Trenolin Rot DF 50 g płynny pektoenzym

Indeks katalogowy: ME088108

  • Dostawa: od 4,12 USD (Paczkomaty InPost)
  • Kod EAN:
    • 4010005000000
2,74 USD brutto / op 2,23 USD netto + 23% VAT / op

Opis

Trenolin Rot DF 50 g płynny pektoenzym
Płynny preparat enzymu pektolitycznego, przeznaczony do czerwonych i różowych win. Nie zawiera depsydazy.

 

Opis produktu:

Trenolin®Rot DF to płynny, wolny od depsydazy, delikatnie działający preparat pektolityczny, przeznaczony do obróbki moszczu i miazgi z czerwonych winogron.

Dozwolone zgodnie z prawem i przepisami obecnie obowiązującego.

Czystość i jakość zostały udowodnione przez wyspecjalizowane laboratoria.

 

Cel stosowania:

Potraktowanie moszczu Trenolin® Rot DF przynosi następujące korzyści:

- zwiększenie uwolnienia koloru

- zwiększenie wydajności tłoczenia

 

Produkt i działanie:

Trenolin® Rot DF jest łatwym w stosowaniu enzymem pektolitycznym. Efektem aplikacji jest wczesne uwolnienie substancji barwiących, a tym samym znaczne skrócenie pozostałego okresu maceracji, niezbędnego do wyzwolenia tych substancji. Niniejszym zapobiega się niepożądanym skutkom utleniania. Trenolin® Rot DF jest preparatem enzymatycznym oczyszczonym w specjalnym procesie, dzięki czemu jest wolny od zakłócającej depsydazy i niepożądanego działania oksydaz, co promuje świeży charakter danej odmiany.

 

Dawkowanie i stosowanie:

Aktywność Trenolin® Rot DF zależy od dawki, temperatury i czasu działania. Temperatura stosowania powinna wynosić około 10oC, lub lepiej ponad 15oC. Im wyższa temperatura, tym bardziej aktywny enzym. Górny limit aktywności enzymu to 55oC, więc np. przy wyższych temperaturach przetwarzania wskazane jest ochłodzenie, przed dodaniem enzymu. Wybrana dawka enzymu przed dodaniem do naczynia powinna zostać rozpuszczona w pewnej ilości płynu, dla zapewnienia lepszego rozprowadzenia. Po dodaniu do naczynia dobrze wymieszać.

Cel stosowania

Moment dodania

Dawka Trenolin® Rot DF (mL/100 kg)

Fermentacja w miazdze

Po odszypułkowaniu

i zmiażdżeniu

12

Termowinifikacja

Po schłodzeniu (około 20oC)

15

Termowinifikacja

Po schłodzeniu (około 50oC)

10

Winifikacja różowych win

Po zmiażdżeniu owoców

20

 

Czas działania enzymu zależy od każdego przypadku zastosowania i powinien wynosić przynajmniej 1 godzinę. Dłuższy czas kontaktu jest korzystny. Gdy temperatura spadnie poniżej 15oC dawka i czas działania powinny zostać odpowiednio zwiększone, np. w temperaturze 12oC dawka i czas działania powinny zostać podwojone. Zwyczajowa zawartość alkoholu w winie (do 16% objętości) i zawartość SO2 w granicach maksymalnej dawki nie mają wpływu na aktywność Trenolin® Rot DF. Bentonit inaktywuje enzym i w związku z tym nie może być dodany przed zakończeniem czasu pracy enzymu.

 

Przechowywanie: 

Przechowywać w chłodnym miejscu. Otwarte opakowania natychmiast szczelnie zamknąć i zużyć w krótkim czasie.

Koszty dostawy

Paczkomaty InPost : od 4,12 USD
Odbiór osobisty w siedzibie firmy : od 0,00 USD

Zapytaj o produkt