Poprawia wydajność procesu zacierania
- Poprawia ogólny smak piwa
- Wszechstronny składnik dla każdego piwowara domowego, który chce udoskonalić swoje piwo
Słód zakwaszający - zastosowanie
Słód zakwaszający jest słodem specjalnym stosowanym do obniżenia pH zacieru, co skutkuje:
- wydajniejszym zacieraniem,
- pozytywnie wpływa na powstanie przełomu w trakcie gotowania,
- jaśniejsza barwa piwa pilzneńskiego.
Idealny do warzenia wszystkich stylów piwa, jeśli wymagana jest korekta pH zacieru.
Słód zakwaszający można wykorzystać do 10% zasypu (szacuje się, że 1% słodu obniża pH o ok. 0.1).
Specyfikacja słodu zakwaszającego
Wilgotność |
% | max. 8.0 |
Barwa |
°EBC | 2.0 - 5.0 |
Barwa |
Lovibond | 1.2 - 2.3 |
pH |
3.4 - 3.6 |
|
|||||
Roasted - aromaty palone:
|
Smoky - aromaty dymne, wędzone:
|
Fruity/Nutty - owocowe/dymne:
|
Malty - słodowe:
|
Caramel - karmelowe:
|
Taste - smak:
|
Przechowywanie słodu zakwaszającego
Słód zakwaszający powinien być przechowywany w czystym, chłodnym (0-30°C), suchym, bezzapachowym oraz wolnym od szkodników miejscu. Wówczas, czas w jaki można składować nieotwarte opakowania to nawet 18 miesiące.
Należy uważać, aby słód nie miał styczności z gorącymi powierzchniami oraz aby nie wdychać pyłu ze słodu.
Producent słodu zakwaszającego:
Weyermann®
Śrutowanie słodu
Oferujemy możliwość śrutowania każdego słodu dostępnego w sklepie. Wyboru, czy słód powinien być śrutowany, czy też nie, dokonasz przed dodaniem słodu do koszyka.
Słód możemy ześrutować również do zacierania w kociołku automatycznym (Brewster Beacon, Klarstein, Coobra itp.). Jeśli chcesz, aby Twój słód został ześrutowany w ten sposób (grubiej) - poinformuj nas o tym w komentarzu do składanego zamówienia na słód śrutowany.
Koszty dostawy
Odbiór osobisty w siedzibie firmy : | od 0,00 USD |
Paczkomaty InPost : | od 5,03 USD |
Cena do potwierdzenia pod adresem e-mail: sklep@marxam.pl : | od 0,25 USD |