Słód Karmelowy 50 Viking Malt 0,25 kg śrutowany

EBC 50 (+/- 10)

Indeks katalogowy: ME733209

Słód karmelowy 50 wytwarzany z zielonego jęczmienia. Nadaje słodowego, lekko słodkiego smaku z nutami prażonymi, gorzkości i orzechów. Idealny do warzenia piw zimowych typu ale.
  • Dostawa: od 4,30 USD (Paczkomaty InPost)
  • Odbiór osobisty: od
0,84 USD brutto / op 0,84 USD netto + 0% VAT / op
Waga opakowania:
Śrutowanie słodu:

Opis

Słód Karmelowy 50 Viking Malt

 

Słód karmelowy 50 to pozycja obowiązkowa dla każdego piwowara domowego, który chce dodać głębi i złożoności swojemu piwu. Dzięki wysokiemu stopniowi karmelizacji słód ten nadaje piwu bogaty, słodki smak i piękny bursztynowy kolor. Poprawia również jakość i utrzymywanie się piany, nadając piwu profesjonalny wygląd. Idealny do piw zimowych, piw typu ale i piw aromatycznych, takich jak ciemne lagery i stouty, słód karmelowy to wszechstronny składnik, który przeniesie Twoje piwo domowe na wyższy poziom.

 

Przedział barwy 50 EBC (+/- 10)

 

 

Cechy słodu karmelowego 50:

 

- Wysoki stopień karmelizacji

- Dodaje głębi i złożoności piwu

- Poprawia jakość piany

- Dodaje bogaty, słodki smak i bursztynowy kolor

- Zerowa aktywność amylolityczna

 

Korzyści zastosowania słodu karmelowego 50:

 

- Wszechstronny składnik do różnych stylów piwa

- Poprawia smak i wygląd piwa

- Dodaje złożoności i głębi piwu

 

Słód karmelowy 50 - zastosowanie

 

Produkowany z jęczmienia browarnego 2-rzędowego. Jest produkowany w procesie prażenia słodu zielonego.

Wzbogaca aromat, dodaje smaku i pogłębia bursztynowy kolor w piwach typu ale i vienna. Odpowiedni w zaspie do 25% do piw typu lager, red, vienna, bockbier i red ale, brown ale, altbier.

Nadaje słodowego, lekko słodkiego smaku z nutami pieczonymi, gorzkości i orzechów.

Idealnie nadaje się do warzenia piw zimowych typu ale oraz innych piw aromatycznych, jak np. ciemne lagery i stouty. Można także stosować jako regulator barwy i wzbogacania smaku dla jasnych lagerów.

Słód karmelowy 50 można wykorzystać jako 50% zasypu.

 

Specyfikacja słodu karmelowego 50

 

Wilgotność

% max. 6.0

Ekstrakt

% s.m min. 75.0

Barwa

°EBC 40.0 – 60.0

Barwa

Lovibond 15.56 - 23.06
 

 

Przechowywanie słodu karmelowego 50

Słód karmelowy powinien być przechowywany w czystym, chłodnym (<25°C), suchym, bezzapachowym oraz wolnym od szkodników miejscu. Wówczas, czas w jaki można składować nieotwarte opakowania to nawet 12 miesięcy dla słodu śrutowanego, a 24 miesiące dla słodu nie śrutowanego.

Należy uważać, aby słód nie miał styczności z gorącymi powierzchniami oraz aby nie wdychać pyłu ze słodu.

Producent słodu karmelowego 50:

Słodownia Viking Malt - dawniej Słodownia Strzegom

 

Śrutowanie słodu

Oferujemy możliwość śrutowania każdego słodu dostępnego w sklepie. Wyboru, czy słód powinien być śrutowany, czy też nie, dokonasz przed dodaniem słodu do koszyka.

Słód możemy ześrutować również do zacierania w kociołku automatycznym (Brewster Beacon, Klarstein, Coobra itp.). Jeśli chcesz, aby Twój słód został ześrutowany w ten sposób (grubiej) - poinformuj nas o tym w komentarzu do składanego zamówienia na słód śrutowany.

 

Pliki do pobrania:

Karta specyfikacji

Zobacz także

Koszty dostawy

Przesyłka kurierska : od 5,97 USD
Paczkomaty InPost : od 4,30 USD
Odbiór osobisty w siedzibie firmy : od 0,00 USD

Zapytaj o produkt