Trenolin Frio 50 g płynny pektoenzym
Indeks katalogowy: ME088107
- Dostawa: od 4,08 USD (Paczkomaty InPost)
- Kod EAN:
- 4030110000009
Opis
Trenolin Frio 50 g płynny pektoenzym
Specjalny, efektywny płynny enzym pektolityczny, działający podczas maceracji oraz klaryfikacji w niskich temperaturach, nawet 5oC. Nie zawiera depsydazy.
Opis produktu:
Trenolin®Frio DF jest płynnym, silnie aktywnym specyficznym enzymem przeznaczonym do szybkiego, skutecznego rozkładu pektyny w zacierze i moszczu, podczas zimnej maceracji i zimnego klarowania, już w temperaturze od 5°C. Nowo wybrany surowiec pektynazy o wysokim stopniu konwersji zapewnia zwiększoną wydajność tłoczenia moszczu, nawet w bardzo niskich temperaturach, oraz wspomaga klarowanie moszczu podczas winifikacji. Trenolin® Frio DF jest wolny od depsydazy.
Dozwolone zgodnie z prawem i przepisami obecnie obowiązującego.
Czystość i jakość zostały udowodnione przez wyspecjalizowane laboratoria.
Produkt i działanie:
Dzięki zoptymalizowanemu połączonemu działaniu wyselekcjonowanych innowacyjnych surowców Trenolin® Frio DF przeprowadza skuteczną degradację pektyny, już w temperaturze od 5°C. W zacierze najlepiej rozpuszczają się pektyny o dużej zdolności do wiązania wody – z czego wynika wysoka lepkość – i ich hydroliza prowadzi do poprawy uzysku soku przy niskim nacisku prasy. Dzięki temu zmniejszona jest absorpcja niepożądanych gorzkich substancji taninowych. Ponadto cząstki osadu utrzymujące się w roztworze moszczu dzięki rozpuszczonym pektynom i aktywności enzymatycznej tracą swoje powinowactwo do wody, przez co mogą być efektywniej usuwane przez sączenie, rozdzielanie lub flotacje. Należy wziąć pod uwagę to, że, pomimo bardzo niskich temperatur, sedymentacja cząstek zmętniających, uwolnionych z pektyn jest wolniejsze. Zastosowanie Trenolin® Frio DF jest wysoce ekonomiczne ze względu na doskonałą wydajność w stosunkowo krótkim czasie kontaktu, a także przy bardzo niskich temperaturach.
Cel stosowania:
- Szybka, skuteczna hydrolizy pektyn w białym i czerwonym nastawie w trakcie procesu maceracji na zimno już w 5°C.
- Poprawa wydajności tłoczenia w przypadku zbierania winogron przy niskich temperaturach, szybsza ekstrakcja soku przy mniejszej sile nacisku oraz jednoczesne ograniczenie wychwytu cierpkich substancji tanicznych
- Promowanie uwalniania prekursorów aromatu podczas zimnej maceracji moszczu białych win
- Wspieranie uzyskania koloru podczas zimnej maceracji moszczu czerwonych win przed fermentacją w miazdze np. podczas maceracji węglowej
- Lepsza ekstrakcja barwy przez rozwój technik pompowania i ciśnienia CO2 we wszystkich procesach fermentacji na skórkach, dzięki zmniejszeniu lepkości zacieru.
- Optymalizacja klarowania moszczu, dzięki całkowitej degradacji pektyn w niskich temperaturach klarowania od 5°C
- Przyśpieszenie klarowania przy użyciu środków Seporit PORE-TEC, IsingClair-Hausenpaste i Blankasit ®/Klar-Sol Super w procesach sedymentacji i floatacji.

Dawkowanie i stosowanie:
Poprawa wydajności tłoczenia: hydroliza pektyn w moszczu |
||
Temperatura |
Dawka mL/100kg |
Czas reakcji |
10oC |
2-4 ml |
1-2h |
8 oC |
3-6 ml |
2-3h |
5 oC |
5-10 ml |
4-6h |
Przyśpieszenie klarowania moszczu: degradacja pektyn w moszczu |
||
Temperatura |
Dawka mL/100L |
Czas reakcji |
10 oC |
1-3 ml |
2h |
8 oC |
3-5 ml |
3h |
5 oC |
5-8 ml |
4h |
Dłuższy czas działania pozwala na zmniejszenie ilości dawkowania. Zaleca się przeprowadzenie testu pektyny, by sprawdzić aktywność enzymu. Trenolin®Frio DF należy rozcieńczyć się w niewielkiej ilości wody, dodać do zacieru/moszczu i dobrze zamieszać w celu zapewnienia równomiernego rozprowadzenia.
Przechowywanie:
Przechowywać w chłodnym miejscu. Otwarte opakowania natychmiast szczelnie zamknąć i zużyć w krótkim czasie.
Koszty dostawy
Paczkomaty InPost : | od 4,08 USD |
Odbiór osobisty w siedzibie firmy : | od 0,00 USD |