Kategorie

Zestaw sprzętowy Piwowar Start

Indeks katalogowy: ME001240

Zestaw sprzętu i akcesoriów piwowarskich pozwalający na uwarzenie w domu piwa z procesem zacierania
  • Dostawa: od 11,00 zł
195,00 zł / ztw. 158,54 zł + 23% VAT

Opis

Zestaw sprzętowy Piwowar Start

 

Postanowiłeś warzyć piwo z ekstraktów? A może chcesz obdarować bliską osobę jego pierwszym browarem domowym? Nasz zestaw sprzętowy Piwowar Start został przygotowany z myślą o piwowarach domowych zaczynających swoją przygodę z zacieraniem słodu. W komplecie znajdziesz wszystkie akcesoria i sprzęty piwowarskie, których potrzebujesz aby uwarzyć z gotowego zestawu surowców rób samodzielnie skompletowanej receptury. Dodatkowo, znajdź jeszcze odpowiedni garnek i już możesz podgrzewać wodę do przygotowania brzeczki!

 

Co znajdziesz w naszym zestawie?

  • Pojemnik fermentacyjny (fermentor) 33 l z rurką fermentacyjną i kranem – to w nim będziesz fermentował przygotowaną brzeczkę. Wykonanie z bezbarwnego tworzywa pozwala ocenić przebieg fermentacji bez otwierania wieka, a dzięki nadrukowanej tabeli możesz po pomiarze szybko oszacować gęstość. Dodatkowo, pojemnik wyposażony jest w rurkę fermentacyjną oraz kranik do zlewania piwa.
  • Pojemnik fermentacyjny (fermentor) 33 l z rurką fermentacyjną – drugi pojemnik, który wykonany jest podobnie jak powyższy. Przeprowadzisz w nim fermentację cichą – mniej efektowny ale równie ważny etap fermentacji. Ten pojemnik nie został wyposażony w kranik.
  • Termometr ciekłokrystaliczny – elastyczny termometr naklejany na pojemnik fermentacyjny. Wskazuje temperaturę powierzchni do której jest przyklejony. Pamiętaj, żeby kontrolować temperaturę fermentującego piwa – w bardzo dużym stopniu wpływa ona na jego ostateczny smak i aromat.
  • Wężyk igielitowy 10x1,5 mm, 2 m – wężyk o średnicy idealnie pasującej do dostarczanych w zestawie kranów. Posiada atest do kontaktu z towarami spożywczymi, a więc spokojnie przelejesz (zdekantujesz) przygotowywaną brzeczkę lub gotowe piwo. Pamiętaj, żeby wężyk (oraz inne elementy plastikowe), zawsze utrzymywać w czystości.
  • Filtrator z oplotu, 60 cm – bardzo proste rozwiązanie na skuteczną filtrację zacieru (oddzielenie młóta od brzeczki piwnej). Nasze filtratory nie są przerabianymi wężami sanitarnymi, były one wykonywane na zamówienie (wkład gumowy nie był usuwany ręcznie) i wykonane są ze stali nierdzewnej gwarantującej higienę. Dodatkowo, końcówka została szczelnie zgrzana.
  • Mieszadło plastikowe 50 cm – łycha piwowarska, którą wymieszasz przygotowywany zacier oraz brzeczkę w trakcie gotowania. Odpowiednia długość i grubość zapewniają wygodę podczas warzenia.
  • Termometr Alla France – precyzyjny termometr ze skalami w stopniach Celsjusza i Farenheita. Szeroki zakres pomiaru (-20 - 110°C i 0 – 230°C) gwarantuje precyzyjny odczyt podczas każdego etapu warzenia piwa.
  • Multimierz/cukromierz z menzurką – podstawowy przyrząd pomiarowy, za pomocą którego ocenisz na jakim etapie jest aktualnie fermentacja Twojego piwa. Skala multimierza wyrażona jest w dwóch jednostkach: g/l oraz stopniach Ballinga (Blg), a urządzenie jest wyskalowane do pracy w temperaturze 20°C.
  • Miarka do cukru – dzięki niej odmierzysz dokładną ilość surowca do refermentacji (cukru lub glukozy), który dodasz do butelek przed zakapslowaniem swojego piwa. To dzięki temu dodatkowi, piwo nasyci się dwutlenkiem węgla. Miarka dostosowana jest do odmierzenia cukru do butelek o pojemnościach 0,33 l, 0,5 l i 0,75 l.
  • Kapslownica dwuramienna Greta – jeden z najpopularniejszych modeli wśród piwowarów domowych. Greta pozwana na szybkie i pewne zamknięcie butelek kapslami o średnicy 26 mm. Przed pierwszym kapslowaniem, spróbuj jak działa „na sucho” – przekonasz się, że nie ma w tym nic trudnego i będziesz miał wprawę przy pierwszym butelkowaniu.
  • Kapsle do butelek, złote, 26 mm – kapsle to jednocześnie najprostszy i najbardziej efektowny sposób zamknięcia butelek (chyba każdy piwowar usłyszał kiedyś pytanie „jak to zakapslowałeś?!”). Kapsle o średnicy 26 mm nadają się do zamknięcia standardowych butelek szklanych.
  • Nadwęglan sodu (OXI), 1 kg – skuteczna dezynfekcja w Twoim domowym browarze to jeden z warunków uzyskania smacznego piwa. Użycie nadwęglanu sodu jest łatwe i jednocześnie gwarantuje skuteczną dezynfekcję i przygotowanie wszystkich elementów, które będą miały kontakt z przygotowywaną brzeczką piwną. Aby uzyskać roztwór o odpowiednim stężeniu, wystarczy wymieszać 3-4 g OXI w 1 litrze wody. Środek ten w niskich stężeniach nie wymaga dodatkowego płukania. Dzięki niemu zdezynfekujesz zarówno sprzęt jak i butelki.

No dobra, sprzęt już skompletowany, czas na pierwszy etap wtajemniczenia w proces warzenia piwa! Kupując zestaw Piwowar Start, dodatkowo otrzymasz jeden wybrany zestaw surowców – skomponowany przez nas zestaw słodów (śrutowanych) i chmieli oraz instrukcję warzenia piwa krok po kroku. Na zakładce „Zobacz także” znajdziesz zestawy, spośród których możesz wybrać ten, który dołączymy do Twojego sprzętu. Pamiętaj, żeby w komentarzu do zamówienia wpisać, którą recepturę wybierasz – będziemy wtedy pewni, że otrzymałeś dokładnie taki zestaw, jaki zamówiłeś!

Jeśli będziesz miał dodatkowe pytania lub wątpliwości – zachęcamy do kontaktu! Sami jesteśmy piwowarami domowymi i chętnie doradzimy Ci jak przygotować swoje pierwsze piwo!

Polecamy również odwiedzenie prawdziwej kopalni wiedzy, jaką jest forum dla piwowarów domowych piwo.org. Znajdziesz tam porady, receptury oraz innych piwowarów, którzy chętnie dzielą się swoją wiedzą i doświadczeniem.

 

Udanego warzenia!

Zobacz także

Brak produktów

Koszty dostawy

Zapytaj o produkt

Załączniki