Słód Karmelowy 50 Viking Malt 0,25 kg śrutowany
EBC 50 (+/- 10)
Indeks katalogowy: ME733209
- Dostawa: od 4,30 USD (Paczkomaty InPost)
- Odbiór osobisty: od
Opis
Słód Karmelowy 50 Viking Malt
Słód karmelowy 50 to pozycja obowiązkowa dla każdego piwowara domowego, który chce dodać głębi i złożoności swojemu piwu. Dzięki wysokiemu stopniowi karmelizacji słód ten nadaje piwu bogaty, słodki smak i piękny bursztynowy kolor. Poprawia również jakość i utrzymywanie się piany, nadając piwu profesjonalny wygląd. Idealny do piw zimowych, piw typu ale i piw aromatycznych, takich jak ciemne lagery i stouty, słód karmelowy to wszechstronny składnik, który przeniesie Twoje piwo domowe na wyższy poziom.
Przedział barwy 50 EBC (+/- 10)
Cechy słodu karmelowego 50:
- Wysoki stopień karmelizacji
- Dodaje głębi i złożoności piwu
- Poprawia jakość piany
- Dodaje bogaty, słodki smak i bursztynowy kolor
- Zerowa aktywność amylolityczna
Korzyści zastosowania słodu karmelowego 50:
- Wszechstronny składnik do różnych stylów piwa
- Poprawia smak i wygląd piwa
- Dodaje złożoności i głębi piwu
Słód karmelowy 50 - zastosowanie
Produkowany z jęczmienia browarnego 2-rzędowego. Jest produkowany w procesie prażenia słodu zielonego.
Wzbogaca aromat, dodaje smaku i pogłębia bursztynowy kolor w piwach typu ale i vienna. Odpowiedni w zaspie do 25% do piw typu lager, red, vienna, bockbier i red ale, brown ale, altbier.
Nadaje słodowego, lekko słodkiego smaku z nutami pieczonymi, gorzkości i orzechów.
Idealnie nadaje się do warzenia piw zimowych typu ale oraz innych piw aromatycznych, jak np. ciemne lagery i stouty. Można także stosować jako regulator barwy i wzbogacania smaku dla jasnych lagerów.
Słód karmelowy 50 można wykorzystać jako 50% zasypu.
Specyfikacja słodu karmelowego 50
Wilgotność |
% | max. 6.0 |
Ekstrakt |
% s.m | min. 75.0 |
Barwa |
°EBC | 40.0 – 60.0 |
Barwa |
Lovibond | 15.56 - 23.06 |
Przechowywanie słodu karmelowego 50
Słód karmelowy powinien być przechowywany w czystym, chłodnym (<25°C), suchym, bezzapachowym oraz wolnym od szkodników miejscu. Wówczas, czas w jaki można składować nieotwarte opakowania to nawet 12 miesięcy dla słodu śrutowanego, a 24 miesiące dla słodu nie śrutowanego.
Należy uważać, aby słód nie miał styczności z gorącymi powierzchniami oraz aby nie wdychać pyłu ze słodu.
Producent słodu karmelowego 50:
Słodownia Viking Malt - dawniej Słodownia Strzegom
Śrutowanie słodu
Oferujemy możliwość śrutowania każdego słodu dostępnego w sklepie. Wyboru, czy słód powinien być śrutowany, czy też nie, dokonasz przed dodaniem słodu do koszyka.
Słód możemy ześrutować również do zacierania w kociołku automatycznym (Brewster Beacon, Klarstein, Coobra itp.). Jeśli chcesz, aby Twój słód został ześrutowany w ten sposób (grubiej) - poinformuj nas o tym w komentarzu do składanego zamówienia na słód śrutowany.
Pliki do pobrania:
Karta specyfikacjiZobacz także
Koszty dostawy
Przesyłka kurierska : | od 5,97 USD |
Paczkomaty InPost : | od 4,30 USD |
Odbiór osobisty w siedzibie firmy : | od 0,00 USD |