Kategorie

Zestaw sprzętowy Piwowar Ekstrakty

Numer katalogowy: ME001239

Podstawowy zestaw sprzętu i akcesoriów piwowarskich pozwalający na uwarzenie w domu piwa z ekstraktów
  • Dostawa: od 5,00 zł
120,00 zł / ztw. 97,56 zł + 23% VAT

Opis

Zestaw sprzętowy Piwowar Ekstrakty

 

Nie jesteś pewny czy piwowarstwo to hobby dla Ciebie? Chcesz umiarkowanym kosztem przygotować piwo, którym zadziwisz znajomych? A może ogranicza Cię czas lub miejsce w którym możesz warzyć? Nasz zestaw sprzętowy Piwowar Ekstrakty został przygotowany z myślą o początkujących piwowarach, którzy chcą zacząć warzyć piwo w domu. W komplecie znajdziesz wszystkie akcesoria i sprzęty piwowarskie, których potrzebujesz aby uwarzyć piwo z ekstraktów. Dodatkowo, znajdź jeszcze odpowiedni garnek (min. 15 l) i już możesz podgrzewać wodę do przygotowania brzeczki!

 

Co znajdziesz w naszym zestawie?

  • Pojemnik fermentacyjny (fermentor) 33 l – to w nim będziesz fermentował przygotowaną brzeczkę. Wykonanie z bezbarwnego tworzywa pozwala ocenić przebieg fermentacji bez otwierania wieka, a dzięki nadrukowanej tabeli możesz po pomiarze szybko oszacować gęstość. Dodatkowo, pojemnik wyposażony jest w rurkę fermentacyjną oraz kranik do zlewania piwa.
  • Termometr ciekłokrystaliczny – elastyczny termometr naklejany na pojemnik fermentacyjny. Wskazuje temperaturę powierzchni do której jest przyklejony. Pamiętaj, żeby kontrolować temperaturę fermentującego piwa – w bardzo dużym stopniu wpływa ona na jego ostateczny smak i aromat.
  • Mieszadło plastikowe – łycha piwowarska, którą wymieszasz przygotowywaną brzeczkę. Zawsze miej na uwadze, że brzeczka przygotowywana z ekstraktu musi zostać dokładnie wymieszana w wodzie – powinna mieć postać jednorodnego płynu.
  • Termometr Alla France – precyzyjny termometr ze skalami w stopniach Celsjusza i Farenheita. Szeroki zakres pomiaru (-20-110°C i 0-230°C) gwarantuje precyzyjny odczyt podczas każdego etapu warzenia piwa. -
  • Multimierz/cukromierz z menzurką – podstawowy przyrząd pomiarowy, za pomocą którego ocenisz na jakim etapie jest aktualnie fermentacja Twojego piwa. Skala multimierza wyrażona jest w dwóch jednostkach: g/l oraz stopniach Ballinga (Blg), a urządzenie jest wyskalowane do pracy w temperaturze 20°C. Multimierz może zostać zamieniony na cukromierz wyskalowany jedynie w skali Blg.
  • Miarka do cukru – dzięki niej odmierzysz dokładną ilość surowca do refermentacji (cukru lub glukozy), który dodasz do butelek przed zakapslowaniem swojego piwa. To dzięki temu dodatkowi, piwo nasyci się dwutlenkiem węgla. Miarka dostosowana jest do odmierzenia cukru do butelek o pojemnościach 0,33 l, 0,5 l i 0,75 l.
  • Kapsle do butelek, złote, 26 mm – kapsle to jednocześnie najprostszy i najbardziej efektowny sposób zamknięcia butelek (chyba każdy piwowar usłyszał kiedyś pytanie „jak to zakapslowałeś?!”). Kapsle o średnicy 26 mm nadają się do zamknięcia standardowych butelek szklanych. Żeby zakapslować swoje piwo, będziesz potrzebował kapslownicy. Polecane przez nas modele, które sprawdzą się z tymi kapslami znajdziesz na zakładce „Zobacz także”.
  • Nadwęglan sodu (OXI), 1 kg – skuteczna dezynfekcja w Twoim domowym browarze to jeden z warunków uzyskania smacznego piwa. Użycie nadwęglanu sodu jest łatwe i jednocześnie gwarantuje skuteczną dezynfekcję i przygotowanie wszystkich elementów, które będą miały kontakt z przygotowywaną brzeczką piwną. Aby uzyskać roztwór o odpowiednim stężeniu, wystarczy wymieszać 3-4 g OXI w 1 litrze wody. Środek ten w niskich stężeniach nie wymaga dodatkowego płukania. Dzięki niemu zdezynfekujesz zarówno sprzęt jak i butelki.

No dobra, sprzęt już skompletowany, czas na pierwszy etap wtajemniczenia w proces warzenia piwa! Kupując nasz zestaw piwowarski, dodatkowo otrzymasz jeden wybrany „brewkit” – chmielony ekstrakt, który po rozpuszczeniu w wodzie stworzy brzeczkę piwną. Na zakładce „Zobacz także” znajdziesz brewkity, spośród których możesz wybrać ten, który dołączymy do Twojego zestawu. Pamiętaj, żeby w komentarzu do zamówienia wpisać, który ekstrakt wybierasz – będziemy wtedy pewni, że otrzymałeś dokładnie taki zestaw, jaki zamówiłeś! Do przygotowania standardowej warki piwa (ok. 20 l), do brewkitu musisz użyć dodatkowej dawki cukru. Aby uzyskać piwo pełne w smaku, polecamy użycie ekstraktu słodowego jęczmiennego – znajdziesz go na zakładce „Zobacz także” ("Akcesoria"). Jeśli będziesz miał dodatkowe pytania lub wątpliwości – zachęcamy do kontaktu! Sami jesteśmy piwowarami domowymi i chętnie doradzimy Ci jak przygotować swoje pierwsze piwo!

Polecamy również odwiedzenie prawdziwej kopalni wiedzy, jaką jest forum dla piwowarów domowych piwo.org. Znajdziesz tam porady, receptury oraz innych piwowarów, którzy chętnie dzielą się swoją wiedzą i doświadczeniem.

 

Udanego warzenia!

Zobacz także

Nie znaleziono produktów odpowiadających zadanym kryteriom

Koszty dostawy

Załączniki

Zapytaj o produkt