Jęczmień Prażony Viking Malt 1 kg
900.0 - 1200.0 EBC
Catalogus index: ME733039
- Levering: van PLN 20,00 (InPost pakketkasten)
Beschrijving
Jęczmień Prażony Viking Malt
Jęczmień prażony to doskonały dodatek do arsenału każdego piwowara domowego. Dzięki mocnym, palonym i dymnym smakom jest idealnym składnikiem ciemnych piw, porterów i stoutów. Proces palenia został starannie dobrany zapewniając intensywny smak, zachowując jednocześnie balans pozwalający na uwarzenie piwa smakowitego i zapewniającego pełnię doznań smakowych i aromatycznych.
Barwa: 900.0 - 1200.0 EBC
Cechy jęczmienia prażonego:
- Ostrożnie palony dla maksymalnego smaku
- Zapewnia ostry i gorzki smak
- Mocne palone i dymne smaki
- Idealny do ciemnych piw, porterów i stoutów
Korzyści jęczmienia prażonego:
- Wzbogać swoje piwowarstwo domowe dzięki wysokiej jakości prażonemu jęczmieniu
- Dodaj głębi i złożoności piwom dzięki mocnym, dymnym smakom
- Idealny do tworzenia bogatych i aromatycznych ciemnych piw, porterów i stoutów
- Prażony w odpowiednich temperaturach, aby zapewnić maksymalny smak i jakość
Jęczmień prażony - zastosowanie
Produkowany z jęczmienia browarnego 2-rzędowego. Jest produkowany w procesie prażenia wyselekcjonowanych odmian jęczmienia.
Nadaje piwu intensywny smak gorzkiej czekolady i zbożowej kawy uwalniając w aromacie akcenty dymne i palone.
Idealnie nadaje się do warzenia piw ciemnych, takich jak stout i porter.
Jęczmień prażony można wykorzystać do 10% zasypu.
Specyfikacja jęczmienia prażonego
Wilgotność |
% | max. 5.0 |
Ekstrakt |
% d.m | min. 63.0 |
Barwa |
°EBC | 900.0 - 1200.0 |
Barwa |
Lovibond | 338.08 - 450.58 |
Przechowywanie jęczmienia prażonego
Jęczmień prażony powinien być przechowywany w czystym, chłodnym (<25°C), suchym, bezzapachowym oraz wolnym od szkodników miejscu. Wówczas, czas w jaki można składować nieotwarte opakowania to nawet 12 miesięcy dla surowca śrutowanego, a 24 miesiące dla surowca nie śrutowanego.
Należy uważać, aby surowiec nie miał styczności z gorącymi powierzchniami oraz aby nie wdychać pyłu z surowca.
Producent jęczmienia prażonego:
Słodownia Viking Malt - dawniej Słodownia Strzegom
Śrutowanie słodu
Oferujemy możliwość śrutowania każdego słodu dostępnego w sklepie. Wyboru, czy słód powinien być śrutowany, czy też nie, dokonasz przed dodaniem słodu do koszyka.
Słód możemy ześrutować również do zacierania w kociołku automatycznym (Brewster Beacon, Klarstein, Coobra itp.). Jeśli chcesz, aby Twój słód został ześrutowany w ten sposób (grubiej) - poinformuj nas o tym w komentarzu do składanego zamówienia na słód śrutowany.
Pliki do pobrania:
Zie ook
Klanten die dit product kochten, kochten ook...
Słód Abbey (klasztorny) wytwarzany z jęczmienia. Nadaje piwu mocny smak gotowanego chleba, orzechów i owoców. Idealnie nadaje się do warzenia piw klasztornych i w stylu brytyjskim.
ME512013
Słód karmelowy 300 wytwarzany z jęczmienia. Nadaje piwu bogaty aromat i bursztynowy kolor. Idealnie nadaje się do warzenia piw jak dark lager, amber ale.
ME733015
Słód Cara Terra wytwarzany z jęczmienia. Nadaje piwu intensywne smaki karmelu, toffi i chleba, a także nuty orzechów. Idealnie nadaje się do warzenia takich piw jak bohemian lager, porter, stout.
ME512336
Słód Carahell wytwarzany z jęczmienia. Nadaje piwu słodowo-słodki smak z nutami karmelu. Idealny do warzenia hefeweizen, pale ale, golden ale.
ME711106
Słód Caraamber wytwarzany z jęczmienia. Nadaje piwu nut toffi, karmelu i chleba. Idealny do warzenia czerwonawych piw ze złożonym profilem zapachowym.
ME711118
Słód Caraaroma wytwarzany z jęczmienia. Nadaje piwu nuty prażonych orzechów, ciemnego karmelu i suszonych owoców. Idealnie nadaje się do warzenia piw o profilu słodowym i ciemnych piw.
ME711143
Słód Chocolat (czekoladowy) wytwarzany z jęczmienia. Nadaje piwu orzechowy, palony smak oraz służy do regulacji koloru piwa. Idealny do piw brązowych oraz ciemnych.
ME512224
Pasuje do standardowego kranu 3/4'', wąż wykonany ze stali nierdzewnej
ME018001
Bezorgkosten
InPost pakketkasten : | van PLN 20,00 |
Prijs te bevestigen op e-mailadres: sklep@marxam.pl : | van PLN 1,00 |