Słód Caramunich I Weyermann 5 kg śrutowany

80.0 - 100.0 EBC

Indeks katalogowy: ME711354

Słód Caramunich typu I wytwarzany z jęczmienia. Nadaje piwu wyraźny aromat karmelu z delikatnymi nutami wypieków. Idealny do warzenia piw o barwie od bursztynowej do ciemno-miedzianej.
  • Dostawa: od 4,30 USD (Paczkomaty InPost)
  • Odbiór osobisty: od
12,65 USD brutto / op 12,65 USD netto + 0% VAT / op
Waga opakowania:
Śrutowanie słodu:

Opis

Słód Caramunich Typ I Weyermann

 

Słód Caramunich to słód, który idealnie nadaje się do nadania piwu bogatego, karmelowego smaku. Jest wytwarzany z wysokiej jakości niemieckiego jęczmienia, który został wypalony, aby uzyskać niepowtarzalny profil smakowy. Ten słód jest idealny do piw o barwie od bursztynowej do ciemnej miedzi i może być użyty do zintensyfikowania słodowej treściwości twojego piwa.

 

Barwa: 80.0 - 100.0 EBC

 

 

Cechy słodu Caramunich typu I:

 

- Wyraźny aromat karmelu

- Dodaje piwu bogaty, karmelowy smak

- Idealny do piw o barwie od bursztynowej do ciemno-miedzianej

- Intensyfikuje słodową treściwość piwa

 

Korzyści słodu Caramunich typu I:

 

- Dodaje złożoności i głębi Twojemu piwu

- Wzmacnia słodowy profil smakowy

- Może być stosowany w różnych stylach piwa

- Wysokiej jakości niemiecki jęczmień zapewnia spójny profil smakowy.

 

Słód Caramunich Typ I - zastosowanie

 

Słód Caramunich zwiększa pełnię oraz podnosi słodowość w gotowym piwie. Dodatkowo wnosi aromaty karmelowe i nuty biszkoptowe oraz głęboki kolor.

Nadaje piwu wyraźny aromat karmelu z delikatnymi nutami wypieków.

Idealny do warzenia piw o barwie od bursztynowej do ciemno-miedzianej, jak np. bursztynowy lager, ciemny lager, pale ale, bursztynowe ale, brązowe ale, piwo pszeniczne.

Słodu Caramunich Typu I można użyć do 10% zasypu.

 

Specyfikacja słodu Caramunich Typu I

 

Wilgotność

% max. 8.0

Ekstrakt

% s.m min. 73.0

Barwa

°EBC 80.0 – 100.0

Barwa

Lovibond 30.6 - 38.2

Profil smakowy słodu jęczmiennego Caramunich Typ I

 

 
Spektrum aromatów oraz smak, jakie słód wnosi do gotowego piwa
Legenda:
 

Roasted - aromaty palone:


- coffee - kawowy
- cacao - kakaowy
- dark chocolate - ciemnej czekolady
- roasted almond - prażonego migdała
- dried fruit - suszonych owoców
- bready - chlebowy

Smoky - aromaty dymne, wędzone:


- wood smoke - dymu drzewnego
- clove - goździka

Fruity/Nutty - owocowe/dymne:


- almond - migdałowy
- hazelnut - orzechowy
- raisin - rodzynek
- vanilla - waniliowy

Malty - słodowe:


- honey - miodowy
- biscuit - biszkoptowy
- marmalade - marmolada
- malty-sweet - słodki słodowy

Caramel - karmelowe:


- toffee - toffi
- light caramel - karmelowy
- dark caramel - ciemny karmel

Taste - smak:


- sour - kwaśny
- sweet - słodki
- bitter - gorzki

 

Przechowywanie słodu Caramunich Typu I

Słód Caramunich powinien być przechowywany w czystym, chłodnym (0-30°C), suchym, bezzapachowym oraz wolnym od szkodników miejscu. Wówczas, czas w jaki można składować nieotwarte opakowania to nawet 18 miesiące.

Należy uważać, aby słód nie miał styczności z gorącymi powierzchniami oraz aby nie wdychać pyłu ze słodu.

Producent słodu Caramunich Typu I:

Weyermann®

 

Śrutowanie słodu

Oferujemy możliwość śrutowania każdego słodu dostępnego w sklepie. Wyboru, czy słód powinien być śrutowany, czy też nie, dokonasz przed dodaniem słodu do koszyka.

Słód możemy ześrutować również do zacierania w kociołku automatycznym (Brewster Beacon, Klarstein, Coobra itp.). Jeśli chcesz, aby Twój słód został ześrutowany w ten sposób (grubiej) - poinformuj nas o tym w komentarzu do składanego zamówienia na słód śrutowany.

Koszty dostawy

Przesyłka kurierska : od 5,97 USD
Paczkomaty InPost : od 4,30 USD
Odbiór osobisty w siedzibie firmy : od 0,00 USD
Przesyłka paletowa : od 35,81 USD

Zapytaj o produkt