Metavin Opti 1 kg kwas metawinowy

Indeks katalogowy: ME088112

  • Dostawa: od 4,12 USD (Paczkomaty InPost)
  • Kod EAN:
    • 4032299520545
27,47 USD brutto / op 22,33 USD netto + 23% VAT / op

Opis

Metavin Opti 1 kg kwas metawinowy

Optymalnie zestryfikowany kwas metawinowy.

 

Opis produktu:

Metavin®Opti to kwas metawinowy, uzyskiwany w wyniku estryfikacji wewnętrznej kwasu winowego. Optymalna estryfikacja zapewnia długotrwałą ochronę przed tworzeniem krystalicznych osadów. Dotychczasowe procesy produkcyjne Metavin®Opti przewidują bardzo stabilną estryfikacje.

 

Dozwolone zgodnie z prawem i przepisami aktualnie obowiązującymi. Czystość i jakość zostały udowodnione przez wyspecjalizowane laboratoria.

 

Cel stosowania:

Długoterminowe zapobieganie wytrącania osadu kamienia winnego (wodorowinianu potasu) i osadu winianu wapnia.

 

Produkt i działanie:

Potraktowanie wina Metavin®Opti zapewnia długotrwałą ochronę przed krystalizacją i wytrącaniem osadu winianu. W wyjątkowych okolicznościach okres trwałości produktu może być krótszy np. w przypadku roczników nadmiernie nasyconych wodorowinianem wapnia. Okres czasu, w którym efekt stabilizujący Metavin®Opti jest skuteczny, zależy w dużej mierze od rodzaju danego wina. Dokładne oszacowanie czasu trwałości może być wykonane za pomocą oznaczania temperatury nasycenia. Szczególne zalety produktu to, między innymi, jego bardzo stabilna estryfikacja, co w porównaniu z konwencjonalnymi kwasami metawinowymi zapewnia ulepszone właściwości ochronne. Również szczególny rozmiar makro cząsteczek, zapewnia przedłużoną stabilność w odniesieniu do wytrącania winianu. Metavin®Opti zapewnia zawsze taką samą wysoką jakość, dzięki specjalnemu procesowi wytwarzania. W przeciwieństwie do innych produktów, zawierających kwas metawinowy, Metavin®Opti może być stosowany również w przypadku kolejnego butelkowania na gorąco. Ryzyko przedwczesnego wytrącania się winianu jest bardzo mało prawdopodobne.

 

Dawkowanie:

10 g Metavin®Opti/100 L to rekomendowana, maksymalna dawka dopuszczalna w UE. Należy wziąć pod uwagę regulacje poszczególnych państw, odnośnie dawkowania kwasu metawinowego.

 

Stosowanie:

Metavin®Opti należy rozpuścić w ok. 20-krotnej ilości wina i dokładnie zamieszać. Odstawić na około 1 godzinę, ponownie wymieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia, a następnie dodać do napoju, intensywnie mieszając. Rozpuszczanie zachodzi dosyć ciężko, ze względu na estryfikacją, oraz wynikającą z niej długotrwałość, dlatego też należy intensywnie mieszać. W celu zapewnienia równomiernego rozkładu produktu, przed butelkowaniem należy ponownie delikatnie zamieszać cały nastaw. Wysoki stopień estryfikacji Metavin®Opti może prowadzić do nieznacznego zmętnienia, które nie ma jednak wpływu na skuteczność. Im wino ma większą tendencję do wytrącania winianu, tym silniejsze jest zmętnienie. Po krótkim czasie wino znów staje się klarowne. Zaleca się, aby dodawać Metavin®Opti na 3-4 dni przed butelkowaniem.

 

Przechowywanie:

Metavin®Opti ma właściwości higroskopijne i musi być chronione przed szkodliwym wpływem wilgoci. Otwarte opakowanie należy szybko szczelnie zamknąć i wykorzystać w krótkim czasie.

Koszty dostawy

Paczkomaty InPost : od 4,12 USD
Odbiór osobisty w siedzibie firmy : od 0,00 USD

Zapytaj o produkt