LittoLevure Cabernet 20g na 100l
drożdże do wina
Indeks katalogowy: ME088049
- Dostawa: od 3,76 USD (Paczkomaty InPost)
- Odbiór osobisty: od
Opis
Charakterystyka:
Drożdże LittoLevure Cabernet podkreślają dodatkowo aromaty czarnej porzeczki, kakao, tytoniu i dymu odmiany winorośli Cabernet. Cała struktura tanin jest wzmocniona i daje charakterystyczny efekt, zapewniając solidny i harmonijny profil gatunku wina.
Właściwości enologiczne:
-krótka faza fermentacji wstępnej
-szybka i regularna kinetyka fermentacji
- zakres temperatur pomiędzy 22-32°C
-tolerancja na stężenie alkoholu do 16% objętości, o ile są odpowiednio dostarczane substancje odżywcze
- tworzenie produktów ubocznych fermentacji: bardzo niskie
- formacja gliceryny: 5-7g/l
- przeciętne zapotrzebowanie na składniki pokarmowe
- łatwość przeprowadzenia późniejszej MLF
Dozowanie:
20-40g/100 L
Uwodnienie:
Uwodnić drożdże LittoLevure Cabernet ok. 10-krotną ilością mieszaniny 1:1 wody/moszczu winogronowego. Dodawać przy ciągłym mieszaniu, umożliwiając pęcznienie przez 20 minut w temperaturze max. 35-40°C (zazwyczaj powstaje lekka pianka).
Enolog radzi:
Różnica temperatur między starterem drożdżowym, a moszczem w naczyniu fermentacyjnym nie powinna przekraczać 10°C, w przeciwnym razie wydajność/efektywność drożdży będzie osłabiona. Nawet jeśli zapotrzebowanie na składniki odżywcze drożdży jest niskie lub normalne, niedostateczna podaż wynikająca z rocznika winobrania może prowadzić do niedożywienia drożdży. W takim przypadku dodanie aktywatora/ odżywki dla drożdży jest wymagane.
Przechowywanie: Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.
Koszty dostawy
Paczkomaty InPost : | od 3,76 USD |
Odbiór osobisty w siedzibie firmy : | od 0,00 USD |