Kategorie

Zestaw surowców do piwa APA 11,5 Blg

słody śrutowane

Indeks katalogowy: ME001041

  • Dostawa: od 5,00 zł
46,00 zł / szt. 37,40 zł + 23% VAT

Opis

Zestaw surowców do piwa APA na 21 l 11,5°Blg

 

Wszystkie słody w zestawie są śrutowane

Słody :

- 3,5 kg Pale Ale Zero Viking Malt

- 1 kg Wiedeński Viking Malt

- 0,2 kg Karmelowy 30 Viking Malt

 

Chmiel:

-Citra 55 g

-Amarillo 10 g

 

Zacieranie :

- Do 14 litrów wody o temperaturze 71°C wsypać słody

- Utrzymywać temperaturę 66°C przez 70 minut lub do negatywnej próby jodowej

- Podnieść temperaturę do 78° C i utrzymywać przez 10 minut

 

Filtracja :

- Wysładzać  14,5 litrami wody o temperaturze 78°-80°C.

 

Gotowanie :

- Gotować 60 minut

- Dodać chmiel Citra (10 g) natychmiast po doprowadzeniu brzeczki do wrzenia (60 min)

- Dodać chmiel Citra (15 g) po 30 minutach (30 min)

- Dodać chmiel Citra (30 g) po 55 minutach (5 min)

- Dodać chmiel Amarillo (10 g) po upływie 60 minut i natychmiast zakończyć gotowanie

- Po skończonym gotowaniu jak najszybciej schłodzić do temperatury 18-20°C

 

Fermentacja:

Zestaw nie zawiera drożdży

- Zalecane drożdże Fermentis Safale US-05

- Burzliwa około 10 dni w temperaturze 16-18°C

- Cicha 14 dni w temperaturze 16-18°C

 

Butelkowanie i refermentacja:

- Butelkować z użyciem 3 g cukru na 0,5 l piwa.

- Po uzyskaniu właściwego nagazowania przechowywać w chłodnym miejscu bez dostępu światła słonecznego

 

Jeśli potrzebujesz pomocy w warzeniu zapraszamy do naszego sklepu – odpowiemy na wszystkie pytania.

Polecamy także odwiedzić internetowe forum piwowarów domowych www.piwo.org

Zobacz także

Brak produktów

Koszty dostawy

Zapytaj o produkt