LittoLevure Cabernet 20g na 100l

drożdże do wina

Indeks katalogowy: ME088049

  • Dostawa: od 3,76 USD (Paczkomaty InPost)
  • Odbiór osobisty: od
3,35 USD brutto / op 2,72 USD netto + 23% VAT / op

Opis

Drożdże LittoLevure Cabernet 20 g na 100 l
Enologiczne drożdże stworzone dla bezpiecznej i strukturalnej fermentacji, przeznaczone dla odmiany winorośli Cabernet.
 

Charakterystyka:

Drożdże LittoLevure Cabernet podkreślają dodatkowo aromaty czarnej porzeczki, kakao, tytoniu i  dymu odmiany winorośli Cabernet. Cała struktura tanin jest wzmocniona i daje charakterystyczny efekt, zapewniając solidny i harmonijny profil gatunku wina.

 

Właściwości enologiczne:

-krótka faza fermentacji wstępnej

-szybka i regularna kinetyka fermentacji

- zakres temperatur pomiędzy 22-32°C

-tolerancja  na stężenie alkoholu do 16% objętości, o ile są odpowiednio dostarczane substancje odżywcze
- tworzenie produktów ubocznych fermentacji: bardzo niskie
- formacja gliceryny: 5-7g/l
- przeciętne zapotrzebowanie na składniki pokarmowe
- łatwość przeprowadzenia późniejszej MLF

 

Dozowanie:

20-40g/100 L

Uwodnienie:

 

Uwodnić drożdże LittoLevure Cabernet ok. 10-krotną ilością mieszaniny 1:1 wody/moszczu winogronowego. Dodawać przy ciągłym mieszaniu, umożliwiając pęcznienie przez 20 minut w temperaturze max. 35-40°C (zazwyczaj powstaje lekka pianka).

 

Enolog radzi:

Różnica temperatur między starterem drożdżowym, a moszczem w naczyniu fermentacyjnym nie powinna przekraczać 10°C, w przeciwnym razie wydajność/efektywność drożdży będzie osłabiona. Nawet jeśli zapotrzebowanie na składniki odżywcze drożdży jest niskie lub normalne, niedostateczna podaż wynikająca z rocznika winobrania może prowadzić do niedożywienia drożdży. W takim przypadku dodanie aktywatora/ odżywki dla drożdży jest wymagane.

 

Przechowywanie: Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.

Koszty dostawy

Paczkomaty InPost : od 3,76 USD
Odbiór osobisty w siedzibie firmy : od 0,00 USD

Zapytaj o produkt